Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Anuli

Recommended Posts

Abstrahując od tematu podłóg, zajmijmy się ścianą w jadalni. W zamyśle (architekta) na tej półce wychodzącej niemal z szafek kuchennych, mogłyby stać donice z kwiatami. Na górze sufit podiweszony, który umożliwia zgranie poziomów szafek wiszących nad oknem z wysoką zabudową. Sufit jest niejako lustrzanymodbiciem tej płaszczyzny na dole. I teraz pytanie - co dac na tej ścianie? Architekt proponuje 3 lampy-zwisy. Nie mam nic przeciwko, tylko jakie lampy? Propozycje architekta póki co średnio mi leżą. Może mała burza mózgów coś mi rozjaśni - wszelkie opinie mile widziane:) Dzięki!

Do zagospodarowania jest jeszcze oczywiście ten słup między jadalnią a kuchnią.

stef_kuch_060002%20proba1.jpg

stef_kuch_060001%20kopia.jpg

Propozycja nr 1

http://www.milantex.pl/foto/20100125_173953.jpg

stef_kuch_060002.jpg

stef_kuch_060001.jpg

Inne propozycje:

http://www.apilluminazione.it/public/1000_b.jpg

http://30.media.tumblr.com/tumblr_lgfd0mJXl41qat99uo1_500.jpg

Z rzeczy bieżących - tynkarze się spóźniają, mają zacząć ok. czwartku.

Edytowane przez anula05

• Odpowiedzi 367
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zamontowali dziś szambo, wykopali, zakopali i dzwonią, że już. Pytamy co tak szybko, czy wszystko zrobili: szybkozłączkę, pływak etc, a oni, że nie. Zapomnieli :bash::evil:

No i muszą przyjechać jeszcze raz (dopiero po Świętach, niestety), rozkopać i wstawić co trzeba. Słabo???

Ekipa od elewacji drewnianej działa średnio. Ale mogę mieć pretensje tylko do siebie, w końcu mnie ostrzegano, że kontakt z nimi jest słaby. Mieli skończyć pierwszy etap do 15.04, a duuuużo im jeszcze brakuje...

Za to dach skończony:)

Czy możecie mnie oświecić, gdzie mam szukać kabiny prysznicowej w przyzwoitej cenie o nietypowych rozmiarach: 120cm x 135 cm, z czego 70 to drzwi, mocowana uchwytami, bez profili :confused:

CZARNE baterie

Spędzają sen z powiek:( Już tracę nadzieję. Potrzebne: podtynowkowa umywalkowa, bidetowa, komplet natryskowy

Steinberg 161 wycofany ze sprzedaży.

Grohe Quadra/ Veris - mają chromowane wstawki

Tres - jw

Kludi - jw

Graff model ME25/ME - jw

Dornbracht Tara - zdecydowanie za drogie

Zucchetti Pan - nie mogę namierzyć w necie zdjęć czarnych wersji, podobno też mają chrom (na pewno w natrysku, poza tym natrysk jest za drogi)

BISK Futura - nigdzie nie mogę znaleźć, ale i tak nie ma podtynkowych

Bylam pewna, że weźmiemy natrysk punktowy Steinberga + deszczownicę i cokolwiek bidet+umywalka, ale Steinberga wycofali, a tego "cokolwiek" też nie widać:(

Może ktoś coś wie na ten temat?

Super, przyjadę po Świętach.

A teraz uwaga: SZUKAJCIE A ZNAJDZIECIE :wave::wave::stirthepot:

Znalazłam czarnego Steinberga w Niemczech!!!!!!!!! :wiggle::wiggle::wiggle:I to taniej niż kosztował w PL. :wiggle::wiggle::wiggle:W Polsce nigdzie go już nie ma i nigdy nie będzie.

I znalazłam w Polsce REXa duuużo taniej niż zakładałam (dzięki Forum i Irmie - dziękuję :hug:

http://www.sanitaer-wolf.de/.media/459206464610.jpeg

http://www.sanitaer-wolf.de/.media/441146264913.jpeg

Edytowane przez anula05

Piszę tutaj, bo tutaj Pan Grzegorz zajrzy :p

To może i ja się wybiorę na tę Listopadową ... jakbym wybrała coś dla siebie to może by nam mili Panowie jakiś wspólny mega rabacik zaproponowali :D

Ja chcę fajny lity dąb do salonu i sypialni, do łazienek na podłogówkę jakiś egzotyk i do pokoi dzieci i gabinetu trójwartwówkę (finishparkiet jesion bielony, oglądałam też baltic wood jesion bielony, jest ładniejszy)

