Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

W temacie elektryki jestem zielona naprawdę zielona dlatego mam pytanie do speców w zakresie elektryki domków jednorodzinnych.

Mój elektryk za rozdzielnicę na 10 obwodów wraz z zabezpieczeniami (przepięciowe, bezpieczniki itp., itd. ) krzyczy 10k pln. Coś mi się nie podoba ta cena :( czy możecie mi powiedzieć ile taka rozdzielnica realnie może kosztować ??

Wyłącznik główny: FR 303 ok. 70zl

Przepieciowka: B+C 4p ok 1500zl

10xRoznicowka 2p 40A :10x100zl

10xS.. . ok 10zl : 10x10zl

Obudowa ok 200zl

Do tego duperele, lampki zabezpieczenia lampek, przewody, końcówki, naklejka z piorunkiem, może jakiś obwód masz trójfazowy, to też trochę podniesie cenę. Jeżeli masz wodotryski w postaci obwodów oświetleniowych na stycznikach też podniesie cenę. Reasumując, ceny z głowy, ale wdłg. mnie koszt materiałów na taką rozdzielnicę to ok 3k na całkiem dobrych podzespołach. Pewnie da się taniej na tańszym osprzęcie i przy innej konfiguracji: np kilka obwodów oświetleniowych na jedną różnicówkę.

Osprzęt nie najgorszy a ceny detaliczne. Moja wycena za całość 2 000 zł .

MOELLER CLS6-B20/3 WYŁĄCZNIK NADPRĄDOWY B 20A 3-BIEG. MOELLER 1szt. 42,29 PLN

MOELLER CLS6-B16 WYŁĄCZNIK NADPRĄDOWY B 16A 1-BIEG. MOELLER 9szt. 83,88 PLN

MOELLER CFI6-25/2 30mA WYŁĄCZNIK RÓZNICOPWOPRĄDOWY 25A 30mA 1-FAZ 2-MOD. 3szt. 277,35 PLN

SVN 127 Lampka sygnalizacyjna POTRÓJNA CZERWONA HAGER 1szt. 26,41 PLN

BY1-B/3+NPE OGRANICZNIK WARYSTOROWY KLASY B+C PRO-TEC 1szt. 635,03 PLN

SZYNA ŁĄCZENIOWA 1-FAZOWA S-12 3szt. 22,50 PLN

672.4024 Skrzynka rozdzielcza 24DIN SCAME 1szt. 160,28 PLN

razem: 1 247,75 PLN (około)

Witam.

W temacie elektryki jestem zielona naprawdę zielona dlatego mam pytanie do speców w zakresie elektryki domków jednorodzinnych.

Mój elektryk za rozdzielnicę na 10 obwodów wraz z zabezpieczeniami (przepięciowe, bezpieczniki itp., itd. ) krzyczy 10k pln. Coś mi się nie podoba ta cena :( czy możecie mi powiedzieć ile taka rozdzielnica realnie może kosztować ??

10k to chyba łącznie z instalacją w całym domu :-)

a argumenty że sie dom spali są żałosne, tak go pogoń żeby się paliło ale za nim.

• 2 months później...

A mi się wciąż wydaje, że te owe 10k to może za całość instalacji w domu (materiał i robocizna) bo takiego naciągania to jeszcze w życiu nie słyszałem.

Rozdzielnica nawet na najbardziej wypasionych elementach (każdy obwód na różnicówce z członem nadprądowym i to co w/w) firm Hager, Legrand, Moeller ... nie przekroczy 3k zł (przy dużym narzucie).

Według mnie, wykonawca niech lepiej się określi w ofercie na wykonanie instalacji ale ... na piśmie. Na gębę ... to nie te czasy.

Rozdzielnica nawet na najbardziej wypasionych elementach (każdy obwód na różnicówce z członem nadprądowym i to co w/w) firm Hager, Legrand, Moeller ... nie przekroczy 3k zł (przy dużym narzucie).

A w wersji minimum? Cena materiałów zaczyna się od 200-300pln. A w skrajnych przypadkach (używany osprzęt itp.) można zejść do zera z materiałem.

Nie zauważyłem, że temat został "odkopany" z ... lipca. Troszeczkę jestem zabiegany i stąd to roztargnienie.

Rozdzielnica już stoi, jeszcze z wykonawcą nie rozliczyłam się, postaram się wieczorem wkleić zdjęcie tej naszej szafy, może ktoś z Was wyceni ją wirtualnie ?

Chyba nie tylko ja czekam na zdjęcia więc wklej coś nie coś i powiedz co Ci takiego ciekawego zrobili. W Twoim dzienniku jest troszeczkę skromnie o elektryce ;)

Co z tym zdjeciem :) ...

Spokojnie. Będą... chyba

... chiałem zobaczyc rozdzielnie za 10k :D

10k wydać w rozdzielnicę to nie problem. Podstawowy, automatyczny układ AZR (automatyczne załączanie rezerwy) dla budynku jednorodzinnego firmy Moeller kosztuje jedyne 10k netto w cenie katalogowej więc to nie problem wydać.

Gość gosc***

Tak przy okazji mam pytanie do szanownych kolegów.

W jaki sposób instalujecie AZR w domkach jednorodzinnych? Na jakie zasilanie w razie awarii zasilenia podstawowego ten AZR ma przełączać, na elektrownię wiatrową?

... Na jakie zasilanie w razie awarii zasilenia podstawowego ten AZR ma przełączać, na elektrownię wiatrową?

Skądże znowu. Na agregat z elektronicznym startem. Oczywiście w międzyczasie zanim nastąpi pełny rozruch to powinien być UPS.

Przy ręcznym przełączaniu może być agregat z ręcznym startem. Oczywiście obwód dla najważniejszych urządzeń w budynku (gniazda kotłowni, niskonapięciowe oświetlenie w ciągach komunikacyjnych itp.) powinien być podtrzymany UPS'em do czasu zadziałania właścicieli z agregatem.

Oczywiscie rozwiązań jest wiele ale wszystko zależy od potrzeb i zasobności portfela zleceniodawców.

Gość gosc***
Skądże znowu. Na agregat z elektronicznym startem.

Bardzo ładne rozwiązanie, ale raczej dla bogatych.

A po pierwsze to uzgodnił ktoś zainstalowanie agregatu z zakładem energetycznym?

Wg warunków przyłączenie nie można sobie samowolnie instalować żadnych agregatów, a to z tego powodu że po powrocie napięcia w sieci, agregat może pracować również na tę samą sieć. To zakład energetyczny jako dystrybutor energii musi zatwierdzić projekt takiego rozwiązania, m.in. AZR musi mieć oprócz blokady elektrycznej również blokadę mechaniczną.

Bardzo ładne rozwiązanie, ale raczej dla bogatych.....

Owszem.

... A po pierwsze to uzgodnił ktoś zainstalowanie agregatu z zakładem energetycznym?

Wg warunków przyłączenie nie można sobie samowolnie instalować żadnych agregatów, ....

Owszem - po raz drugi.

... a to z tego powodu że po powrocie napięcia w sieci, agregat może pracować również na tę samą sieć. ...

Ale juz tutaj nie będzie owszem bo to nieprawda. Jakikolwiek przełącznik źródła zasilania posiada 3 stany ( I stan - 0 - II stan). Przełączanie pomiędzy stanami nigdy nie wpływa na kolejny.

...m.in. AZR musi mieć oprócz blokady elektrycznej również blokadę mechaniczną.

A i tak też jest. Przecież profesjonalne firmy sprzedające gotowe rozwiązania do montażu nie mogą sobie pozwolić na "zgrzyty" z kimkolwiek.