Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posty do Anuli

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No dobra bede druga ,(punkt dla Moni:))Juz samym projektem jestem zachwycona.Trafilas na wielka fanke nowoczesnosci i takich projektow.Tez chcielibysmy kostke z plaskim dachem ,ale wiadomo nie zawsze mozna miec to czego sie chce.No to powodzenia w budowie i trzymam kciuki za bezbolesne budowanie:)

Rasiu witaj! Rzutów wolę na forum nie prezentować, zresztą są tak zamazane i w takiej skali, że niewiele można dostrzec.

Parter: kuchnia 20m, jadalnia 20m, salon 40m, gabinet, garderoba, łazienka z sauną (kiedyś:), schowek przy garażu i pomieszczenie gospodarcze. No i garaż 36m.

Ciągle się zastanawiamy, czy zostawić wiatrołap.

Piętro: 3 sypialnie, garderoba, łazienka, pralnia.

Nie mam spiżarki, co mnie trochę dręczy, ale mam tak dużą kuchnię i pomieszczenia gospodarcze, że mam nadzieję dać radę:)

Edytowane przez anula05

to ja też się witam i od razu chwalę piękny domek :D

takie proste bryły bardzo mi się podobają, ale u mnie też nie można mieć tak małego nachylenia dachu :(. Udało nam się jednak dość nowoczesny domek wybrać i co najważniejsze, bez skosów na 1 piętrze :D

pozdrawiam i będę zaglądać :D

Co Wy z tymi wiatrołapami... A co z przeciagami i zatrzymywaniem zimna w czasie mrozów? Wydaje mi się, że wiatrołap ma pewien sens. My zostawiliśmy, jedynie zmienilismy koncepcję drzwi - mają być szklane przesuwne.

Jeśli nie masz daszka nad wejściem, a z tego co pamiętam masz, chociaż nie bardzo chciałaś...;) to wiatrołap jest niezbędny... wtedy to jest deszczo-śniegołap.:) Alez daszkiem, a chyba całkiem zadaszone ma wejście Anula, nie jest potrzebny. Z nagrzanego domu może być co najwyżej wypchnięte ciepłe powietrze przy wejściu do domu, ale zimne, zapewniam Cię- nie nawiewa.:) Przeżyłam ostatnią super zimę i wiem co mówię. Ani razu nie zrobiło się zimniej przy wchodzeniu kogoś do domu.:)

Rasia ma rację. My mamy wejście od razu do bardzo dużego hallu (16m2), Nawet przy bardzo mroźnych zimach nie czuć, żeby tu nawiewało zimne powietrze, kiedy ktoś wchodzi do domu. W naszym hallu jest jeszcze miejsca na schody na poddasze, ale takie rozwiązanie z jednym dużym pomieszczeniem ma tę wadę, że do niego siłą rzeczy wnosi się zawsze trochę błota itp. Ponieważ nie jest oddzielone od ciągów komunikacyjnych między pokojami a łazienką, trudno jest tego brudu nie roznosić. Dlatego wiatrołap to moim zdaniem dobre rozwiązanie jako taka właśnie "brudna śluza".

lidszu, zajrzałam do Ciebie - zanim zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny, rozważaliśmy dość podobny projekt do Twojego. Szybko działacie, będę obserwować postępy:)

Wiatrołap - kontrowersyjna sprawa, nawet nasz architekt jest za wiatrołapem, bo warunki pogodowe etc etc, ale nam jakoś nie pasuje ten wiatrołap i już. Nasz hol ma 21 metrów, jest dłuuuugi i dość wąski, więc zanim coś ewentualnie zawieje od drzwi do salonu, to zdąży się chyba po drodze ogrzać:) choć ostateczna decyzja jeszcze nie zapadła. Ale opinia Rasi jest kolejnym argumentem, żeby wywalić ten wynalazek z projektu.

O, Tatarak też żyje bez wiatrołapu i daje radę:)

Przy samym wejściu mamy mieć takie pomieszczenie na kurtki, buty etc (szafo-garderoba) i zaraz obok wejście z garażu - mam nadzieję, że wszyscy grzecznie będą tam zdejmować buty i problemu nie będzie.

A psa nie mam i mieć nie będę - mam straszną alergię.