Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posty do Anuli

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Projekty branżowe... największy SHIT jaki można sobie samemu zafundować i największa głupota jeśli chodzi o wydawanie pieniędzy. Mam wszystkie: prąd, CO, wod-kan, odwierty pod PC, wentylacja mechaniczna, drenaże-odprowadzenie deszczówki, ozc itp itd Mój projekt budowlany to 15 cm grubości... Kierbud dziwnie na mnie patrzył jak mu klarowałem, że wszystko jest cacy i zapięte na ostatni guzik. Teraz zaczynam odkrywać znaczenie tego spojrzenia... i słowa GUZIK :)

Najbardziej zabolał "branżowy" wod-kan. Do dziś mam kupę rur, zbiornik na deszczówkę, które były ujęte w projekcie... Pięć minut na budowie zajęło mi i kierbudowi rozpracowanie tańszego, logicznego odprowadzenia deszczówki. Szkoda, że olśniło mnie tak późno, w końcu był projekt ;) Po etapie stropów... szkoda gadać, wydam majątek na przebijanie 20 cm zbrojonego betonu ;) Boję się co będzie dalej he he. Trzy ekipy od WM mają trzy różne wizje na temat wykonania, że nie wspomnę gdzie wg nich mam sobie wsadzić projekt "branżowy".

Nic nie zastąpi osobistego zaangażowania lub dobrego (przez duże "D") fachowca-praktyka. Papier przyjmie wszystko...

Anula, chyba nie będę robił bram zgodnie z projektem ;)

Orvis - tylko jest pewna różnica między Twoją sytuacją, a tym co my chcemy.

My chcemy projekt od _wykonawcy_ danej instalacji.

W projekcie budowlanym nie było nic i pisałem już o tym wcześniej.

To jakby dwie zupełnie różne sytuacje, zresztą po co potrzebuję te projekty już też pisałem...

BTW: Stropu takiego jak Twój się nie przebija, tylko raczej wierci - wiertnicą.

Orvis - tylko jest pewna różnica między Twoją sytuacją, a tym co my chcemy.

My chcemy projekt od _wykonawcy_ danej instalacji.

W projekcie budowlanym nie było nic i pisałem już o tym wcześniej.

To jakby dwie zupełnie różne sytuacje, zresztą po co potrzebuję te projekty już też pisałem...

BTW: Stropu takiego jak Twój się nie przebija, tylko raczej wierci - wiertnicą.

Napisałem ogólnie na temat "branżówek", nie chciałem nikogo urazić... Natomiast jeśli chodzi o wykonawców, to tak jak wspomniałem o WM, mam kilka, zdecydowanie różnych "pomysłów" od firm wykonawczych ;)

Co do stropu oczywiście masz rację, wiercenie... diamenty utoną w g..nie ;)

Hej, hej! Witam!

Na wakacjach było tak:) :cool:

IMGP9204.JPG

Zgadzam się z orvis, projekty branżowe prawie do niczego się nie przydają. Tez mam komplet: WM,wod-kan.,elektryka,co - wszystko wyszło inaczej... Także salik, nie przeceniaj ich...

Orvis, co z Twoimi bramami?

Co u mnie, a raczej co na budowie, napiszę w Dzienniku.

Icopal ma chyba specjalne papy na dach.

My kładliśmy ich papę na fundamenty (Szybki Profil SBS) i to był naprawdę kaaawał wytrzymałej papy.

Ale u nas to było normalnie zgrzewane.

A ile miałabyś mieć cm tego styroduru?

My mamy jeszcze na budowie jakieś resztki 12cm, więc mogę wieczorem zerknąć jak się po tym chodzi.

Ooooo, fajnie, że wróciłaś, pełna sił na dalsze działania:)

Łazienka z nowa umywalka zdecydowanie lepiej się prezentuje.Będzie ta półka pod nią tak? Super, że krokodyl pozostaje, i lampa. Tylko cos mi ciągle w tym pomieszczeniu nie gra. Może ten kwadratowy kibelek wymienic na obły, pasujacy do umywalki? Sama nie wiem. A może fragment drewna też na podłodze?

Edytowane przez martahp