Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posty do Anuli

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My się zastanawiamy czy te krzesła aby na pewno są solidne i wytrzymałe... Bo wyglądają na b delikatne. A mój M. waży dużo:)

Czy te cienkie nóżki dadzą radę przez dłużej niż rok? ;)

Testowaliśmy na targach te inspirowane, i nie dość*że wyglądały super to naprawdę wydawały się być solidnie zrobione

Ale. Trzeba wziąć poprawkę na to, że są*podróbki i są inspirowane, czyli lepsze i gorsze, a co za tym idzie tańsze i droższe

A tak w ogóle to widzę światełko w tunelu rozpakowywania kartonów:)

Fajnie się zaczyna robić:)

pozytywna wiadomość

Testowaliśmy na targach te inspirowane, i nie dość*że wyglądały super to naprawdę wydawały się być solidnie zrobione

Ale. Trzeba wziąć poprawkę na to, że są*podróbki i są inspirowane, czyli lepsze i gorsze, a co za tym idzie tańsze i droższe

Ania trzeba wyprobowywać

a i żle cię jednak zrozumiałam z tą pracą. tyle postów do przeczytania. Ania i dziewczyny straszne gaduły jesteście

kurczę, że też o tym nie pomyślałam ;)

A ja cały czas o tym myślę. Nie jestem fanką telewizora w ogóle, aczkolwiek czasami można natrafić na coś fajnego w TV (rzadko ale można).

I ciągle myślę, czy dobrze zrobię nie robiąc w kuchni TV, czy jednak się na niego zdecydować...

Bo nie cierpię posiłków przy TV, ale kawkę przy jakimś filmiku chętnie.

A ja spędzam dużo czasu w kuchni i u nas Pan Robert (Arm) zaproponował takie sprytne rozwiązanie jak zebranie wszystkich odbiorników tv i połączeń dvd czy internetowych w jednym miejscu (właśnie na słupie w kuchni) i tam w ekranie dotykowym ma się znajdować centrum nadawcze (gdzie np. można zgrać różne filmy i puszczać je na dowolnym telewizorze w domu, czy wprowadzić sobie książkę z przepisami czy inne cuda, jak na kompie - będzie tam też podłączona kamerka na ogród lub pokój zabaw i będzie podgląd co tam robią dzieci), w ekran ma mieć też funkcje telewizora.

Taki jest plan i co ciekawe Pan Robert mówi, że taki ekran ma nie kosztować więcej niż 1000 zł!

Na razie brzmi dla mnie jak bajka.

Jak dojdzie do zakładania tego osprzętu to podam dokładną cenę.

Balbina - bo ekran może i nie kosztuje więcej, gorzej z ceną reszty systemu ;-)

Anula może coś pewnie na ten temat powiedzieć bo robiła instalację domu inteligentnego który częściowo zahacza o taką tematykę (automatykę i sterowanie).

Ale i tak czekam z niecierpliwością żeby zobaczyć jak to będzie się sprawdzało w praktyce :)

Balbina - bo ekran może i nie kosztuje więcej, gorzej z ceną reszty systemu ;-)

Anula może coś pewnie na ten temat powiedzieć bo robiła instalację domu inteligentnego który częściowo zahacza o taką tematykę (automatykę i sterowanie).

Ale i tak czekam z niecierpliwością żeby zobaczyć jak to będzie się sprawdzało w praktyce :)

Salik, a co jeszcze może wchodzić w taki system?

Bo okablowanie alarmowe już mam i nie kosztowało dużo - niecałe 4 tys. plus elektryka od punktu.

Za resztę oprzyrządowania, centralkę, kamerki, czujki dymu, ruchu, pracę Pana Roberta mam zapłacić koło 10 tys.

Ja się za bardzo nie znam, bardziej mój mąż. W każdym bądź razie, w kuchni jest tylko TV. Biały Samsung:)

Panel sterowania systemem z ekranem dotykowym jest w innym miejscu i to osobna bajka.

Generalnie system "inteligentny" (u mnie na razie jest półgłówkiem ;) to dość trudna i droga sprawa.

A ja spędzam dużo czasu w kuchni i u nas Pan Robert (Arm) zaproponował takie sprytne rozwiązanie jak zebranie wszystkich odbiorników tv i połączeń dvd czy internetowych w jednym miejscu (właśnie na słupie w kuchni) i tam w ekranie dotykowym ma się znajdować centrum nadawcze (gdzie np. można zgrać różne filmy i puszczać je na dowolnym telewizorze w domu, czy wprowadzić sobie książkę z przepisami czy inne cuda, jak na kompie - będzie tam też podłączona kamerka na ogród lub pokój zabaw i będzie podgląd co tam robią dzieci), w ekran ma mieć też funkcje telewizora.

Taki jest plan i co ciekawe Pan Robert mówi, że taki ekran ma nie kosztować więcej niż 1000 zł!

Na razie brzmi dla mnie jak bajka.

Jak dojdzie do zakładania tego osprzętu to podam dokładną cenę.

no jak bajka, nawet przepisy.

ja tez mam tv w kuchni, z którego korzystam juz od rana i prawie bez przerwy:p choć widac z mojej kuchni telewior w salonie. ale u nas każdy co innego ogląda:p

Balbina - Ty lepiej dopytaj Pana Roberta co tam jeszcze potrzebujesz i ile to ma kosztować...

Bo według tego co piszesz

"gdzie np. można zgrać różne filmy i puszczać je na dowolnym telewizorze w domu, czy wprowadzić sobie książkę z przepisami czy inne cuda, jak na kompie - będzie tam też podłączona kamerka na ogród lub pokój zabaw i będzie podgląd co tam robią dzieci"

Tego się nie da załatwić samym panelem dotykowym, ale jest jeszcze właśnie potrzebna automatyka schowana z tyłu (i jakoś nie widzę centrali alarmowej w tym zadaniu).

Nie to że Cię straszę, bo brzmi bardzo fajnie, ale po prostu dopytaj co i jak :)

Ja tam podziwiam, że Wam się chce mieć te inteligentne systemy. Obawiam się, że w moim przypadku byłoby tak, jak z każdym gadżetem. Najpierw chwila fascynacji, później próba ustawienia tego wszystkiego, porzucona jak zwykle w połowie (bo nie ma czasu, bo nudne itp.), później nie działający latami system, który ciężko ustawić, bo w międzyczasie zapomniałem, jak to się robi.

Dlatego jakakolwiek automatyka ma być, u mnie powinna być "niezintegrowana", mająca jak najmniej ustawień i możliwości konfiguracyjnych. Dom powinien działac niedostrzegalnie, a nie absorbować ;).

U nas z założenia dom nie miał być inteligentny, tylko im prościej tym lepiej.

A ponieważ instalację elektryczną projektowałam sama (na bazie projektu typowego), a potem omówiłam wszystko z elektrykiem i Panem Robertem, to w trakcie ustaleń Panowie zaproponowali proste i niebardzo kosztowne (takie podobno mają być) rozwiązania ułatwiające mieszkanie w naszym domu jak np. światła w garażu, wiatrołapie i oświetlenie nocne włączające się na czujkę ruchu czy właśnie podgląd na kamerkach na moje diabelskie dzieci na dworze i w pokoju zabaw. A że u nas, jak u Moni, każdy ogląda co innego (i to nawet dość drastycznie - mąż kanały informacyjne i kino rosyjskie, a ja głównie budowlane typu Domo) to od początku robiliśmy indywidualne wyprowadzenia do każdego odbiornika pod inną antenę. I tyle u nas skomplikowania elektrycznego. No i jeszcze interkom sterowany z kuchni, bo dom wyszedł spory (ale to oddzielny system). I po zebraniu wszystkich kabli w jedno miejsce wyszła koncepcja połączenia ich pod ekranem dotykowym będącym małym kompem.

I zapewniam, że moja centralka elektryczna jest mikrusieńka w porównaniu do większości centralek, jakie widziałam na Forum (i nie myślę tu tylko o wypasionym systemie Anuli:cool:).

Mam nawet wątpliwości czy o czymś nie zapomniałam:lol2:

anula - no tak, wylotówki to koszmar południa Warszawy.

My (i pewnie Elena) mamy problem tylko piątkami, kiedy się korkuje Pułkowa i trzeba jechać przez miasto, ale to ciągle tylko 15 minut więcej...

Może następny dom wybudujcie po tej stronie Wawy :)

Salik, oj wspominałam sobie rano Twoje słowa, wspominałam .... 2,5 godziny miałam na szukanie drugiego dna, bo tyle jechałam do pracy - wsiadłam do auta o 7.55 i o 10.30 wyczołgałam się z niego pod biurem. Komfort jazdy podnosiło mi naciągniete albo zerwane ścięgno w szyi (przymierzałam w sobotę kieckę i tak nieszczęśliwie przy jej ściąganiu machnęłam głową, że nie mogę skręcać szyi), rozcięty łuk brwiowy, który rozwaliłam sobie rano rymnąwszy się w oko suszarką do włosów oraz pełny pęcherz (w drodze musiałam skorzystałam z patentu koleżanki na rozwiązanie tego problemu) - jak dobrze, że tylko w piatki jeździ się koszmarnie :lol2:

U nas z założenia dom nie miał być inteligentny, tylko im prościej tym lepiej.

A ponieważ instalację elektryczną projektowałam sama (na bazie projektu typowego), a potem omówiłam wszystko z elektrykiem i Panem Robertem, to w trakcie ustaleń Panowie zaproponowali proste i niebardzo kosztowne (takie podobno mają być) rozwiązania ułatwiające mieszkanie w naszym domu jak np. światła w garażu, wiatrołapie i oświetlenie nocne włączające się na czujkę ruchu czy właśnie podgląd na kamerkach na moje diabelskie dzieci na dworze i w pokoju zabaw. A że u nas, jak u Moni, każdy ogląda co innego (i to nawet dość drastycznie - mąż kanały informacyjne i kino rosyjskie, a ja głównie budowlane typu Domo) to od początku robiliśmy indywidualne wyprowadzenia do każdego odbiornika pod inną antenę. I tyle u nas skomplikowania elektrycznego. No i jeszcze interkom sterowany z kuchni, bo dom wyszedł spory (ale to oddzielny system). I po zebraniu wszystkich kabli w jedno miejsce wyszła koncepcja połączenia ich pod ekranem dotykowym będącym małym kompem.

I zapewniam, że moja centralka elektryczna jest mikrusieńka w porównaniu do większości centralek, jakie widziałam na Forum (i nie myślę tu tylko o wypasionym systemie Anuli:cool:).

Mam nawet wątpliwości czy o czymś nie zapomniałam:lol2:

Nie taki on znowu wypasiony:)

Choć skrzynka wygląda jakby miała zasilić Pałac Kultury, to fakt ;)

W każdym razie my też mamy mieć dość podstawową i prostą wersję. Póki co wiemy już, że fajne jest to, że można dowolnie wszystko zmieniać i programować. Ciężko sobie zaplanować wszystko idealnie, my teraz sporo rzeczy zmieniamy. W trakcie użytkowania wie się dopiero, co i jak powinno działać. Np. ostatnio wpadłam na to, że chcę na górze przy schodach mieć wyłącznik całego światła na dole. Mówisz - masz.

Salik, oj wspominałam sobie rano Twoje słowa, wspominałam .... 2,5 godziny miałam na szukanie drugiego dna, bo tyle jechałam do pracy - wsiadłam do auta o 7.55 i o 10.30 wyczołgałam się z niego pod biurem. Komfort jazdy podnosiło mi naciągniete albo zerwane ścięgno w szyi (przymierzałam w sobotę kieckę i tak nieszczęśliwie przy jej ściąganiu machnęłam głową, że nie mogę skręcać szyi), rozcięty łuk brwiowy, który rozwaliłam sobie rano rymnąwszy się w oko suszarką do włosów oraz pełny pęcherz (w drodze musiałam skorzystałam z patentu koleżanki na rozwiązanie tego problemu) - jak dobrze, że tylko w piatki jeździ się koszmarnie :lol2:

Ale mialaś dzień. Mam nadzieję, że tak nie jest codziennie....

Nie załamuj mnie. Podjęłam męską decyzję i muszę się z tym zmierzyć. Niania już się znalazła, szukam jeszcze żłoba ;)

Mam nadzieję, że wyjeżdżając po 9 nie będę stała w korach gigantach...

Kto spotyka w lesie dzika, ten na drzewo szybko zmyka ) Nie widziałam nigdy dzika, mam nadzieje, ze w "naszym" lesie tez są :)

Gratuluję przeprowadzki, a tempo, w jakim wybudowaliście i wykonczyliscie wszytko napawa mnie optymizmem.

Mam pytanie o wode w domu, robiliście badania? Kolezanka, która zajmuje się zawodowo woda i uzdatnianiem, straszy mnie, ze na działkach lesnych woda jest zła i nawet dobre filtry czasem nie pomagają.