Podwójny klient w pakiecie, a my ładne dziewczyny som (co nie Anulka?) :rolleyes:

Znalazłam czarny zestaw z deszczownicą za rozsądne pieniądze. Ale w UK i nie wysyłają za granicę. Nie mam nikogo w UK:(

:cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry: Jak mam to zamówić...

http://s7g3.scene7.com/is/image/ae235/48087_P?$p$

http://www.screwfix.com/p/triton-muse-black-thermostatic-mixer-shower-fixed-kit/48087?cm_mmc=Shopzilla-_-Bathrooms%20and%20Kitchens-_-Bathrooms-_-Triton%20Muse%20Black%20Thermostatic%20Mixer%20Shower%20Fixed%20Kit

A na budowie...

zdjęcie%5B4%5D.JPG

zdjęcie%5B3%5D.JPG

zdjęcie%5B5%5D.JPG

zdjęcie%5B6%5D.JPG

I nasza największa zmora - ściana gabinetu. Nakombinował Pan Architekt. Ma tędy iść rynna spustowa stropodachu i dachu głównego (2w1) dodatkowo ukryta pod elewacją i dodatkowo nie w tym miejscu, w którym jest teraz, bo przy samym oknie, gdyż między oknami mają być 2 ceowniki ograniczające drewno od góry i dołu. Ciągle jest z tym jakiś problem.

A Pan Architekt tak mi dziś podniósł ciśnienie, że nie wiadomo jak się to skończy.

zdjęcie%5B1%5D.JPG

• 2 weeks później...

Przeprowadzka, choroba dwójki dzieci i dwa poważne problemy na budowie - to za dużo na moją głowę:(

Jesteśmy w kropce - zniknął gość od elewacji drewnianej. Zapłaciliśmy dużą zaliczkę, do 15.04 mieli skończyć pierwszy etap - stelaże, ocieplenie, membrany i wszystkie zaczepy do elementów fasadowych. Zrobili stelaż. Właściciel nie odbiera telefonów, nie odpisuje na maile, smsy. Ocieplenie budynku wstrzymane. Nie wiemy co robić. Pozostaje chyba droga sądowa. Gdzie mamy teraz znaleźć kogoś, kto błyskawicznie to wszystko zrobi?

Druga katastrofa - mamy źle zamontowane okna. Albo źle wylane nadproża. Weszli tynkarze i uświadomili nam, że po otynkowaniu wnęk okiennych niektóre okna się nie otworzą, a inne będą miały pochowane w tynku ramy - na różnych szerokościach. Jak to się stało i dlaczego nikt wcześniej (Inspektor, Kierownik, Architekt, my) nie zwrócił na to uwagi????

Te okna, w których chodzi o pionowe słupy, to mniejszy problem - kują. Inaczej tynk wszedłby na zawiasy w dwóch pokojach... Tu oczywiste jest, że krzywo wylali beton.

Gorzej z nadprożami - murarze zwalają na okniarzy, ze za wysoko usadowli okna, że źle wymierzyli, zaś okniarze na murarzy, że źle wylane, bo oni chcieli zachować linię okien od zewnątrz, a od środka wyszło jak wyszło. Nikt nie chce kuć. W poniedziałek przyjedzie Inspektor i mam nadzieje orzeknie czyja to wina. I ten poniesie koszty - wyjmowanie okien i ich obniżania (da się) lub kucia żelbetu - muszą to zrobić okniarze, bo wszyscy boją się uszkodzenia okien.

Można to zostawić jak jest, ale dlaczego do cholery przy takich drogich oknach miałabym do końca życia patrzeć na żałosny wygląd ram?

zdjęcieeee.jpg

Masakra.

Edytowane przez anula05

Jest i trzecia katastrofa.

Tynkarze nie chcą otynkować sufitu, bo jest tak krzywo wylany, że momentami tynk musiałby mieć 5 cm grubości. Mówią, że może odpadać.

JA SIĘ ZASTRZELĘ.

Można by go obniżyć g-k, ale mi się kończą okna 5 cm od stropu. Ile wynosi minimalne obniżenie sufitu podwieszonego z całą konstrukcją???

Czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji????

Pierwsze i ostatnie przykazanie inwestora brzmi: tylko spokój może Cię uratować.

I jeszcze: nerwy w konserwy.

:)

Katastrofa nr 1 - Pan od elewacji odpisał na sms-a. To już coś!

Katastrofa nr 2 - Pan Inspektor zarządził skuwanie nadproży, więc Panowie od okien kują. Wina w sumie po każdej stronie - okniarzy najwięcej, bo za wysoko osadzili okna. Zamiast wziąć za punkt wyjścia najmniejszy otwór i trzymać linię dołu to puścili od góry nie zważając na nadproże wewnątrz. Winy trochę murarzy, bo krzywo polane, ale jak mówią: w budowlance nie da się co do centymetra. Nawet na tych okniarzy nie jestem jakoś specjalnie zła - grunt, że szef przysłał w trybie natychmiastowym ludzi (z innego miasta) i że naprawiają. Wina tez Inspektora, bo dopiero teraz to wyłazi, ale jemu nikt nie podskoczy, bo wszyscy się go boją. Tłumaczył się, że ciemno, zima, że jak był oglądać okna, to tylko dół był wstawiony, jakieś pitu srytu, bez sensu.

Katastrofa nr 3 strop - jak dojechałam, to już się dogadali. Nie wiem czy tynkarze przesadzali i dziś się przestraszyli Pana I. czy co, ale jednak otynkować się da, i nie będzie 5 cm tynku, tylko miejscami 3 cm. Nie będzie g-k.

Muszę się zrelaksować, bo mam chwilowo dość tego domu i budowy.

A tak w ogóle to teraz wynajmujemy część domu niedaleko budowy. Wokół las. I wczoraj wieczorem na podłodze zobaczyłam GIGANTYCZNEGO pająka, nie przesadzam, miał z 5 cm długości i był gruuuuby i czarny. Jak tarantula. Obrzydliwy i straszny.

Pełno tu stworzeń - osy, muchy, mrówki, komary.

Po co mi ten dom?????

Edytowane przez anula05

Oczywiście kując zniszczyli ramy okien, ale nie mam siły o to walczyć, z daleka nie widać:

IMGP9760.JPG

Na jednym widać bardzo, jakieś przebarwienie, nie wiadomo skąd:

IMGP9756.JPG

Efekty kucia:

IMGP9751.JPG

IMGP9771.JPG

IMGP9781.JPG

I fotoreportaż z tynkowania:

IMGP9763.JPG

IMGP9765.JPG

IMGP9769.JPG

IMGP9785.JPG

IMGP9793.JPG

IMGP9796.JPG

IMGP9762.JPG

I trochę schodów... zrobili uskok, bo niby ściana tak krzywa, że nie da się położyć tak dużej ilości tynku. Ale beznadziejnie to wygląda, nie wiem co zrobić ???:( Czy wg Was to rzeczywiście musi tak być czy można nałożyć np 5 cm tynku na ścianie bez ryzyka pękania / odpadania?

IMGP9791.JPG

IMGP9798.JPG

I z zewnątrz:

IMGP9810.JPG

IMGP9814.JPG

Miniaturka inwestorki:)

IMGP9805.JPG

Edytowane przez anula05

Odpisałam Panu na priv.

Jutro zawalczę o wyrównanie uskoków, ale czas ucieka i trzeba podejmować decyzje.

1. Pompa ciepła - Nibe podniosło ceny, ale ma teraz promocje (dofinansowanie ok. 4 tys) na niektóre pompy i chyba warto skorzystać, bo w sumie można zaoszczędzić jakieś 2 tys, piechotą nie chodzi. Zostało jeszcze ok. 50 pomp w promocji, wysłałam zgłoszenie.

2. Balustrady - firmom nie spieszno z ofertami. Dostałam tylko 3 na 7 wysłanych zapytań ofertowych, przy czym ze wszystkimi rozmawiałam, więc nie były to hurtowo wysłane maile. Podzwonię jeszcze jutro, bo trzeba się za to brać, za moment wylewki. Lista firm:

- Newglas

- Gabra

- Kast

- Grot

- Andrzejewski-Szklo

- Aluglass

- Szklo Uslugi Anna Andrzej Leś

Wszystkie mniej lub bardziej przetestowane przez różnych ludzi. Czekam jeszcze, aż Mytka się nade mną zlituje i poda mi namiar na swoich wykonawców.

3. Czas zamawiać drzwi zewnętrzne. Na placu boju zostały właściwie 3 firmy: Stolczer, KMW Format, Interior (Katowice).

4. Zamówić grzejniki do łazienek - czeka się 4-6 tygodni!!!

5. Kominek, raczej Arte U50H, mamy już wstępny projekt, trzeba go jeszcze dopieścić, wolelibyśmy węższy rant (który będzie obłożony takim kamieniem jak podłoga):

Czasak4.jpg

Edytowane przez anula05

Może rzeczywiście posadzkę w garażu pociągnąć farbą do betonu albo chlorokauczukiem...

Stwierdziliśmy, że nie damy się wrobić w żadne uskoki. A Tynkarze chcieli nam dziś zafundować trzeci, w poziomie na ścianie dwupoziomowej przy antresoli.

Wpadłam na budowę i jak furiatka nawrzeszczałam na Wykonawcę (roboty murarskie), mało co się nie poryczałam z nerwów. Tynkarze osłupieli. W efekcie zerwali narożnik, a gość od murarzy skuwał słup żelbetowy, który wystawał sporo z linii ściany. Ścianę przy antresoli położą, nie da się jej zrobić jak należy, okno jest przesunięte:( Ściana na górze w holu też będzie mocno kombinowana, niezgodnie ze sztuką, ale ma nie być widać.

Kombinacje alpejskie.

Zamawiam grzejniki do łazienek:

czarny relax Irsap z czarnym relingiem na dół

coś takiego, tylko to akurat jest Ice Bagno Caleido (droższy, więc biorę Relax)

http://www.edilportale.com/immagini/prodotti-thumb/b_prodotti-10726-rel03.jpg

http://www.edilportale.com/immagini/prodotti-thumb/b_prodotti-10726-rel-70226.jpg

I zwykła drabinka na górę, ale w kolorze pergamon pod płytki i przycisk Sigma50, Zehnder Toga:

http://www.heizungsprofi24.de/out/pictures/z1/zehnder_toga1_z1.jpg

Tynkarze mają skończyć do przyszłego czwartku. 16.05 wchodzą hydraulicy i zaczynamy c.o., zamawiam pompę. do 1.06 chciałabym zrobić wylewki.

Akcja "balustrada" trwa. Dwie firmy umówione na wizję lokalną. W firmie balustradowej zamówię również kabinę (sporo taniej niż "gotowce"), lustra (mam wielkie w obydwu łazienkach), i wszystko co szklane.

Akcja "gonimy zajączka" c.d. Nie jest zabawnie. Pan po środowej informacji, że będzie w tym tygodniu znowu przestał odbierać telefony, odpisywać, cisza. A ocieplenie elewacji, montaż bramy i kilka innych prac czeka...

Dziś spotkałam się z instalatorem podłogówki i wylewkarzami. Chyba pójdziemy w te anhydrytowe. Są cienkie i lepiej przewodzą ciepło, a ja się o ciepło w tym domu boję, więc warto zrobić wszystko, żeby zminimalizować ryzyko chłodu.

Oczywiście nierówny strop - w jednym miejscu wypadałoby dać 4 cm wylewki, w innym 9 cm... Porażka. Będą nadrabiać styropianem, wyrabiać spadki gdzie trzeba. Nie mogę przecież dać 9 cm wylewki - raz że koszt, dwa że izolacja.

W przyszłym tygodniu muszę zamówić styropian i myślę czy w jednej warstwie na piętrze nie dać jakiegoś specjalnego akustycznego - macie coś sprawdzonego? Czy nie ma sensu?

Walczymy z kominkiem - nawet mniejszy wkład (Spartherm Arte u 50) wygląda beznadziejnie z tym nieszczęsnym kominem z tyłu.

Co jeszcze... tynki się robią, w piątek przyjeżdża gość od wykończeniówki je odbierać. Nie chcę później słuchać narzekań.

Odwiedziłam też genialnego stolarza - niedaleko mojej wsi, we wsi obok siedzibę ma mała firma stolarska wykonująca genialne meble na zamówienie, a głównie drzwi. Mają półroczne terminy oczekiwania... Wycenią mi drzwi wewnętrzne i zewnętrzne również - najwyższy czas, żeby je zamówić...

Nasza brama czeka już w Biarkiemie na montaż. A my czekamy na gościa od elewacji, bez niego montaż nie dojdzie do skutku.

Z innych: zamówiłam TRITONa black do dolnej łazienki - raz kozie śmierć :popcorn:

Koresponduję również ze sklepami internetowymi i wyceniam łazienki. Bitwa na ceny trwa:) O efektach napiszę wkrótce.

Szukam opiekunki - nie pociągnę tak dalej.

Edytowane przez anula05