Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ratunku- brak fundamentów!!!

lola_lilu

Recommended Posts

Witam,

chcielibyśmy rozbudować dom. Dom to poniemiecki budynek z dwuspadowym dachem, stro kleina i krzyżowa ściana nośna. Do domu dobudowano w latach 50tych ganek z łazienką- bez fundamentów(!!!) NIe było materiałów, taka vbyła technika ... Nad gankiem jest balkon kryty papą.

Chcieliśmy rozbudować dom, w taki sposób by zabudować balkon, ale nie wiem, czy to wszystko wytrzyma? Czy ktoś słyszał, o takich przypadkach?

Pozdrawiam,

Lola

Co do fachowców, to wszyscy zgodnie twierdzą, że "się da". Ale moi rodzice(właściciele) twierdzą, że może odpaść cały ganek.

Wiem, że dom będąc podpiwniczony ma solidne podwaliny, natomiast ganek został dobudowany w ten sposób, że została wykopana dziura w ziemi chyba na 0,5m i tak go postawiono.

A konstrukcja szkieletowa to jaka? Drewniana? Zresztą i tak zaraz sprawdzę w googlach ;)

Pozdrawiam

Lola

• 2 weeks później...

witam

jest kilka sposobów na wzmocnienie fundamentów ganku

wszystko zależy od tego jak został postawiony ganek czy na fundamencie czy też bespośrednio na gruncie były murowany ściany

jeśli jest choć mały fundament betonowy w podwalinach ganku to można go wzmocnićchoć jest to trochę skomplikowane i pracochłonne acz nie aż tak drogie

poza konstrukcją szkieletową drewnianą jest też konstrukcja stalowa lekka

stawiałem już takie ganki

proszę odwiedzić stronę firmy AM TECH z Głogowa małopolskiego pod Rzeszowem oni produkują takie konstrukcje jak i całe domy

ale bez porady konstruktora się nie obejdzie jeśli chcecie wykożystać balkon

nie wiem skąd jesteście bo mógłbym podać namiary na jakieoś

pozdrawiam robert bartosz

[email protected]