Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posty do Anuli

Recommended Posts

Dzięki, Anula, za wyjaśnienia. Kabe mat to jaka nazwa? jakie są w ogóle rodzaje do wyboru?. Ja dostałam wycenę na Tikkurillę Satin - 9l kosztuje 290pln (jasny kolor), wydaje mi się drogo. Ale może wcale nie? Jest jeszcze Optiva, chyba tańsza, ale nie wiem, co jest co.

Tapety obłędne! A drogo to znaczy ile? (chociaż w sumie dla mnie teraz to wszystko drogo ;) .

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fajna obsługa? Jakieś rabaty?

Do jakiego pomieszczenia brałaś Parę i jaki kolor

Ta ostatnia czarna tapeta - BOSKA! Co to jest?

Obsługa normalna, nic szczególnego. Na Kabe dostałam 25% (ta cena to już po rabacie). Na Parę jakieś grosze, ale brałam niedużo.

Tapeta Elitis oczywiście.

Madeleine, ja malowałam Prolatexem Kabe (czyli lateksową), jest jeszcze Perfecta (do sufitów, akrylowa, tańsza) i Aquatex, jakaś oddychająca czy coś. Ale moje ściany nie oddychają.

Do wyboru masz mat i pół mat, ale ten pół mat ma połysk i u mnie nie wygląda dobrze. Widać maziaje. Nie wiem na ile to wina malarzy, a na ile farby. Półmatem się maluje dużo trudniej.

Elitis w Polsce jest koszmarnie drogi, rolka 700-900 zł, zależy jaka. Ja kupowałam w Niemczech. Jakieś 200 zł taniej na rolce.

Madeleine, dlaczego Ty nie masz Dziennika? :eek:

Święte słowa. Tak ma być. Prosto. (..)

Może być prosto, ale nie musi. Kostka ułożona łukowo lub w okręgi (z dwukolorowej kostki) mogłaby stanowić ciekawy kontrapunkt dla pudełkowatej bryły budynku z wielkimi oknami (pod warunkiem, że wzory byłyby odpowiednio usytuowane względem budynku). Skoro jednak "ma być prosto" to będzie. ;-)

W ogólności do takich modernistycznych budynków lepiej pasują inne materiały na patio i wejście do domu niż drobna kostka granitowa. Poniżej kilka inspiracji:

[usunąłem z uwagi na copyrights. -neko]

Edytowane przez neko

neko, fajnie fajnie, ale chyba Ania zrywać*kostki swojej nie będzie, by mieć jeden z domów jak w LA ;)

Patrząc na ostatnie zdjęcie wyobraziłam sobie Anulę wracającą do domu i skaczącą jak żabka, albo 5-latka grająca w klasy po kolejnej płycie :lol2:

Natomiast uroku wszystkim tym inspiracjom odebrać*nie można:yes:

Ja Tikurillę kupuję w SawoMecie na Bartyckiej.

Optiva jest matowa. Tę biorę na ściany do pokojów (ceny nie pamiętam, a rachunku nie mogę znaleźć), do łazienki Feelings Extra Durable (119 zł z 2,7L bazy), a na sufit Pure White (96,60 za 10l). I Optiva grunt (102,20 zł za 10/9l).

To są ceny brutto. Mam 30 % rabatu.

A namiary Anula byś podała do tego miejsca, skąd można kupić tapety w dobrej cenie.

O rany azakrzew, Ty już prawie skończyłeś :jawdrop::jawdrop:

Co za tempo! I ogrodzenie już stoi! To kamień? I dach pokryty blachą! Kiedy Ty to zrobiłeś? :jawdrop:

Nieźle... Piękny dom, prawdziwa rezydencja! Ile to to ma metrów???

dziękuję, zrobili nam to w tym czasie, w którym Ty prawie wykończyłaś dom

dom ma 237 mkw mieszkalnej 290 mkw użytkowej, ale kubaturę brutto 1999 m3, czyli jakby miał z 500 mk pow użytkowej. Nim się zorientowałem o co chodzi to projekt już był prawie gotowy. Dziś pewnie bym inaczej do sprawy podszedł, choć lubię tę bryłę (lubię art deco i modernizm polski z lat 30 XX w)

ogrodzenie to bloczki z betonu łupanego sonnblick

dziś niezły f.up wyszedł - mamy za wysoko wylany strop nad pok dziennym, nad którym jest taras. Architekt specjalnie obniżył go o 10 cm ,a by weszło 15 cm styro, a teraz zmieści się max 10 jak odchudzimy płytki (na szczęście były przewidziany maksymalnie grube 3 cm) i wylewkę.

w dzienniku aktualne fotki pokazuję, dla ciekawych