Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posty do Anuli

Recommended Posts

a propos otwierania drzwi na zewnątrz czy do wewnątrz - w domach jednorodzinnych w zasadzie nie ma problemu:

wejściowe dowolnie, bo zgodnie z przepisami par 236.4 rozp. w sprawie warunków technicznych...- Drzwi stanowiące wyjście ewakuacyjne z budynku przeznaczonego dla więcej niż 50 osób powinny otwierać się na zewnątrz. Wymaganie to nie dotyczy budynku wpisanego do rejestru zabytków.

czyli w jednorodzinnym nie ma problemu

tylko WC i łazienka - zgodnie z § 79 rozp. w sprawie warunków...:

1. Drzwi do łazienki, umywalni i wydzielonego ustępu powinny otwierać się na zewnątrz pomieszczenia, mieć, z zastrzeżeniem § 75 ust. 2, co najmniej szerokość 0,8 m i wysokość 2 m w świetle ościeżnicy, a w dolnej części - otwory o sumarycznym przekroju nie mniejszym niż 0,022 m[2] dla dopływu powietrza.

2. W łazienkach i ustępach, z wyjątkiem ogólnodostępnych, dopuszcza się stosowanie drzwi przesuwnych lub składanych.

źródło: Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie

z dnia 12 kwietnia 2002 r. (Dz.U. Nr 75, poz. 690)

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Anula chyba dziś porzuciła budowlane sprawy :p No, poza jedną, wylewkową, naszą, wspólną :)

Miło mi było Cię poznać i jeszcze raz wszystkiego dobrego. Lekkiego dokończenia domku przede wszystkim

PS. Mamy z Twoim mężem (może z wami obojgiem) kupę wspólnym znajomych (facebook rulez ;) )

Trzymaj się jubilatko!

Dziękuję wszystkim za życzenia!

Właśnie nałożyłam lody i idę oglądać zaległe Usta Usta.

Los się nade mną dziś zlitował i: 1. pan od drewna obiecał jutro kogoś przysłać i pojechać ze mną do ślusarza 2. dzięki monsanbii mamy jasność co do posadzek w pomieszczeniach gospodarczych

Gość monika996

Anula za wcześnie na wariactwo. zostaw nerwy na pózniej. ja już mam kota:):) dziś znów cały dzień z ekipami. KOSZMAR!!!!!!ja jestem już jak 1000 rurek zakręcona. nawet dziś nie mogłam wyciągnąc kluczyka z auta...:) a mam automat i nie miAŁAM na P . ae się namęczyłam.dzień matki. zapomniałam o swojej mamie i mamie męża. dopiero 21 przyniosła OPAMIĘTANIE~!~

Anula do cholery co za wykonawcy z tych elewatorów!!!!

A ja mam cudną..... barierę szklaną.....całą porysowaną od montażu przy profilu. ja to mam pecha!!!!120 kilo wciągli na górę i dokumentnie spiprzyli. porysowali przy wkładaniu do profilu:bash: kurcze chce mi się wyć.

No to ciężka sprawa z tą elewacją:bash:. Jak pomyślę, że będę musiała zająć się naszą i przechodzić przez to co Ty to mi się odechciewa:-(

Może nie powinnam tego pisać, ale czytając o Twoich doświadczeniach z nowoczesną bryłą to zaczynam myśleć, że to, że nie dostaliśmy zgody na płaski dach będzie jednak naszym błogosławieństwem:roll:

Hmmm.. może nie doczytałam, ale dlaczego masz okablowaną ścianę?