Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posty do Anuli

Recommended Posts

Anula, kompletnie nie rozumiem sprawy z tą elewacją. W czym jest problem - facet nabrał za dużo zamówień czy nie ma ludzi?

To pierwsze jest wg mnie bardzo prawdopodobne.

Zdjęcia nie są istotne - sama bym mu chętnie zrobiła dobry PR i zdjęcia udostępniła, gdyby tylko postępował fair i wywiązał się z umowy, ale tak nie jest...

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Anula, różnice w płytach:

1. design

2. ciut inny układ pól

3. inne średnice pól. Czyli możesz postawić dużą patelnię na 3 polach, nie 2 (naraz i tak nie postawisz trzech...)

4. booster na wszystkich polach (ekstra moc, którą się "kradnie" z innego pola, jeśli potrzebujesz coś bardzo szybko podgrzać)

Cześć Anula

Mimo wszelkich kłopotów to i tak Twój dom zaczyna prezentować się imponująco :D

Gościa od elewacji to bym chyba rozerwała na strzępy po tym co opisujesz :/

Odnośnie płyt - to różnice już znasz, natomiast ja po swoich przygodach z Teką osobiście już nigdy nie zdecyduje się na jakikolwiek sprzęt tej firmy.

Być może tylko mnie taki pech spotkał i ich sprzęt jest ok ale więcej już od nich niczego nie kupię.

Cześć Anula

Mimo wszelkich kłopotów to i tak Twój dom zaczyna prezentować się imponująco :D

Gościa od elewacji to bym chyba rozerwała na strzępy po tym co opisujesz :/

Odnośnie płyt - to różnice już znasz, natomiast ja po swoich przygodach z Teką osobiście już nigdy nie zdecyduje się na jakikolwiek sprzęt tej firmy.

Być może tylko mnie taki pech spotkał i ich sprzęt jest ok ale więcej już od nich niczego nie kupię.

a co CIę złego spotkało?

jeśli różnica jest tylko w wielkości pól grzejnych, to 100% dopłaty to chyba lekka przesada? obydwa modele mają system rozpoznawania naczyń. czy wielkość pól jest aż tak ważna?

Anula, KAŻDA płyta indukcyjna, nawet taka za 1300, rozpoznaje naczynia i ich kształt.

O designie nie piszę, kwestia gustu. Faktycznie droższa jest ładniejsza, ale czy o 2 tysiące?

Natomiast to, co faktycznie może mieć znaczenie i za co w gruncie rzeczy dopłacasz, to booster na każdym polu. Płyta działa tak, że masz poziom mocy np. 1-9 (jak w ceramicznej), a do tego ekstra opcję boost, czyli dodatkowa moc. Używając jej podgrzewasz jedzenie naprawdę bardzo szybko - zagotowanie wody będzie trwało tyle, co w czajniku. W tańszym modelu jesteś ograniczona do używania boostera na konkretnych polach, w droższym wszędzie możesz jej użyć. Z pewnością jest to wygodniejsze, natomiast czy bardzo - nie wiem. Mnie to w ogóle nie przeszkadzało, nie wiem, czy też tak macie, ale mam ulubione pola do gotowania na płycie i zawsze stawiam garnek na jeden palnik, tak się akurat zdarzyło, że na moim miałam booster, to i czasem używałam. (teraz mam chwilowo płytę ceramiczną - matko, jak mogłam tego kiedyś używać i być zadowolona? ;) )

Subiektywnie nie dopłaciłabym aż tyle za tę opcję, ale sama musisz ocenić, na ile gotujesz, jakie masz przyzwyczajenia, czy planujesz normalny czajnik bezprzewodowy czy stawiany na indukcji (a może wrzątek z kranu - jakiś aqua chef?) itd.

OK, coraz bardziej staje się to jasne. Jeszcze tylko się upewnię , chodzi mi o tę średnicę pól, bo faktycznie stawiamy często wielkie garnki - jeśli pole ma mniejszą średnicę niż garnek, to indukcja daje ciepło tylko w obwodzie tego pola, a nie garnka, tak?

Aż mi głupio, że nic nie wiem o indukcji ;)

dla mnie to też jeszcze czarna magia. Madeleine, poruszyłaś kwestię, która mnie interesuje - czy ma sens uzywanie funkcji booster zamiast czajnika elektrycznego?

ja się odniosę - jak wymyśliłam sobie indukcję i widziałam jak działa to z radością wywaliłam czajnik z listy agd i zaczęłam szaleńcze poszukiwania super hiper dizajnerskiego odlotowego czajnika 'nieelektrycznego'. po przeprowadzce najpierw nieśmiało przewiozłam swój mieszkaniowy czajnik na wtyczkę a od tygodnia jestem właścicielką nowego białego szklanego... ;)

po prostu na płycie taki czajnik przeszkadza

OK, coraz bardziej staje się to jasne. Jeszcze tylko się upewnię , chodzi mi o tę średnicę pól, bo faktycznie stawiamy często wielkie garnki - jeśli pole ma mniejszą średnicę niż garnek, to indukcja daje ciepło tylko w obwodzie tego pola, a nie garnka, tak?

Aż mi głupio, że nic nie wiem o indukcji ;)

Anula, zmierz sobie dno garnków, które masz. Być może wcale nie powinnaś się tym przejmować. Moja wielka patelnia fi 28, która pionowo do zmywarki nie wchodzi, ma dno raptem 21. Największy gar na kukurydzę itd. - 19 (oczywiście u góry są szersze).

Jeszcze pytanie o rozmieszczenie tych pól koło siebie, czy da się w ogóle postawić kilka dużych garnków koło siebie. Czy raczej płacisz za możliwość wyboru, co gdzie postawić.

A jeśli nie chcesz czajnika w ogóle, to może taki z kranu? Jakbym miała więcej pieniędzy, to kupiłabym go z pewnością.

Spirea, ekonomiczny sens ma (albo inaczej - wychodzi cenowo na jedno), o ile wolisz mieć palnik zajęty, a nie czajnik stojący luzem. Kwestia preferencji.