Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posty do Anuli

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moni_ta, rozgryzałam temat dogłębnie swojego czasu - konwektory wzdłuż okien były niezbędne 10 lat temu, przy obecnych parametrach okien nie ma takiej potrzeby. (kiedyś chodziło o punkt rosy wewnątrz i ciągle zaparowane okna, teraz to już przeżytek - temat wałkowałam z wieloma "okniarzami").

A ogólnie co do ogrzewania konwektorami, to wszyscy nasi przyjaciele architekci (a mamy ich trochę) i jedni znajomi, którzy zdecydowali się na ten sposób ogrzewania, po czym po 2 latach rozkuwali dom od nowa i zmieniali ogrzewanie, odradzali takie ogrzewanie - podobno najgorszy z możliwych sposób grzania domu, poza tym działa tylko z dobrymi dmuchawami, które (tak jak przedtem pisała chyba monsanbia) podbijają do góry nie tylko ciepło, ale też wszystkie syfy, które jak wiadomo gromadzą się w tych dziurach.

Cześć, Anula :) Jakoś się u Ciebie mało ostatnio udzielam, bo z czasem kiepsko, ale widziałam i podziwiałam pięęęękne ogrodzenie :)

Strasznie jestem ciekawa ile płacicie za prąd przy tym ogrzewaniu. Pompa ciepła to przecież pożeracz, do tego gotujecie na elektryce ...

Opowiesz mi wszystko jak będziemy

Hmmmm... ja się nie mogę doczekać, żeby dowiedzieć się jak to będzie u nas... Na rzecz pompy ciepła zrezygnowaliśmy z gazu... Do tego wszędzie podłogówka, bez kaloryferów, no i gotowanie na indukcji... Anula, robiłaś pierwsze zestawienia finansowe odnośnie elektryki? Macie osobny sublicznik elektryczny do pompy ciepła?

myślę, że rachunkowo na pewno wyjdziecie lepiej. Inna sprawa kiedy ta inwestycja się zwróci. Podejrzewam, że u Anuli szybciej, bo ma większy metraż. Ja dostałam fakturę za gaz :jawdrop: 970 zł i kolejna prognozowana - 350. Na liczniku już mam zużycie przekraczające prognozę. Pocieszam się, że jest to koszt wygrzewania wylewki, do tego przy wejściu dopiero niedawno mamy zalaną dziurę przy drzwiach, no i nie ma drzwi między nieogrzewanym garażem a częścią mieszkalną.

anawil, fajnie fajnie, ale ....

my się*intresowaliśmy tym rozwiązaniem i odpadło, kurz w domu niesamowity

To akurat nie jest prawda , nie wiem skad taki pomysl , ze w domu jest duzo kurzu ...... ja korzystam z tego typu ogrzewania .... od kilkunastu lat mieszkam w stanach i taki typ ogrzewania jest tutaj wiodacy ..... miedzy innymi dlatego zdecydowalam sie na montaz identycznego systemu w moim domu w Polsce . Wybacz Monsanbia , ale takie bzdury to opowiadaja sprzedawcy kaloryferow lub istalatorzy podlogowki .... ktorzy nie maja zielonego pojecia o funkcjonowaniu i zaletach tego typu ogrzewania .

Edyta, najwyraźniej wszyscy użytkownicy tego systemu opowiadali bzdury ...

Ciekawe dlaczego nie odniosłaś się do posta Agguli która napisala o ludziach rozkuwających dom i o znajomych architektach, który odradzali ten sposób ogrzewania jako najgorszy z możliwych?

Fajnie, że Tobie mieszka się dobrze i Ci to odpowiada

Edyta, najwyraźniej wszyscy użytkownicy tego systemu opowiadali bzdury ...

Ciekawe dlaczego nie odniosłaś się do posta Agguli która napisala o ludziach rozkuwających dom i o znajomych architektach, który odradzali ten sposób ogrzewania jako najgorszy z możliwych?

Fajnie, że Tobie mieszka się dobrze i Ci to odpowiada

Moze dlatego , ze Aggula pisze zupelnie o czyms innym ..... system ogrzewania konwektorami to zupelnie cos innego niz system ogrzewania nadmuchowego z zastosowaniem kanalow powietrznych ( a o taki pyta Anawii ) . Nie znam sie na ogrzewaniu konwektorami , ale dla mnie to inna ( wzrokowo ladniejsza wersja kaloryferow ) . Jak widzisz ja i Aggula mowimy o dwoch zupelnie roznych systemach .... a skoro jak juz wspomnialam korzystam przez lata z systemu ogrzewania nadmuchowego ( jak dziesiatki tysiecy innych osob w Ameryce i Kanadzie ) to uwazam , ze mam prawo do sprostowania wypowiedzi kogos dla kogo konwektor znaczy to samo co kondensat .

Moze dlatego , ze Aggula pisze zupelnie o czyms innym ..... system ogrzewania konwektorami to zupelnie cos innego niz system ogrzewania nadmuchowego z zastosowaniem kanalow powietrznych ( a o taki pyta Anawii ) . Nie znam sie na ogrzewaniu konwektorami , ale dla mnie to inna ( wzrokowo ladniejsza wersja kaloryferow ) . Jak widzisz ja i Aggula mowimy o dwoch zupelnie roznych systemach .... a skoro jak juz wspomnialam korzystam przez lata z systemu ogrzewania nadmuchowego ( jak dziesiatki tysiecy innych osob w Ameryce i Kanadzie ) to uwazam , ze mam prawo do sprostowania wypowiedzi kogos dla kogo konwektor znaczy to samo co kondensat .
nie trzeba być doktorem fizyki, żeby wiedzieć, że przy ogrzewaniu wymuszającym duże ruchy powietrza (czy to wysokotemperaturowe grzejniki, czy wymuszona konwekcja z klimatyzatora, czy kanały powietrzne, czy konwektory) - kurz będzie się unosił dużo bardziej niż przy podłogówce. Szczegółowa charakterystyka różnych typów ogrzewania jest zawarta np. u Neuferta w "podręczniku projektowania architektonicznego".

Ok jestem. mieliśmy nadmuchowe w całym domu 300m .

minusy bardzo głosna pompa i urządzenie

kurz

grzeje w momencie działania, po wyłączeniu pieca natychmiast się wszystko ( pomieszczenia ) wychładzają - nie ma kaloryferów , więc nie ma co trzymać ciepła

jedyny plus brak kaloryferów:p ale przy podłogówce też nie ma kaloryferów.

tak więć wrociliśmy do tradycyjnego plus podłogówka

Ja (My):) jeseśmy już zdecydowani na ogrzewanie nadmuchowe ,żaden kurz nas nie przestraszy:mad:

Co prawda nie mam takiego ogrzewania we własnym domu,ale miałam przyjemność w takim domu spać,hmm.. było słychać załaczający sie piec,czy pompę nie wiem co to :confused:bo jeszcze nie znam się na tym,ale spało sie bardzo przyjemnie.Hmm może dlatego było słychać, że kotłownia znajdowała się pod tym pokojem ?? Dobry pomysł, żeby goście nie chcieli się zadomowić u nich w domu, haha ale mnie to nie przeszkadzało,chociaż jestem jedną z tych co im tykanie zegara w pokoju przeszkadza :rolleyes:

Do nas przemawiają :

1.Wygląd pomieszczeń -dom bez kaloryferów,co prawda przy podłogówce też ich nie ma,ale kurz jest wszędzie na całej powierzchni podłogi i jest wszędzie w powietrzu :p

2.To, że piec jest sterowany tak jak go nastawimy- temat dobrze znany Edycie-dziękuję :hug:

3.Znacznie niższe rachunki....

4.Może coś jeszcze :yes:

5. ....

Jedynym minusem z naszej strony jest to,że musielismy zrezygnować z pomieszczenia gospodarczego na rzecz większej kotłowni :( Ale mam nadzieję,że damy rade zrobić tam 2 w 1 :)

:wave:

dom bez kaloryferów,co prawda przy podłogówce też ich nie ma,ale kurz jest wszędzie na całej powierzchni podłogi i jest wszędzie w powietrzu :p
nie obraź się, ale bzdury piszesz. Podłogówka grzeje niskotemperaturowo i w związku z tym konwekcja powietrza jest ograniczona do minimum. Natomiast faktycznie bezwładność podłogówki jest spora, poza tym narzuca konkretne ograniczenia dotyczące wykończenia podłóg - grubych litych desek nie położysz.

Nie obrazam sie,może będę żałować tej decyzji,nie wiem...:) Jak narazie wiecej jest za niz przeciw.

Nie wiem dlaczego nie mogłaby położyc desek na podłodze? Znajomi przy takim ogrzewani o jakim ja piszę wszędzie na podłodze maja dechy -olejowane.

Ale nie wiem czy to jest to samo, słabo sie znam na tym....Ja dopiero zaczynam/kończe projekt indywidualny.