Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kolor drzwi

mich83

Recommended Posts

Witam. Mam w mieszkaniu parkiet dębowy malowany lakierem wodnym ( wyszedł jasno ), otwartą kuchnie z szafkami w kolorze ciemnego orzecha, blaty białe ( kremowe) , białe okna, szafa w przedpokoju tez koloru ciemnego orzecha. W jakim kolorze zrobić drzwi ? Jasne dębowe a może białe ? Lub cos innego ?

Jedne drzwi mam juz pokryte lazurą jasny dąb ale chyba jednak zdecyduje sie je przemalować i wszystkie dać w bialym kolorze, a może jakiś złamany biały ?.

Listwy jednak mam juz polakierowane więc raczej nie będzie ich malować teraz na biało. Czy Białe drzwi i listwy dębowe nie będa sie gryśc ?

Niechce juz zabardzo zrywac mi sie lazury z tych drzwi a nawet jak usunę to napewno jakieś plamki zostaną ,więc będe musiał pomalować je czymś kryjącym.

1. W jaki sposób je pomalować zeby uzyskać fajny biały kolor nie przypominający drzwi z lat 80 :-). Chyba zrobie słojowanie, jednak nie widziałem na zywo nigdy takich drzwi.

2. Czy jeśli ściany pomaluje lekko złamanym białym a sufit czystym białym , to drzwi lepiej pomalować na czysty biały kolor czy złamany biały ? Czy drzwi powinny byc jak najbardziej podobne kolorystycznie odcieniem do scian ( wiadomo że identycznego koloru sie nie uzyska ) czy minimalnie sie odcinać ?

• 1 month później...