dakula 25.08.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Wczoraj pisałam ale tyle się u ciebie dzieje Anula mam jeszcze pytanie odnośnie okien aluminiowych, bo masz podobne podziały (naświetla) jak u mnie. Czy któreś z twoich okien to HS albo okna przesuwane typu patio, czy wszystkie masz tradycyjnie otwierane. A jeśli masz jakieś przesuwane, to czy skrzydło się łatwo przesuwa, czy trzeba użyć sporej siły. Mam problem z dużym otwieranym oknem w kuchni, które ma się szeroko i łatwo otwierać, po zamknięciu licować na równo i jednocześnie mieć naświetla. I druga sprawa w moim nieotwieranym oknie w salonie 4,5 m (dzielone na 2 części) fabryka widzi konieczność zastosowania w słupku dodatkowego wzmocnienia. Jest ono zintegrowane z ramą ale wystaje nawet do 5 cm. Też tak masz gdzieś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 25.08.2011 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Mam jedno przesuwne okno (ok. 2,3mx1,8 szer.), nad nim jest naswietle wys. 60 cm. Chodzi w miarę ok. Nie wystarczy pchnąć paluszkiem, ale jakoś strasznie siłować się nie trzeba.Z tym wzmocnieniem nie bardzo wiem o co chodzi:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakula 25.08.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 (edytowane) Ale 1,8 ma skrzydło czy całe okno? I rozumiem, że to nie jest HS. A jaką masz maksymalną wielkość tafli szkła, bo u mnie będzie 2,2 x 2,10 + 55 cm naświetla i przy tym wymiarze o jakiś wzmocnieniach na środku mi powiedzili, które od zewnątrz można zrobić. Edytowane 25 Sierpnia 2011 przez dakula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 25.08.2011 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 O rany, trudne pytania:) Tak to wygląda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakula 25.08.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Czyli to wymiar skrzydła, więc u mnie będzie nawet mniejsze więc powinnam sobie z otwieraniem poradzić. Odnośnie tego wzmocnienia to myślę że to może być to co widać na tym zdjęciu. Tylko u mnie będzie musiało być od środka, bo od zewnątrz będę miała prowadnicę od rolety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 25.08.2011 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Anula, jak już ładnie u Ciebie. Zgrabne te sufity i otwory na światła. Też trzeba będzie się do tego zabrać. Zgniatarka - super sprawa. Ale cena koszmarna. Nie wiem, ile się płaci za wywóz śmieci i ciekawe, kiedy by się zwróciła.Napisz mi proszę, jaką masz wykość balustrady. Mamy zamówioną na 110, ale mąż i rodzice namawiają na wyższą, bo jest za wysoko i niebezpiecznie. Wydaje mi się, że 120, to już za dużo. Z drugiej strony, bezpieczeństwo ważniejsze. Cały czas zapominam napisać, że te tapety z fakturą tkaniny są piękne. O wiele ładniejsze i ciekawsze niż te z imitacją sierści. A ta z sierścią była chyba w czerwcowym Domu i Wnętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 26.08.2011 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 (edytowane) To ja sie dziwie, ze taka gmina funkcjonuje, zrobcie jakis raban bo przeciez trabi sie o segregacji, placi sie duze kary za niesegregowane smieci. Sprobuj poszukac jakichs informacji moze gmina ma obowiazek segregacji ale go nie wypelnia?? Moze mozecie podpisac umowe na wywoz smieci z roznymi firmami nie tylko gminna i wtedy moze wywoza te segregowane?? U nas tez mamy worki na segregowane smieci i to odbierane jest przez firme od smieci za darmo, za te wszytskie pozostale za kosz 240l placimy 22zl Aniu tu masz wykaz firm zajmujacych sie wywozem smieci moze ktoras odbiera tez segregowanehttp://www.lesznowola.pl/index.php?id=226&lan=pl Edytowane 26 Sierpnia 2011 przez markoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 26.08.2011 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 martau mnie też nie ma segregacji. ta sama firma wywozaca smieci we wrocławiu na życzenie podstawia bezpłatnie kubeł na tekture (ja musze hm... kombinowac). niestety jak zadzwoniłam do firmy o cos takiego to mi pani powiedziala że oni zainwestowali w centralna 'segregatornie' i wszystko jest dzielone u nich na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 26.08.2011 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 a masz tylko jedna firme do wywozu smieci??? u nas jezdza 3 firmy . Jaki masz koszt wywozu smieci?? Z tego co wiem gmina ma obowiazek wystawic te dzwony do seregacji w dostepnym miejscu ale czy chcialoby ci sie jezdzic ze smieciami?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 26.08.2011 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Dziewczyny to poprostu skandal z ta segregacja u Was...Tak sobie mysle moze by zadzwonic do ludzi odpowiedzialnych za wywoz smieci u Was i postraszyc ich troche, tzn poinformowac, ze rozglosnicie sprawe...kurcze naprawde nieprawdopodobne. Ja myslalam, ze to juz wszedzie funkcjonuje, przeciez takie czyste, posegregowane smieci to sa wymierne korzysci finansowe dla gminy...Polska to jednak dziwny kraj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakula 26.08.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Myślę, że gminy maja wszędzie obowiązek segregacji, tylko wypełniają go podpisując umowę z firmą, a później przymykają oczy na fikcję w postać jakieś sortowni, której nikt nie widział. U nas dają trzy spore worki, które zabierają co 4 tygodnie. Na szkło i plastik to wystarcza ale papieru mogę uzbierać znacznie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 26.08.2011 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Dowiedziałam się tyle, że w mojej nowej gminie, gmina "zrzuciła" tę sprawę na firmy wywożące nieczystości. Firma do której zadzwoniłam (największa, najbliżej mnie) pobiera opłatę 8 zł za 120 litrów posegregowanych śmieci. Lepsze to niż nic, choć uważam, że powinni to zabierać na darmo.Niby obowiązek jest, ale nikt tego nie kontroluje, nie wymaga, nie zachęca ani nie ułatwia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 26.08.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Anula moze sprobuj zadzwonic gdzie indziej...powinni odbierac za darmo, przeciez oni potem to sprzedaja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 26.08.2011 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Nie odbierają za darmo. Rozmawiałam z urzędniczką w gminie. Powiedziała, że gmina zlikwidowała kontenery do darmowej segreacji, bo "ludzie nie umieli z nich korzystać". Teraz obowiązek seregacji spoczywa na obywatelu a nie gminie i mogę segregować na warunkach określonych przez firmy, a te pobierają opłaty jak wyżej. Od stycznia 2012 r wejdzie w życie ustawa o tym, że obowiązek przechodzi na gminy. Gminy mają 1,5 roku na wcielenie ustawy w życie i nałożenie opłaty na rzecz gminy na mieszkańców. Wtedy będą tego pilnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 26.08.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Ja sie dziwie, ze firmy wywozace smieci nie maja interesu w odbieraniu segregowanych odpadow. U nas gmina nawet stojaki rozdawala na smieci segregowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 26.08.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Mam nadzieję, że gminy zajmą się też w końcu dzikimi wysypiskami śmieci. Mnie na maska wkurzają śmieci wywalane do puszczy za sąsiada mam radnego, teraz startuje na posła a nic dla lokalnej społeczności nie zrobił. widać woli udzielać się w "tańcu z gwiazdami"... Chyba powinien być obowiązek nałożony na ludzi, aby każdy dom miał umowę na wywóz śmieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 26.08.2011 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 i porządne kary za brak segregacji, tak jak to jest np. w Niemczech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 26.08.2011 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Elena temat rzeka niestety...u nas tez jest problem bo choc posegregowane odbieraja za darmo to te pozostale licz za kazdy kilogram, niby ludzie maja podpisane umowy ale pelno smieci jest wywalanych przy lesie i przy rzece, chodze z dzieciakami na spacery i krew mnie na to zalewa...smieci sie walaja a gmina szczyci sie tym, ze to jest najtanszy, najuczciwszy i najkorzystniejszy system dla mieszkancow... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 26.08.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 mnie jeszcze dobija szklo i fakt ze w Pl jest takie marnotrastwo. W No w kazdym sklepie jest automat przyjmujacy butelki szklane , plastikowe po napojach i puszki a u nas wszystko w kosz...taz to wola o pomste do nieba!troche sie zdziwilam bo pp przyjezdzie kupilam hurtowo piwo - przekonana ze w zwrotnej butelce i dupa blada...mam caly worek butelek do wyrzucenia...ale to tak jak pisalam temat rzeka i dlugoby dywagowac nad marnotrastwem w naszym kraju...tylko przykro mi jest ze tyle sie mowi o przyrodzie i jej ochronie a robi sie tak malo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 26.08.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 We Wrocławiu też nie ma obowiązkowej segregacji. Jeśli ktoś chce segregować, to sam musi szukać kubłów na plastik etc. Ale powiem Wam większy numer - usłyszano w radio w ub. tygodniu. 4osobowa rodzina - jest jakiś przelicznik, jaka ma być pojemność kosza na osobę. Facet miał mniejszą, bo z firmy brał dodatkowe worki właśnie do segregacji na plastik, szkło, papier. Łącznie pojemność przekraczała normę. Przyszła Straż MIejsca i wlepiła mandat 200 zł, bo ma za małą pojemność kubła. Nie interesowało ich, że mnóstwo śmieci idzie do segregacji.Paranoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts