Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posty do Anuli

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A mogłabyś rozwinąć w takim razie: "Przy pompie i podłogówce odradzono nam odcięcia w poszczególnych pomieszczeniach. Podobno pompa mogłaby dostać rozdwojenia jaźni" ?

Bo się zastanawiam dlaczego coś miałoby się z pompą dziać, w sytuacji kiedy układ jest zasilany stałą temperaturą, a rozdzielnie decydują o rozkładzie temperatur w poszczególnych pętlach.

Nie rozwinę, bo się nie znam i nie będę mędrkować na temat, który jest mi dość obcy. Sprawę pompy koordynuje Mąż. Jeśli chcesz, dam Ci kontakt do Instalatora, na pewno Ci wszystko wytłumaczy i odpowie na pytania.

Dość jasno przedstawia temat samoregulacji ten Pan:

http://www.blog.karbon.com.pl/ogrzewanie/regulacja-i-sterowanie-ogrzewania-podlogowego/

cześć! Piękny dom w pięknym otoczeniu! Jaki to kolor tynku zewnętrznego?

Ceresit silikonowy, kolor Nebraska 2

Jeśli zrobisz prostą będziesz miała miejsce na szuflady i w szczelinie nie będzie się zbierał brud. Ale skośna jest bardziej oryginalna. U siebie bym zrobiła prostą.

Dom super, a sosenek wam zazdroszczę. :)

Dzięki:) W tej skośnej jest tyle samo szuflad, tylko mniejsze. A frezu blatu nie będzie - tniemy koszty ;)

też jestem za skośną Star Trek-ową -),

Jedno tylko pytanko odnośnie stolarki aluminiowej, przejrzałem kilka razy dziennik a nie znalazłem odpowiedzi. Czemu w tych dużych przeszkleniach są tzw fixy? Czy to sprawy konstrukcyjne?

Nie wszędzie są fixy. Jest tarasowe przesuwne i kilka otwieranych.

Czyli wygrywa wyspa statek - mąż się ucieszy ;)

Czyli wygrywa wyspa statek - mąż się ucieszy ;)

Anula, a Ty się nie cieszysz? ;) Jakie masz wątpliwości?

Basia - my nie robiliśmy nigdzie termostatów (acz zostawimy sobie w rozdzielni podłogówki opcję siłowników), bo przy takiej warstwie wylewki i domu energooszczędnym, podłogówka ma sporą bezwładność.

salik my mamy mieć w każdym pomieszczeniu taki termostat Viessman... właśnie się dowiedziałam :sick:

http://nokautimg4.pl/p/37/c5/37c523e64d5e6985e352f4025fab7ae090x90.jpg

Kompletnie mi się nie podobają... Mają być umieszczone przy kontaktach, szukam więc alternatywy - kontaktów, które mają w swojej ofercie termostaty do podłogówki i nie kosztują po 400 zł.... Chciałabym umieścić w takiej podwójnej ramce przy każdym włączniku:

http://img59.imageshack.us/img59/2299/be9a6de28891495e289b9d4.jpg

Dziewczyny jakie macie kontakty? jakich firm, jaki model?

Ja kojarzę z kilku domów termostaty i gniazdka (z totalnie innej bajki) i jakoś mi to nigdy nie przeszkadzało. Zresztą to są dwie różne rzeczy.

Tym bym się Basiu nie przejmowała.

Ja mam większy problem - od 2-3 miesięcy wracam do tematu pstryczków i w ogóle nie mogę się zdecydować :(

Anula, co Ty bierzesz?

Basia my mamy wszędzie termostaty - powiem szczerze że jestem z tego rozwiązania bardzo zadowolona. Jako że u nas kontakty są nisko a termostaty dużo wyżej to zupełnie się nie gryzą. I naprawdę nie rzucają w oczy

Efilo, no tak! Przecież u nas kontakty też są nisko. BTW, efilo na jakiej wysokości macie? U nas zrobiłam na wysokości 1m, mam nadzieję, że będzie OK.

Teraz to już kompletnie zgłupiałam co z tymi termostatami... A może je zrobię jakoś przy podłodze? Bo chyba tak często nimi się nie kręci? Ajajaj.. nie wiem :p

a propos pstryków, ja od wielu lat choruję na GIRA Esprit.... ale cena jest zabójcza.... :(

http://img27.imageshack.us/img27/1639/giradesignlinieespritgl.jpg

ja po odwiedzeniu wielu domów podjęłam któryś raz z rzędu tą samą decyzję - żeby pstryczki były jak najmniej widoczne. wybrałam sistene z legranda. ale to stara sprawa. teraz pewnie już są inne.

Też mam takie założenie. Tylko jakoś ciężko te proste, zwykłe i nierzucające się wybrać. W necie podoba mi się Fiorena z Hager Polo, ale nawet nie wiem co to za jakość.

A w ogóle ostatnio mąż dostał olśnienia i okazało się, że gniazdka obsługujące cały salon są*usytuowane za kolumną głośnikową przednią :eek: Nijak się*już*ich ruszyć nie da, bo są*przy samej kolumnie (filarze) a głośnika też*nie przeniesiemy. Paranoja. Dobrze że podnieśli z wujkiem o kilkanaście cm, bo niektóre by wypadły w ogóle za :no:

Ja mam większy problem - od 2-3 miesięcy wracam do tematu pstryczków i w ogóle nie mogę się zdecydować :(

Anula, co Ty bierzesz?

monsanbia a co bierzesz pod uwagę?

Mój elektryk mówi, że świetną jakość do ceny ma Hager Fiorena:

http://img37.imageshack.us/img37/3323/hagerpolofiorena02.jpg

Nie widziałam na żywo i nie wiem jak "działa" :cool:

Napisał salik

Basia - my nie robiliśmy nigdzie termostatów (acz zostawimy sobie w rozdzielni podłogówki opcję siłowników), bo przy takiej warstwie wylewki i domu energooszczędnym, podłogówka ma sporą bezwładność.

czyli ja mam to samo

w kwestii kontaktów, kompletnie się nie orientuję, chyba mamy brać Berker kwadrat, my potrzebujemy nie takie pstrykane, tylko klikane, one są chyba droższe, więc nie będziemy kombinowac

Basia, dobre :lol:

Są w Platformie, ale tylko białe, i w ogóle jakoś tak powybrakowane

A to zdjęcie, które pokazałaś przyczyniło się do tego, że właśnie bardzo mi się*one spodobały. Z tym że nie ma takiego koloru (satyna?) w ofercie. To jest przekłamanie białego, i gniazdka są w pełnym połysku, a na zdjęciu wpadają*w półmat. Chyba zamówię ze strony dobre gniazdka kilka 2-3 ramki, jakiś pstryczek i gniazdko i jakby co, to zawsze znajdzie się jakiś garaż*do ich zamocowania.

Mówisz, że elektryk chwalił za jakość?

To może Gira Esprit do salonu, jadalni kuchni i holu, a hager polo do reszty? Czy ta gira nie ma takich malutkich tych włączników? Bo ja nie przepadam za małymi

w kwestii kontaktów, kompletnie się nie orientuję, chyba mamy brać Berker kwadrat, my potrzebujemy nie takie pstrykane, tylko klikane, one są chyba droższe, więc nie będziemy kombinowac

Nie wiem, które to są te klikane, ale pstrykane są całkiem fajne :)

Basia, dobre :lol:

A to zdjęcie, które pokazałaś przyczyniło się do tego, że właśnie bardzo mi się*one spodobały. Z tym że nie ma takiego koloru (satyna?) w ofercie. To jest przekłamanie białego, i gniazdka są w pełnym połysku, a na zdjęciu wpadają*w półmat. Chyba zamówię ze strony dobre gniazdka kilka 2-3 ramki, jakiś pstryczek i gniazdko i jakby co, to zawsze znajdzie się jakiś garaż*do ich zamocowania.

Mówisz, że elektryk chwalił za jakość?

To może Gira Esprit do salonu, jadalni kuchni i holu, a hager polo do reszty? Czy ta gira nie ma takich malutkich tych włączników? Bo ja nie przepadam za małymi

No widzisz, tak to jest z tymi zdjęciami w sieci :( Elektryk chwalił, ale wiadomo, że to są odczucia indywidualne...

A ta Gira Esprit to rzeczywiście ma mniejsze wyłączniki - mi to akurat nie przeszkadza. Rozważam, czy nie dać ich na całym parterze, a górę już w innych...