Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posty do Anuli

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tatarak, a ktore plytki oni maja w takim formacie i jaka jest cena?

Affron, gres szkliwiony, od 125 do 137 zł za m2 (zależy czy mat, czy pólpoler) - nie widziałam ich jeszcze na żywo, ale mam nadzieję, że nie są zbyt ciemne. wejdź sobie na paradyz.com.pl > oferta > salon i taras.

z tym że obawiam się, że dla najlepszego efektu trzeba by je układać mieszając z innymi formatami, tak jak na fotkach na tej stronie :/

Anula, tez się zastanawiam jaką podłogę położyć. W jadalni na 100% drewno, a reszta nie wiem. Na pewno nie połozyłabym zywicy. Beton mi się podoba, ale nie widziałam na zywo. Jak juz pisałas z kamienia tylko granit, ale jest w ciapki... Chyba najbardziej praktyczne i pewne są płytki...

Tak, u mnie całe piętro: sypialnie, hol też w desce warstwowej, jest duży wybór. Ale co na dół, nie mam pojęcia:( Takie panele drewniane są za mało wytrzymałe do holu, kuchni i jadalni. Poza tym ja chcę długie deski w salonie, więc nie dam sobie dookoła desek paneli:)

Jakieś lepsze płytki w dużym formacie, większym niż 60x60, kosztują bardzo dużo, a boję się, że efekt mnie nie zadowoli i będę kląć na fugi. No bo właśnie nie mam jasności, czy przy tak ogromnych płytkach mogą być takie minimalne fugi.

Pracowałam trochę w salonie płytek ceramicznych i powiem Ci, że duży format płytek+minimalne fugi+podłogówka=pęknięcia. Wcześniej czy później ale jest b.duże ryzyko, że coś pęknie. Może z boku pod samym oknem, albo centralnie na środku - i wtedy to nawet nie bardzo jest jak taką płytkę wymienić. Do każdego formatu płytek jest zalecana minimalna szerokość fugi i tego należy się trzymać, zwłaszcza jak płytki trochę kosztują.

Ja doszłam do wniosku, że ewentualnie w sypialniach mogą być panele drewniane (deska barlinecka z dębu lub egzotyków może być układana na podłogówce) - ostatecznie jeśli się nawet rozeschną, to nie będzie to tak widoczne jak na dużej przestrzeni salonu.

Tatarak, deski Barlineckiej nie kładź, bo to chłam. Wiele wypowiedzi na forum znajdziesz na jej temat.

Ja np. wybrałam na podłogówkę Finish Parkiet - deskę dwuwarstwową z 6 mm wierzchnią warstwą drewna. Dla przykładu deska 3-warstwowa tej wierzchniej warstwy ma tylko 3 mm, co daje możliwość tylko 1-2 cyklinowań.

A deskę dwuwarstwową będę mieć w salonie, gabinecie, jadalni i na całej górze w sypialniach i holu

http://vipparkiet.pl/sklep/?finishparkiet,64

Lidszu, ale z drugiej strony to 6 mm skuteczniej izoluje ciepło niż te 3 mmm, czy tak?

Aniahubi, właśnie tego jestem świadoma i to mnie skutecznie od płytek odstrasza:(

Co robić...?

wcale nie. Najbardziej chodzi o całkowitą grubość desek warstwowych, które kładzie się na podłogówkę. Większość firm robi deski o grubości 14-15 mm (deski dwu- i trójwarstwowe). Natomiast hydraulicy zalecają aby deska nie była grubsza niż 11mm. Mi akurat w finishparkiecie udało się znaleźć takie 11mm deski dwuwarstwowe. Wiem, że kilka osób na forum ma dwuwarstwówkę z finishparkietu i są zadowoleni. Nie mówię, aby zamawiać w tej firmie, ale na pewno warto pamiętać o całkowitej grubości deski

Tatarak, deski Barlineckiej nie kładź, bo to chłam. Wiele wypowiedzi na forum znajdziesz na jej temat.

Ja np. wybrałam na podłogówkę Finish Parkiet - deskę dwuwarstwową z 6 mm wierzchnią warstwą drewna. Dla przykładu deska 3-warstwowa tej wierzchniej warstwy ma tylko 3 mm, co daje możliwość tylko 1-2 cyklinowań.

A deskę dwuwarstwową będę mieć w salonie, gabinecie, jadalni i na całej górze w sypialniach i holu

http://vipparkiet.pl/sklep/?finishparkiet,64

Szczerze mówiąc, to sama myśl o cyklinowaniu jakoś mnie odstrasza... ale trudno - twardym trzeba być nie miętkim ;). Dziękuję za ostrzeżenie przed barlinecką. Na stronie barlinka piszą, że ta ich deska obniża skuteczność ogrzewania o jakieś 2,6 stopnia. Mam wrażenie, że jeszcze jakiś parametr oprócz grubości ma znaczenie, ale mogę coś plątać. Na pewno z naszych gatunków najlepiej wybierać dąb. Muszę ten finish wziąć teraz pod lupę.