myszonik 11.01.2012 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Przecież Madeleine pisze, że desek nie położysz przy ogrzewaniu podłogowym A nie nadmuchowym, które planujesz czy jak je zwał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anawii 11.01.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Przecież Madeleine pisze, że desek nie położysz przy ogrzewaniu podłogowym A nie nadmuchowym, które planujesz czy jak je zwał. No tak,ale ze mnie gapa czytać nie umiem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 11.01.2012 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Niskie rachunki - polemizowałabym Jakby nie było dmuchawy kilkaset W ciągną. Jest tam sporo rzeczy które może nawalić, i na pewno jak grzejniki czy podłogówka tak bezawaryjne nie jest Gdzieś na forum czytałam wypowiedź chłopaka, który ma w domu i ogrzewanie nadmuchowe i podłogówkę. Reasumuje, że podłogówka jest bardziej przyjazna A teraz co z tymi kanałami? Wyobrażam sobie co się*tam dzieje po kilku latach. Na zakrętach zbiera się kurz. Chyba że wpuszcza się tam jakąś magiczną czyszczącą maszynę Ja się nie przekonałam, dlatego mam podłogówkę i niestety grzejniki (tu gdzie lite dechy i brak możliwości zrobienia podłogówki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 11.01.2012 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Ciekawa dyskusja. Na prawdę nie mogę sobie przypomnieć dlaczego odrzuciliśmy ten sposób ogrzewania.... Ale przecież te dmuchawy też chodzą na prąd, więc w czym oszczędność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorlaje 12.01.2012 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Witaj, Śledzę Twój wątek od jakiegoś czasu oraz wiele, wiele innych dzienników budowy na całym forum i stwierdzam, że Twój dom jest jak dla mnie najpiekniejszym jaki tutaj widziałam. Dla mnie wszystko jest idelane, owszem o gustach sie nie dyskutuje i pewnie pare rzeczy bym zmieniła, ale jakość wykonania i rodzaj materaiłów jest najlepsza. Gratulacje dla Ciebie i architekta, bo stworzyliście piekny dom - proponuję na łamy " Dom & Wnętrze". jak juz napisłam to, co od pewnego czsu we mnie siedziało to mam pytanko: jak sprawują sie blaty z Corianu? Planuję takie same, tylko czy są praktyczne? Mocno sie rysują? plamią? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 13.01.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Anula zaglądam często i brakuje nam ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 13.01.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 własnie Ania, gdzie jesteś!!!!????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 13.01.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Anula ogrodzenie to mistrzostwo!!Pytanie na szybka odpowiedź, czy białe uchwyty kuchennevmaja elementy chromowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anawii 13.01.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Anula,zapraszam do siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 13.01.2012 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Jestem, jestem Pracuję przecież Inne życie. Nie bardzo mam co pokazywać ani o czym pisać. Zbieram się jeszcze do podsumowania budżetowo-czasowego, może jutro mi się uda... skorlaje, blaty póki co sprawują się super. Jakoś szczególnie się nie rysują ani nie plamią - na pewno pomaga kolor, bo myślę, że na białym zarysowań widać nie będzie. Gdyby były ciemne, na pewno byłoby gorzej. Użytkuję je 1,5 miesiąca, zobaczymy co będzie dalej. e-mól, są elementy chromowane, po bokach, ale niewielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 13.01.2012 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Anula,zapraszam do siebie z chęcią zobaczę, ale link nie działa:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anawii 13.01.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 z chęcią zobaczę, ale link nie działa:( Qrka, już nie ogarniam tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 14.01.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Anula, u nas rachunki za prąd przy dwóch osobach to około 130zł/m-c. Wprawdzie po pół roku przychodzi wyrównanie i jakieś 500zł zawsze jest do dopłaty (swoją drogą nie wiem, jak oni te prognozy przygotowują ) Biorąc pod uwagę, ile płacimy za gaz którym ogrzewamy dom i wodę, to 1000zł/m-c w sytuacji jeśli koszty eksploatacji pompy to wyłącznie rachunki za prąd (jeśli dochodzi coś jeszcze to wybacz, nie orientuję się w tym temacie) jest całkiem ok, zwłaszcza że metraż macie większy niż u nas no i masę przeszkleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 14.01.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 u nas prąd przy 4 osobach w mieszkaniu z gotowaniem na indukcji to było 200-250. Do tego gaz zimą 600-800. A mieszkanie sporo mniejsze niż Wasz dom, raptem 100m2. 1000/ miesiąc będzie bardzo ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 14.01.2012 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Też mi się wydaje, że 1000 zł to koszt do przyjęcia, biorąc pod uwagę metraż (240m2+40 nieogrzewanego garażu), specyfikę architektury domu (strasznie połamana bryła, 140m2 przeszkleń), i to, że wszystko jest na prąd. Oby taki koszt się sprawdził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 14.01.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Anula - 300zł za pompę ciepła miesięcznie jest do uzyskania tylko w mocno energooszczędnych domach. Nie przejmowałbym się więc na Twoim miejscu, szczególnie że masz dużo przeszkleń i dużą powierzchnię Za ogrzewanie gazem byś pewnie płaciła więcej, więc ogólny rozrachunek jest pewnie korzystny - o ile pamiętam udało Ci się tanio kupić PCi, więc to też ma znaczenie Dobrze widzę że ten rekuperator to Komfovent - 900? Chyba każdy rekuperator jest duży, a ten na zdjęciu wygląda na normalny rozmiarowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakula 14.01.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Ktoś był zainteresowany jadalnią: Ja byłam i bardzo mi się podoba. Do krzeseł nie byłam przekonana ale te bez podłokietników wyglądają fajnie. Dobrze, że piszesz o kosztach użytkowania pompy. W masowej wyobraźni są one bardzo niskie. Napisz za jakiś czas, czy jesteś zadowolona z rekuperatora, kompletnie nie wiem jaki wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 14.01.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Jeszcze odnośnie PCi - w sumie to bez podlicznika ciężko powiedzieć ile zużywa sama pompa.A większe (niż planowane) zużycie prądu, może np. wynikać ze złego wymiarowania pompy albo za małej wydajności dolnego źródła.Wtedy pompa używa mocniej grzałki i zużywa więcej prądu.Ale to i tak wszystko jest do podregulowania, szczególnie że pierwszy sezon grzewczy ma zawsze najwyższe koszty ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 14.01.2012 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Jeszcze odnośnie PCi - w sumie to bez podlicznika ciężko powiedzieć ile zużywa sama pompa. Mój mąż to jakoś policzył, tam są jakieś raporty liczbowe. Pewnie gdybym grzała gazem, to za sam gaz byłby taki rachunek, jak teraz za prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 14.01.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Raporty raportami, a podlicznik podlicznikiem Anula - pewnie tak, a inna inszość to że za PCi się płaci na wstępie więcej żeby płacić później mniej miesięcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts