Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posty do Anuli

Recommended Posts

orvis, masz jakas wizualizacje z dwiema bramami fasadowymi oblozonymi drewnem?

dzis rozmawialam z wykonawca i pojawily sie jeszcze inne problemy:

1. deski na elewacji trzeba bedzie przycinac, zeby wpasowaly sie w szerokosc tych na bramie - szerokosc standardowa deski nie wpasuje sie idealnie w wysokosc kasetonu

2. pomiedzy kasetonami wymagany jest odstep 2 cm miedzy elementami elewacyjnymi, w przypadku desek nie bardzo wiem jak mialoby to wygladac - szpary 2 cm co pol metra?

ratunku:(

ja na prawde jestem sklonna pojsc w standardowa brame w kolorze okien + drzwi do kompletu... ale to tez wiaze sie np z obnizaniem nadproza drzwi.... ratunku:(

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

orvis, masz jakas wizualizacje z dwiema bramami fasadowymi oblozonymi drewnem?

dzis rozmawialam z wykonawca i pojawily sie jeszcze inne problemy:

1. deski na elewacji trzeba bedzie przycinac, zeby wpasowaly sie w szerokosc tych na bramie - szerokosc standardowa deski nie wpasuje sie idealnie w wysokosc kasetonu

2. pomiedzy kasetonami wymagany jest odstep 2 cm miedzy elementami elewacyjnymi, w przypadku desek nie bardzo wiem jak mialoby to wygladac - szpary 2 cm co pol metra?

ratunku:(

ja na prawde jestem sklonna pojsc w standardowa brame w kolorze okien + drzwi do kompletu... ale to tez wiaze sie np z obnizaniem nadproza drzwi.... ratunku:(

Poszukam ale wydaje mi się, że nie mam wizualek dobrej jakości z zewnątrz...

Zgodnie ze sztuką deski na elewacji układa się od dołu. Nie widzę jednak powodu dla którego miało by się psuć efekt docinając deski w trakcie postępu prac w górę, skoro można zacząć od "styku" górnej krawędzi bramy z elewacja i opierać się w tych widocznych fragmentach na całych elementach a docinać te przy ziemi i "suficie" .

Wysłałem Ci PM z namiarami na "moją" ekipę od elewacji, przemagluj ich ;-)

Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi szparami 2 centymetrowymi...

Dziek Beta,

ja posiadam bardzo szczegolowy projekt instalacji co z wyliczeniami, tylko, ze wykonawcy twierdza, ze przy takich zalozeniach, popma ciepla nie bedzie pracowala efektywnie (zle przyjete zalozenia projektowe) - gdyz w projekcie zalozylismy podlogowke + barzo duza ilosc grzejnikow. Po rozmowach z instaltorami zdecydowalismy sie na rezygnacje z 99% grzejnikow na rzecz podlogowki i teraz nie mam adekwatnych obliczen.

Wkurza mnie to niemilosiernie, bo tyle zaplacilismy za projekt ze wszystkimi instalacjami, a teraz co instalator to nowy pomysl i te projekty mozna sobie wlozyc...wiadomo gdzie.

Poszukam ale wydaje mi się, że nie mam wizualek dobrej jakości z zewnątrz...

Zgodnie ze sztuką deski na elewacji układa się od dołu. Nie widzę jednak powodu dla którego miało by się psuć efekt docinając deski w trakcie postępu prac w górę, skoro można zacząć od "styku" górnej krawędzi bramy z elewacja i opierać się w tych widocznych fragmentach na całych elementach a docinać te przy ziemi i "suficie" .

Wysłałem Ci PM z namiarami na "moją" ekipę od elewacji, przemagluj ich ;-)

Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi szparami 2 centymetrowymi...

Jak dostaniesz oferte to zrozumiesz:)Tam sa opisane rozne warunki montazu. Miedzy innymi 2 cm "szpary" miedzy elementami.

Dzieki!

Edytowane przez anula05

Architekt namawiał nas na prodemę, ale jakoś do nas nie przemawia. Może gdyby dom był w mieście, poszlibyśmy na to, ale w lesie wyglądałoby wg nas zbyt sztucznie. Trudno, będziemy olejować, aż tak dużo tego drewna na elewacji nie mamy.

My właśnie jesteśmy na etapie wyboru płyt elewacyjnych (mamy tym przykryte część elewacji) i wychodzi że Prodema ma najsensowniejsze kolory i jakośc wykonania.

Możesz napisać dlaczego Prodema według Ciebie wygląda sztucznie?

Z innych płyt masz np. płyty Euronitu (chociaż zdaje się Ty już wybrałaś i tak drewno :-)

My właśnie jesteśmy na etapie wyboru płyt elewacyjnych (mamy tym przykryte część elewacji) i wychodzi że Prodema ma najsensowniejsze kolory i jakośc wykonania.

Możesz napisać dlaczego Prodema według Ciebie wygląda sztucznie?

Z innych płyt masz np. płyty Euronitu (chociaż zdaje się Ty już wybrałaś i tak drewno :-)

Wiesz co, ja nie mam nic przeciwko Prodemie, tylko wychodzimy z założenia, że jak coś ma wyglądać jak drewno, to niech to będzie drewno a nie imitacja. W lesie, wśród drzew wyglądałoby to wg mnie słabo. Ale to oczywiście kwestia gustu i otoczenia, w którym stoi dom. Gdybym budowała w mieście, myślę, ze powaznie rozwazylibysmy Prodemę. Nie podobało nam się w niej jak jest mocowana - takie plastikowe zaślepki - w każdym razie mocno widoczne na elewacji, w każym rogu płyty. To był jeden z głównych minusów. I cena - to jest droźzeniz drewno. Ale z drugiej strony nie wymaga konserwacji... No i nie mialbys takich problemow z bramą, jak mamy my:(

Nie podobało nam się w niej jak jest mocowana - takie plastikowe zaślepki - w każdym razie mocno widoczne na elewacji, w każym rogu płyty. To był jeden z głównych minusów. I cena - to jest droźzeniz drewno. Ale z drugiej strony nie wymaga konserwacji... No i nie mialbys takich problemow z bramą, jak mamy my:(

Drożej niż drewno?

A to mnie zdziwiłaś.

Byłem pewien że drewno wychodzi tak ze 2-3 razy drożej niż płyty elewacyjne + jeszcze do tego dochodzi konieczna konserwacja i dbanie o nie.

Co do zaślepek - producent niby pisze że one są dostępne w kolorach płyt więc ich podobno nie widać.

Na razie studiuję sposób montażu płyt Prodemy i nie podoba mi się to że trzeba zostawić między ociepleniem, a płytami szczelinę wentylacyjną (sporą).

U nas te płyty tylko na elewacji i do tego tylko po dwóch stronach (południowa i zachodnia), ale teraz się sam zaczałem zastanawiać czy może jednak nie coś innego...

A to swoje drewno to dajesz tylko na bramę?

Tak, zaslepki sa w kolorach plyt, ale bardzo je widac (jak na moj gust). Ja osobiscie cen nie sprawdzalam, ale architekt mowil, ze drozej niz. drewno. My mamy w sumie ok 80m elewacji w drewnie plus brama plus zaluzje. No i z 80 m tarasu....

O elektryce napisze ci na priv ale nie dzis- nadaje z iphona, pierwszy raz w zyciu przezywam utrate dysku w kompie i to jest masakra, glownie budowlana:((((

Tak, zaslepki sa w kolorach plyt, ale bardzo je widac (jak na moj gust). Ja osobiscie cen nie sprawdzalam, ale architekt mowil, ze drozej niz. drewno. My mamy w sumie ok 80m elewacji w drewnie plus brama plus zaluzje. No i z 80 m tarasu....

Rozumiem.

No to trochę tego macie, u nas to będzie nie więcej niż jakieś 40m2 w sumie na elewacji...

O elektryce napisze ci na priv ale nie dzis- nadaje z iphona, pierwszy raz w zyciu przezywam utrate dysku w kompie i to jest masakra, glownie budowlana:((((

O, to chyba jakaś epidemia.

Mi 4 dni temu padł dysk w netbooku i jestem jak bez ręki, także doskonale Cię rozumiem (mam nadzieję że chociaż backupy miałaś?).

Gość monika996
proderma, trespa i tym podobnie wychodzi drożej. trzeba jeszcze pod te plyty ruszt albo aluminiowy., albo drewniany, potemwełna mineralna w tej szparze pomiędzy plytą a murem i plyta . koszt tego około 500 zł za m. kw . dowiadywałam się:yes:

proderma, trespa i tym podobnie wychodzi drożej. trzeba jeszcze pod te plyty ruszt albo aluminiowy., albo drewniany, potemwełna mineralna w tej szparze pomiędzy plytą a murem i plyta . koszt tego około 500 zł za m. kw . dowiadywałam się:yes:

A niby pod inny materiał nie musisz robić mocowania?

No bez przesady.

Tak samo trzeba ocieplić podkład pod innym materiałem, inaczej się zrobi mostek termiczny.