Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posty do Anuli

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie!

Juz od dluzszego czasu sledzie Pani dziennik,ktory jest naprawde kopalnia wiedzy dla poczatkujacego inwestora:yes: Podoba mi sie u Pani wszystko, bo i wnetrza i elewacje mam mniej wiecej tez w tym samym klimacie. Ale teraz zobaczylam kominek i zdecydowalam sie w koncu napisac (bo nie umiem poruszac sie po tych wszystkich forumach:yes:, a brakuje mi czasu sie podszkolic). Wiem, ze nie podaje Pani na forum cen i producentow, ale czy mogla by Pani podac mi na maila jaki to jest model, bo myslalam o identycznym, i ile on Pani kosztowal z montazem i jesli mozna to namiary na firme, ktora to wykonywala i sprzedawala. Bede baaardzo wdzieczna! moj mail [email protected]. Pozdrawiam, Diana

Witaj Diana, wysłałam info na priv muratorowy

Jezus, co z tą ścianą :jawdrop:

Nie powinnam Cię dobijać taką reakcją, ale pokazałaś chyba najgorsze miejsca i inaczej się*nie da.

To się ładnie ekipa p Huberta zareklamowała.

Jedno jest pocieszające - oni to na pewno poprawią (skoro poprawiają zawsze i wszystkim), także chyba nie powinnaś się zbytnio denerwować

A z tynkami po wylewkach jest tak, że jak się*je dobrze zabezpieczy to ekekt jest spektakularny.

Dla potomności to piszę. Mayland poleciła mi wysypać piasek, robiliśmy to z sercem na ramieniu i zadziałało!

Żadnego śladu po tynku, nawet jednej plamki. Tynkarze zmietli piasek i została czysta i gładka wyleka, jak przed tynkami :yes:

Tylko z tym piaskiem nie jest tak łatwo.

My mamy prawie 200m2 po podłogach, do tego ułożoną część instalacji więc trzebaby górę tego piasku żeby przykryć te 5-7cm w całym domu.

Raz że problem jak to wnieść, a dwa że potem trzeba wynieść.

Właśnie zaczynam szukać gdzie można kupić w Wawie tę tekturę budowlaną...

My mamy prawie 200m2 po podłogach, do tego ułożoną część instalacji więc trzebaby górę tego piasku żeby przykryć te 5-7cm w całym domu.

My musieliśmy pokryć 220. Ja wniosłam trochę wiaderkiem, mąż resztę, opłacało się. Piasku poszło niedużo, cienka warstewka, zadziałało :yes: (a piasek został po wylewkach)

Tynkarze na wynoszenie nie narzekali. Nie widziałam jak to robili. Ale podejrzewam, że łatwiej wynieść piasek niż męczyć się ze zdrapywaniem wylewki

Zastanów się nad tekturą. Ja mam w domu jakieś 15 rolek. Z zamiarem użycia właśnie do tego celu :yes: Tektura by się*rozpłynęła pod tym błotkiem. Ale możesz ryzykować

Gość monika996

nie ma takich fachowców. każdy poprzedni coś musił zrobić nie tak. a może i prawda . u nas z tymi fachowcami jest różnie.

Anula czekam na wykończeniówkę- kuchnię , salon itp

Jezus, co z tą ścianą :jawdrop:

Nie powinnam Cię dobijać taką reakcją, ale pokazałaś chyba najgorsze miejsca i inaczej się*nie da.

To się ładnie ekipa p Huberta zareklamowała.

Jedno jest pocieszające - oni to na pewno poprawią (skoro poprawiają zawsze i wszystkim), także chyba nie powinnaś się zbytnio denerwować ...

Podczas ustalania zakresu prac na tej ścianie grzejnej między mną a p. Anią doszło do niedomówienia. Dodatkowo pracownik przerwał swoją pracę około 22, kiedy to mąż Pani Ani przyjechał aby zamknąć już dom. Na szczęście po mojej wizycie na budowie sprecyzowaliśmy dokładnie co i jak ma być zrobione i w sobotę pracownik powraca skończyć pracę :)

Salik nie ma co kombinować, jeżeli są jakieś już rurki na podłodze to przykryjemy je najlepiej papą, nie żadną tekturą, bo tynki to prace mokre i tektura po 2 dniach będzie do wyrzucenia. Zapewniam Cię, że osłonimy rurki papą, resztę tak posprzątamy, żeby wylewkarz mógł wkroczyć ze swoją pracą :)

Aniu, drzwi robią wrażenie.

Ściany, no cóż, bez komentarza. U nas przy zabudowie sufitów niestety też wyszły niedociągnięcia. Tak samo przy glazurze, glazurnik narzeka, że nie ma kątów prostych. I tak jak Ty napisałaś, chyba nie ma fachowca, który by nie narzekał na poprzedniego.

Pani Beato, jeżeli budowa prowadzona jest od początku przez dobre ekipy to nie ma problemów dla tynkarzy, glazurników czy ekip od wykończeniówki. Przychodzi glazurnik i mówi, że ma szlifować płytki a nie ma wyprowadzonych kątów prostych, no cóż, geometrii się nie oszuka, jeżeli nawet by rzuciło się kilkanaście centymetrów tynku, co jest niedopuszczalne to wyszłyby np. różne odległości w glifie okiennym - więc czy tak, czy tak też niedobrze. To samo tyczy się KG.

Zauważyłem, że większość inwestorów nie pilnuje ekip budujących pod względem pionu/linii/kątów ścian. Jeżeli nawet inwestor zwraca uwagę to murarz odbija piłeczkę, że tynkarz wyrówna, co jest kompletną bzdurą. Pion na ścinanie i linię owszem da się zrobić dając więcej materiału (czasem kilkukrotnie więcej niż przewidują normy), lecz z kątami niestety się nie oszuka. Dla przypomnienia wklejam zdjęcie z Pani budowy, aby pokazać jak obsadzane były narożniki, aby wyprowadzić niektóre kąty, które byliśmy w stanie zrobić (w tym miejscu tynk miał ponad 6cm).

Pozdrawiam

Hubert

http://desmond.imageshack.us/Himg14/scaled.php?server=14&filename=naroznik.jpg&res=medium

a może dla odmiany kiedyś zatrudni Pan jakieś kobiety?

Ooo, a tak się zarzekał, że to my niemożliwe jesteśmy i jemu kobiety na budowie są zbędne :p

Niezły ten narożnik :yes: Pierwszy raz coś takiego widzę.

A nasi tynkarze mówili, że nigdy im się to wcześniej nie zdarzyło, że nie muszą wyprowadzać żadnego poziomu. Poziomy na pustakach były już gotowe

(szkoda, że współpraca z ekipą od sso zakończyła się*tak nieciekawie)