Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiego auta używasz w czasie budowy ?

Jakiego auta używasz w czasie budowy ?  

23 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakiego auta używasz w czasie budowy ?

• hatchback
      5
    • sedan
      2
    • kombi
      9
    • pick-up
      0
    • terenowy
      1
    • VAN
      1
    • SUV
      0
    • BUS
      3
    • coupe
      2
    • cabrio
      0

Recommended Posts

Zobaczmy które auta są najpraktyczniejsze w czasie budowy, ciekawe też co ma znaczenie ilość drzwi, długość, wysokość itp.

Tak więc czy jeździmy:

sedan

hatchback

kombi

pick-up

VAN

SUV

BUS

terenowy

coupe

cabrio

A może cos innego ma znaczenie np. kolor który się nie brudzi lub rodzaj napędu albo po prostu nie ważne jaki, byle niezawodny, z czterema kołami, małym zużyciem paliwa i hakiem do przyczepki :-?

Edytowane przez rafsli_rs

Opowiem pewne zdarzenie, którego skutki odczułem we własnych barkach.

Mój znajomy rozpoczął budowę w 2000 roku ( 3 lata później ją zakończył). To mały, parterowy domek o powierzchni ok 90 m2. Budował go z pustaka, potocznie zwanego gazo-betonem.

Do jego działki prowadziła, wąska, nieutwardzona droga, na której, jakieś 100m przed działką, istnieje mały zakręt, który ma 90'.

Kolega zamówił pierwszy transport pustaków. Aby obniżyć koszty, bez HDS-u i luzem (bez palet). Zwołał znajomych, którzy przybyli dość chętnie, bo obiecał grilla i piwo.

Pierwszy kierowca, gdy dojechał na miejsce, przeszedł drogę na pieszo i gdy już poznał teren, ostrożnie, powoli i z odpowiednim zapasem na zakręcie, pokonał całą trasę. No oczywiście potem nastąpił rozładunek systemem - "Józek podaj cegłę".

Po pewnym czasie, kolega domówił pewną ilość pustaków - warunki transportowe jak powyżej, ale przyjechał inny kierowca. Przyznam, że od razu było widać że raptus jakiś. Kierowca był dość nerwowy. Po krótkiej rozmowie na początku drogi i przekazanych informacjach o pułapkach, które na niej istnieją, kierowca ruszył z kopyta. No cóż, dojechał do zakrętu, ale nie wykonał najazdu na zakręt z zapasem i ..... samochód a właściwie naczepa zawisła nad przydrożnym rowem. Próby wycofania pogarszały tylko sprawę. I co, :-( no i trzeba było nosić , lub transportować taczkami, na odległość 100 m pustaki. Grill był smaczny a piwo dobre, tak jak poprzednim razem, ale chętnych do pomocy było mniej a pracy więcej a wczasie konsumpcji trudno było utrzymać tackę z kiełbaska, po takim wysiłku.

Nie wiem jak ustrzec się takich przypadków. Nie wiem też który kierowca miał mniejsze lub większe doświadczenie. Może ten pierwszy, bo był bardziej ostrożny i badał wcześniej teren, a może ten drugi, ale zgubiła go rutyna.

Jedno jest pewne gdy pustaki są świerze, tz. jeszcze ciepłe, wręcz gorące i mokre że z nich paruje - to są bardzo ciężki :-)

Edytowane przez rafsli_rs
Ortografia

Ja korzystam ze starego VW Polo Coupe - daje radę - jak nie do środka to na bagażnik dachowy. Jakby miał jeszcze hak, to już w ogóle bym nie potrzebował innego transportu :-)

Miałam kiedyś! Mały, a pakowny jakby był z gumy!

Ja jeżdżę tym, co mam - złotym sedanem przerobionym z konieczności na auto budowlano-rolnicze ;)

• 3 weeks później...

Przy budowie najlepiej sprawdziła się.. Corsa B. Aż nie chce się wierzyć ile ten mały samochód miał miejsca w środku.

Teraz jeżdżę autem z hakiem- wolę wszystko wrzucić do przyczepki, bo samochód służy też do pracy i dbać o niego trzeba :)