Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posty do Anuli

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niskie rachunki - polemizowałabym ;)

Jakby nie było dmuchawy kilkaset W ciągną. Jest tam sporo rzeczy które może nawalić, i na pewno jak grzejniki czy podłogówka tak bezawaryjne nie jest

Gdzieś na forum czytałam wypowiedź chłopaka, który ma w domu i ogrzewanie nadmuchowe i podłogówkę. Reasumuje, że podłogówka jest bardziej przyjazna

A teraz co z tymi kanałami? Wyobrażam sobie co się*tam dzieje po kilku latach. Na zakrętach zbiera się kurz. Chyba że wpuszcza się tam jakąś magiczną czyszczącą maszynę ;)

Ja się nie przekonałam, dlatego mam podłogówkę i niestety grzejniki (tu gdzie lite dechy i brak możliwości zrobienia podłogówki)

Witaj,

Śledzę Twój wątek od jakiegoś czasu oraz wiele, wiele innych dzienników budowy na całym forum i stwierdzam, że Twój dom jest jak dla mnie najpiekniejszym jaki tutaj widziałam. Dla mnie wszystko jest idelane, owszem o gustach sie nie dyskutuje i pewnie pare rzeczy bym zmieniła, ale jakość wykonania i rodzaj materaiłów jest najlepsza.

Gratulacje dla Ciebie i architekta, bo stworzyliście piekny dom - proponuję na łamy " Dom & Wnętrze".

jak juz napisłam to, co od pewnego czsu we mnie siedziało to mam pytanko: jak sprawują sie blaty z Corianu? Planuję takie same, tylko czy są praktyczne? Mocno sie rysują? plamią?

pozdrawiam

Jestem, jestem

Pracuję przecież:) Inne życie.

Nie bardzo mam co pokazywać ani o czym pisać. Zbieram się jeszcze do podsumowania budżetowo-czasowego, może jutro mi się uda...

skorlaje, blaty póki co sprawują się super. Jakoś szczególnie się nie rysują ani nie plamią - na pewno pomaga kolor, bo myślę, że na białym zarysowań widać nie będzie. Gdyby były ciemne, na pewno byłoby gorzej. Użytkuję je 1,5 miesiąca, zobaczymy co będzie dalej.

e-mól, są elementy chromowane, po bokach, ale niewielkie.

Anula, u nas rachunki za prąd przy dwóch osobach to około 130zł/m-c. Wprawdzie po pół roku przychodzi wyrównanie i jakieś 500zł zawsze jest do dopłaty (swoją drogą nie wiem, jak oni te prognozy przygotowują :rolleyes: ) Biorąc pod uwagę, ile płacimy za gaz którym ogrzewamy dom i wodę, to 1000zł/m-c w sytuacji jeśli koszty eksploatacji pompy to wyłącznie rachunki za prąd (jeśli dochodzi coś jeszcze to wybacz, nie orientuję się w tym temacie) jest całkiem ok, zwłaszcza że metraż macie większy niż u nas no i masę przeszkleń.

Anula - 300zł za pompę ciepła miesięcznie jest do uzyskania tylko w mocno energooszczędnych domach.

Nie przejmowałbym się więc na Twoim miejscu, szczególnie że masz dużo przeszkleń i dużą powierzchnię :)

Za ogrzewanie gazem byś pewnie płaciła więcej, więc ogólny rozrachunek jest pewnie korzystny - o ile pamiętam udało Ci się tanio kupić PCi, więc to też ma znaczenie :)

Dobrze widzę że ten rekuperator to Komfovent - 900?

Chyba każdy rekuperator jest duży, a ten na zdjęciu wygląda na normalny rozmiarowo :)

Ktoś był zainteresowany jadalnią:

Ja byłam i bardzo mi się podoba. Do krzeseł nie byłam przekonana ale te bez podłokietników wyglądają fajnie.

Dobrze, że piszesz o kosztach użytkowania pompy. W masowej wyobraźni są one bardzo niskie.

Napisz za jakiś czas, czy jesteś zadowolona z rekuperatora, kompletnie nie wiem jaki wybrać.

Jeszcze odnośnie PCi - w sumie to bez podlicznika ciężko powiedzieć ile zużywa sama pompa.

A większe (niż planowane) zużycie prądu, może np. wynikać ze złego wymiarowania pompy albo za małej wydajności dolnego źródła.

Wtedy pompa używa mocniej grzałki i zużywa więcej prądu.

Ale to i tak wszystko jest do podregulowania, szczególnie że pierwszy sezon grzewczy ma zawsze najwyższe koszty ogrzewania.