obeliksss 14.01.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Witam ! My czytamy dziennik Anuli też bardzo długo i oczywiście gratulujemy Pięknego domku. Miałem się nie wypowiadać nigdy na tematy ogrzewania ale .. hmm .. ,ktoś będzie zainteresowany ogrzewaniem konwektorowym (grzejniki kanałowe ) my mamy takie w domu w 2 pokojach ze względu na grube deski lite (sam zajmuję się techniką grzewczą) a reszta domu w podłogówce i taki układ mieszany sprawdza się jak najbardziej ok. Jeśli komuś podoba się brak grzejników na ścianach to jak najbardziej polecam grzejnik kanałowy tylko pierwsza i podstawowa sprawa grzejniki taki musi być dobrany na bardzo niski parametr np.45/35 (na stronach producentów są programy doboru ) dlatego u nas przy pokoju 35m2 jest grzejnik 2600cm dł/ 48 cm szer i 55 cm gł. bez wentylatora. ale niema problemów ani z niedogrzaniem oraz kurzem bo te grzejniki pracują u Nas na tym samym obiegu grzewczym co podłoga i temperatura zasilania tych grzejników przy 0st C wynosi ok . 30 st i w pomieszczeniu jest bardzo ciepło. Jeśli projektant czy architekt dobrał je na parametry 80/70 czy 75/65 to później proszę się nie dziwić ,że są nie efektywne niestety przy tak wysokich parametrach gdzie źródłami ciepła są nowoczesne kotły kondensacyjne i Pompy ciepła cała instalacja grzewcza musi być niskotemperaturowa. Z Pozdrowieniami Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 14.01.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 ja bedę montowała podlicznik na pompę ciepła,ale u nas badziej hardkorowo bo powietrzna pompa ciepła, podobno koszt około 400-500 zł tak mój elektryk powiedział i się ma tym zająć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 14.01.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 obeliksss - 55cm głębokości?No to musiałbym mieć grzejnik pod fundamentami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obeliksss 14.01.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 e tam nie dokładnie teraz dużo budynków ma np. 10 chudego betonu + 20 styro na chudziaku +ok. 7 -8 cm wylewki + 2 cm deski/parkiet = 40 cm czyli ok 25 pod chudziakiem trzeba wannę pod grzejnik robić (musi być ocieplona wyizolowana itp.)- lecz niestety coś za coś my jesteśmy mega zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 14.01.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Nie no, to faktycznie super. Trzeba robić miejsce pod grzejnik przed wybudowaniem domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obeliksss 14.01.2012 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 a dokładnie przed wylaniem chudziaka wtedy jest ok. u nas niestety zachciało się nam kanałowych grzejników później i kuliśmy chudziak ale i tak wyszło zaj..... a co tam ,tak dla rozrywki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 14.01.2012 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Też mam kanałówkę w salonie (34m2) I też jestem bardzo zadowolona Jest duuuużo płytszy (55cm, nieźle ) 320dł, 42szer, 16gł! Nie dodałeś obeliksss, że musi być szerszy od okna. Ania, wzięliście w końcu tego faceta od szamba? Kurcze, jak Wy to robicie, przy 4 osobach. U nas wychodzi że szambo co 4 tyg. No i ja mniej piorę i pewnie rzadziej puszczam zmywarkę (nie codziennie) Czekam na nasz rach za gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina i Artur P 15.01.2012 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Anula pokoje dzieci wyszły super, schowki podoknami rewelacja!Mam pytanie odnośnie oświetlenia u Lenki, co to za lampa i kinkiet???Pozdrawiam Karolina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 15.01.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Odpowiem za Anię, bo akurat mam taki kinkiet. To princess massive Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 15.01.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Monia gdzie go masz??? u LIL???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 15.01.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Cześć Basia, Tom Dixon w oryginale kosztuje majątek, my kupimy inspirowane, mamy 3 sztuki w klubowej łazience. Kiedyś na pewno kupimy http://img690.imageshack.us/img690/3869/imgp2200d.jpg http://img507.imageshack.us/img507/3717/imgp2219.jpg Anula, te lampy nie dają mi spokoju i zmieniłam całą koncepcję łazienki dolnej, żeby je zakupić... Łazienka będzie czarna i z drewnem + te lampy... I teraz moje pytanie. Wydawało mi się, że kupiłaś trzy różne lampy, ale na zdjęciu łazienki wydaje mi się, że wszystkie masz identyczne? Mogę prosić o zdjęcie Czy masz je na różnych wysokościach czy na jednej? No i czy dają wystarczające światło do funkcjonowania w łazience? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 15.01.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Monia gdzie go masz??? u LIL???? No wisi od 2 miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 15.01.2012 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Jeszcze odnośnie PCi - w sumie to bez podlicznika ciężko powiedzieć ile zużywa sama pompa. A większe (niż planowane) zużycie prądu, może np. wynikać ze złego wymiarowania pompy albo za małej wydajności dolnego źródła. Wtedy pompa używa mocniej grzałki i zużywa więcej prądu. Właśnie dlatego u nas też będzie podlicznik. Mąż zaczyna się obawiać, że coś źle policzyli i grzałka będzie cały czas dogrzewać... Ekipa coś zaczęła zwlekać... Montaż miał być już dwa tygodnie temu... Jakie macie pojemności podgrzewacza do ciepłej wody użytkowej (u nas 400 litrów) i wody grzewczej do CO (u nas 380 litrów w umowie). I teraz nagle ten zasobnik do CO firma chce nam zmienić na 200 litrów, bo niby taki jest lepszy?? Nie wiem co mam o tym myśleć? nagle jak przyszło do montażu, to chcą przywieźć zupełnie coś innego niż w umowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 15.01.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Basia - hmmm.Do PCi się z reguły bierze zasobnik biwalentny...Macie 2 osobne zasobnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 15.01.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Salik - co to jest ten zbiornik biwalentny? mnie pan od ozc i projektu ogrzewania powiedział tylko, żeby dać do pci bufor, bo to wydłuża życie tychtam pompowych wnętrzności. nic nie mówił o biwalentności Anula - czekam na harmonogram budowy - u mnie SSZ, więc najgorsze mam przed sobą i warto by było dobrze to zaplanować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina i Artur P 15.01.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Odpowiem za Anię, bo akurat mam taki kinkiet. To princess massive Dzięki wielkie Monia Ja dzisiaj się przypadkiem natknełam na tą kolekcjię w Leroy Merlin, ale tam jest pod nazwą PICCOLO Żyrandol i kinkiet już zakupione Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 15.01.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Dzięki wielkie Monia Ja dzisiaj się przypadkiem natknełam na tą kolekcjię w Leroy Merlin, ale tam jest pod nazwą PICCOLO Żyrandol i kinkiet już zakupione Pozdrawiam! I kupiłaś w leroy? Tam jest z tego co kojarzę sporo drożej. Ja płaciłam za kinkiet 119 i żyrandol był za 169 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina i Artur P 15.01.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Niom kupiłam... kiniet 149zł, a żyrandol pięcioramienny 299 zł.... No nic zapominam,że mogło być taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 15.01.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Też mi się wydaje, że 1000 zł to koszt do przyjęcia, biorąc pod uwagę metraż (240m2+40 nieogrzewanego garażu), specyfikę architektury domu (strasznie połamana bryła, 140m2 przeszkleń), i to, że wszystko jest na prąd. Oby taki koszt się sprawdził 140m2 przeszkleń? Tu chyba jakiś bład sie wkradł bo to by szklarnia musiała byc:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 15.01.2012 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Nie ma błędu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts