Tatarak 15.12.2010 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Pracowałam trochę w salonie płytek ceramicznych i powiem Ci, że duży format płytek+minimalne fugi+podłogówka=pęknięcia. Wcześniej czy później ale jest b.duże ryzyko, że coś pęknie. Może z boku pod samym oknem, albo centralnie na środku - i wtedy to nawet nie bardzo jest jak taką płytkę wymienić. Do każdego formatu płytek jest zalecana minimalna szerokość fugi i tego należy się trzymać, zwłaszcza jak płytki trochę kosztują. Gdzieś wyczytałam w Muratorze w artykuleo płytkach rektyfikowanych, że minimalna grubość fugi wynosi właśnie 0,8 mm. A teraz jestem po lekturze art. o klejach i mam kilka istotnych informacji: - na podłogówkę jako podłoże szczególnie wymagające zalecane są kleje wysoko odkształcalne (oznaczone C2 S2) - płytka o wym. 60 na 60 cm pod wpływem temp. 60 stopni (powiedzmy ciemne na podlogówce i nagrzane w słońcu) zmieniają wymiary liniowe o 0,0288 mm. - na podłogówce należy na pewno stosować fugi elastyczne Więcej interesujących nas szczegółów nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 15.12.2010 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Głosuję na to drugie. ja też płytki be Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 15.12.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Szczerze mówiąc, to sama myśl o cyklinowaniu jakoś mnie odstrasza... ale trudno - twardym trzeba być nie miętkim . Dziękuję za ostrzeżenie przed barlinecką. Na stronie barlinka piszą, że ta ich deska obniża skuteczność ogrzewania o jakieś 2,6 stopnia. Mam wrażenie, że jeszcze jakiś parametr oprócz grubości ma znaczenie, ale mogę coś plątać. Na pewno z naszych gatunków najlepiej wybierać dąb. Muszę ten finish wziąć teraz pod lupę. ja chorowałam na orzech amerykański, ale cena metra mnie zabiła, więc do całego domu wybrałam dąb właśnie, tylko w różnych kolorach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość monika996 15.12.2010 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 ja w kuchni robię małą spiżarkę , 125x 310 . obudowaną frontami nieotwieranymi, w nich wlożę lodówę side by side i piekarnik oraz kawiarkę. a jaką saunę planujecie\\\\\\\\\\/ ja mam mieć salon kąpielowy około 23 m kw.na jednej scianie 2 boxy sauna iprysznic ze szklanymi drzwiami.duża wanna obudowana jasnym drewnem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość monika996 15.12.2010 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 nie róbcie wiatrołapu , nie pasuje do tego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Analiena 16.12.2010 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 I pomyśleć że kiedyś były tylko płytki i to w każdym mieszkaniu takie same... Wystane w kolejkach lub zdobyte po znajomości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 16.12.2010 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 ja w kuchni robię małą spiżarkę , 125x 310 . obudowaną frontami nieotwieranymi, w nich wlożę lodówę side by side i piekarnik oraz kawiarkę. a jaką saunę planujecie\\\\\\\\\\/ ja mam mieć salon kąpielowy około 23 m kw.na jednej scianie 2 boxy sauna iprysznic ze szklanymi drzwiami.duża wanna obudowana jasnym drewnem monika, a skąd wiesz, że ma być sauna? pisałam gdzieś? czekam na Twoje fotki, 23metrowa łazienka to jest COŚ! lidszu, mi się też podoba orzech amerykański - a jaka to cena? Z finishparkietu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azakrzew 16.12.2010 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 boski projekt,boskie inspiracje. Też chyba będziemy mieli okna Reynaersa, kto u Was zakładał (jakie jest największe?)? no i sauna też ma być chyba infrared bo żonka nie lubi fińskiej - jest za gorąca - myślimy o czymś takim http://www.alldoing.com/modern-futuristic-sauna-design-pictures-by-duravit/ tyle, że nie duravit, ale coś ciut większego ze szklaną ścianą i prysznicem tak jak duravit, przy infrared można sobie pozwolić na duże przeszklenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 16.12.2010 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 dziewczyny piszcie o tych wyborach co do podłóg, bo ja też nie wiem, na co się decydować. Najpierw rozważałam kafle, bo ma być podłogówka. Jak nie jest jednak włączona, to kafle są zimne. Potem drewno, ale z tym drewnem jest tak, że trzeba pielęgnowac itp., potem człowiek się wścieka, że są dziury od piasku, którego nie uniknie się przy tarasie zaraz przy salonie, albo takie problemy, o których np. Mysza pisała. Do paneli mam awersję, ale widziałam ostatnio takie szerokie i długie i wyglądały nieźle. Rozważałam też beton, ale naczytałam się i naoglądałam na forum i jak napisała Anula, ciężko zrobić to dobrze i żeby jeszcze efekt był zadowalający. I nie mam pojęcia co wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 17.12.2010 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Spirea, co do zimnych kafli... zależy, czy lubicie latać na boso. Ja mam w tej chwili prawie cały dom w kaflach (duży hall, wielka łazienka, kuchnia, cały salon) i oprócz tych piekielnych fug, to nie mam zastrzeżeń. Mnie zawsze w stopy zimno (w sensie tak samu na tych kaflach jak u siostry na panelach czy u mamy na dywanach), więc zawsze chodzę po domu w kapciach albo grubych skarpetach. Może jak sobie zrobię podłogówkę, to przez zimę będę po niej latać boso, ale nie sądzę, żeby mi ich temperatura przeszkadzała w lecie. Moja siostra ma na przykład tzw. "syndrom gorących stóp" - zawsze jest jej w nie za ciepło chyba nie ma ani jednej pary grubych skarpet - szczęściara i ona u mnie zawsze lata na boso, bo wtedy jest jej przyjemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 17.12.2010 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Ja też mam na całym dole gres i podłogówkę. I cały rok chodzę na bosaka, albo w samych skarpetach, dzieci też i nie jest nam zimno. Więc z tymi zimnymi kaflami to bym nie przesadzała, ale tak jak Tatarak pisze, to chyba głównie zależy od osobistych preferencji temperaturowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 17.12.2010 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 boski projekt,boskie inspiracje. Też chyba będziemy mieli okna Reynaersa, kto u Was zakładał (jakie jest największe?)? no i sauna też ma być chyba infrared bo żonka nie lubi fińskiej - jest za gorąca - myślimy o czymś takim http://www.alldoing.com/modern-futuristic-sauna-design-pictures-by-duravit/ tyle, że nie duravit, ale coś ciut większego ze szklaną ścianą i prysznicem tak jak duravit, przy infrared można sobie pozwolić na duże przeszklenie Największy fix chyba coś ok. 230 x 330 cm + nad tym jeszcze 60 x 330 cm. Kontakty mogę Ci przesłać na priv, z zaznaczeniem, że nie ręczę, tzn. ręczę, że cena atrakcyjna, ale montaż u mnie jeszcze nie dokończony no i nie mieszkam, więc nie mogę w 100% ocenić wykonawcy. Polecony z forum. U nas sauna klasyczna, jak najmniejsza i najtańsza, bo nie jesteśmy wielkimi fanami, ale czasem fajnie będzie przy okazji imprezki wskoczyć do sauny i z niej prosto w śnieg:)? Zrobiliśmy wyjście na zewnątrz obok sauny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 17.12.2010 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 W kwestii podłóg to ja się nie boję, że kafle zimne, tylko, że fugi brzydkie:)A z drewnem boję się, że będzie za bardzo izolować ciepło, a nie że mi się coś tam zniszczy czy rozeschnie.Nie wiem, czekam na natchnienie i wizję architekta. Teraz muszę ogarnąć elewację - tynki i drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azakrzew 17.12.2010 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 W kwestii podłóg to ja się nie boję, że kafle zimne, tylko, że fugi brzydkie:) A z drewnem boję się, że będzie za bardzo izolować ciepło, a nie że mi się coś tam zniszczy czy rozeschnie. Nie wiem, czekam na natchnienie i wizję architekta. Teraz muszę ogarnąć elewację - tynki i drewno. można daś na podłoge jak największe slaby kamienne ok 2x3 m (fugi będą jak dylatacje w betonie) np slaby granitowe, trochę drogie, chociaz przy dużym zamówieniu na pewno da się utargować, ewntualnie z dobrego źródła brać kamień z Chin i zrobić badania próbki w instytucie od materiałów, co by określili jakie ma parametry. Całe nowe lotnisko Okęcie jest wyłożone chińskim granitem, a jakie tam jest natężenie ruchu! jeśli tam wytrzymał 2 lata, to w domu wytrzyma 50 lat. Nawet chętnie z kimś wejdę w spółkę co by torchę takiego granitu kupić - najchętniej popielaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 17.12.2010 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 ja teraz mam kafle u siebie, ale bez podłogówki. Całą część dzienną mają rodzice, podłogówkę mają miejscami. Lubię chodzić bez kapci i może dlatego mi zimno. Dziecko w ogóle biega w skarpetach, bawi się na podłodze i u rodziców jest zawsze na tych kaflach zimno. Może to jeszcze kwestia ocieplenia od podłogi. Nie wiem, czy i ile mają tam jakiegoś styropianu. Fugi jako takie mi nie przeszkadzają, problem tylko jak są jasne. U nas część dzienna to ok. 60m2 i jest na tyle "zwarta" że najlepiej wziąć jeden materiał, a nie dzielić na np. salon o jadalnie w drewnie, a kuchnię o komunikację w kaflach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 17.12.2010 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Ooo, słuszna sprawa:lol2:No to szukajmy, tylko ja potrzebuję w okolicach maja-czerwcaI najchętniej szary, ale nie w "ciapki", może być szaro-beżowyPrzejrzałam ofertę stoneconnection i niestety, wśród granitów nic takiego nie widzę, no ale to tylko zdjęcia, może w realu wyglądają inaczej. W marmurach coś tam jest, ale marmury na podłogi w kuchni podobno średnio się nadają: http://www.stoneconnection.pl/images/stories/galeria_stone/img_pictures/selina_antico_57_20090407_1125560899.jpghttp://www.stoneconnection.pl/images/stories/galeria_stone/img_pictures/crema_barcelona_22_20090407_1527094707.jpghttp://www.stoneconnection.pl/images/stories/galeria_stone/img_pictures/vela_white_61_20090407_2052685959.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 17.12.2010 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 ja teraz mam kafle u siebie, ale bez podłogówki. Całą część dzienną mają rodzice, podłogówkę mają miejscami. Lubię chodzić bez kapci i może dlatego mi zimno. Dziecko w ogóle biega w skarpetach, bawi się na podłodze i u rodziców jest zawsze na tych kaflach zimno. Może to jeszcze kwestia ocieplenia od podłogi. Nie wiem, czy i ile mają tam jakiegoś styropianu. Fugi jako takie mi nie przeszkadzają, problem tylko jak są jasne. U nas część dzienna to ok. 60m2 i jest na tyle "zwarta" że najlepiej wziąć jeden materiał, a nie dzielić na np. salon o jadalnie w drewnie, a kuchnię o komunikację w kaflach. W takiej sytuacji tylko drewno/panele drewniane. Nie dałabym za nic w świecie kafli w salonie. Wyglądają okropnie i odbierają wnętrzu ciepło. Ja mam w sumie ze 100 metrów, z czego 40 w salonie na 100% będą deski (nie ma tam podłogówki tylko grzejniki kanałowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 17.12.2010 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 lidszu, mi się też podoba orzech amerykański - a jaka to cena? Z finishparkietu? jeśli dobrze pamiętam, to cena orzecha za metr kształtuje się w okolicach 200 zł i więcej. Pewnie bym się na niego zdecydowała, gdyby nie to, że mojemu M w ogóle się nie podobał wizualnie i cenowo. Za to obydwojgu nam spodobał się dąb czarny z finishparkietu, który kolorystycznie bardzo orzecha przypomina http://www.vipparkiet.pl/sklep/files/240/finishparkiet-dab-czarny-14-70-490.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 17.12.2010 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 W takiej sytuacji tylko drewno/panele drewniane. Nie dałabym za nic w świecie kafli w salonie. Wyglądają okropnie i odbierają wnętrzu ciepło. Ja mam w sumie ze 100 metrów, z czego 40 w salonie na 100% będą deski (nie ma tam podłogówki tylko grzejniki kanałowe). właśnie cały czas mamy dylemat jak to rozwiązać, siostra ma połączenie paneli z kaflami i mi się nie podoba, ale to może kwestia doboru kolorów i sposobu łączenia. Nie chcę takiej listwy łączącej dwa materiały. Dzisiaj jednak znalazłam rozwiązanie w nowym numerze Dom&Wnętrze. Jest dokładnie taki układ jak u nas i połączenie kafli z deską. Kafle w kuchni i komunikacji, deska na reszcie. Nawet kolorystyka mi odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 18.12.2010 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Spirea, na której stronie? Płytki z panelami można połączyć centymetrową płaską listwą, naprawdę mało się to rzuca w oczy. Kwestia listwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts