mich83 05.07.2010 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Witam. Zastanawiam sie czemu jest tyle tematów o lakierobejcach do drzwi sosnowych , bejcowaniu , a nigdzie niema o olejowaniu drzwi sosnowych. Czy ma to jakieś minusy ? Bo plusem napewno jest to ze mozna szybko takie drzwi odnowić w razie przetarcia. Chodzi mi o zaolejowanie drzwi sosnowych na biało, jednak nie wiem jak bedzie to wygladac. Robił ktos z was cos takiego, czy później takie drzwi trzeba pokryć lakierem ? Moze ktos zna miejsce gdzie mozna takie zdjecia obejrzec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 05.07.2010 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 (edytowane) Ja robiłem (a raczej właśnie sobie robię).Malowanie tak miękkiego drewna jak sosna lakierobejcą na ciemno to (według mnie) POMYŁKA.Przy każdym drobnym uszkodzeniu lakieru wyłazi jasny kolor drewna i wygląda to paskudnie.Ja olejowałem najtańszym olejem (Altaxin, czy jakoś tak). Do oleju dodałem biel z sadolinu (proporcje 10 do 1) i talk żeby zmatowić. Ale zrobiłem tak podłogę stryszku nad garażem (będzie się tam chodzić w butach - wyszło fajnie)Do drzwi myślę że będzie lepszy lakier olejny (matowy + biały sadolin) - trochę utwardzi miękką sosnę. Tak właśnie pomalowałem drzwi wew. i mam wrażenie że drewno jest nieco twardsze po lakierze.Olej zazwyczaj wsiąka w drewno i cała struktura drewna jest narażona na przyjmowanie brudu który wnika w pory drewna. Chyba że kładziesz większą ilość warstw, ale wtedy zaczyna się błyszczeć. Edytowane 5 Lipca 2010 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts