Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posty do Anuli

Recommended Posts

Witam ! My czytamy dziennik Anuli też bardzo długo i oczywiście gratulujemy Pięknego domku. Miałem się nie wypowiadać nigdy na tematy ogrzewania ale .. hmm .. ,ktoś będzie zainteresowany ogrzewaniem konwektorowym (grzejniki kanałowe ) my mamy takie w domu w 2 pokojach ze względu na grube deski lite (sam zajmuję się techniką grzewczą) a reszta domu w podłogówce i taki układ mieszany sprawdza się jak najbardziej ok. Jeśli komuś podoba się brak grzejników na ścianach to jak najbardziej polecam grzejnik kanałowy tylko pierwsza i podstawowa sprawa grzejniki taki musi być dobrany na bardzo niski parametr np.45/35 (na stronach producentów są programy doboru ) dlatego u nas przy pokoju 35m2 jest grzejnik 2600cm dł/ 48 cm szer i 55 cm gł. bez wentylatora. ale niema problemów ani z niedogrzaniem oraz kurzem bo te grzejniki pracują u Nas na tym samym obiegu grzewczym co podłoga i temperatura zasilania tych grzejników przy 0st C wynosi ok . 30 st i w pomieszczeniu jest bardzo ciepło. Jeśli projektant czy architekt dobrał je na parametry 80/70 czy 75/65 to później proszę się nie dziwić ,że są nie efektywne niestety przy tak wysokich parametrach gdzie źródłami ciepła są nowoczesne kotły kondensacyjne i Pompy ciepła cała instalacja grzewcza musi być niskotemperaturowa. Z Pozdrowieniami Maciek

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

e tam ;) nie dokładnie teraz dużo budynków ma np. 10 chudego betonu + 20 styro na chudziaku +ok. 7 -8 cm wylewki + 2 cm deski/parkiet = 40 cm czyli ok 25 pod chudziakiem trzeba wannę pod grzejnik robić (musi być ocieplona wyizolowana itp.)- lecz niestety coś za coś my jesteśmy mega zadowoleni.

Też mam kanałówkę w salonie (34m2) I też jestem bardzo zadowolona :yes:

Jest duuuużo płytszy (55cm, nieźle ;)) 320dł, 42szer, 16gł!

Nie dodałeś obeliksss, że musi być szerszy od okna.

Ania, wzięliście w końcu tego faceta od szamba?

Kurcze, jak Wy to robicie, przy 4 osobach. U nas wychodzi że szambo co 4 tyg. No i ja mniej piorę i pewnie rzadziej puszczam zmywarkę (nie codziennie)

Czekam na nasz rach za gaz ;)

Cześć Basia, Tom Dixon w oryginale kosztuje majątek, my kupimy inspirowane, mamy 3 sztuki w klubowej łazience. Kiedyś na pewno kupimy :)

http://img690.imageshack.us/img690/3869/imgp2200d.jpg

http://img507.imageshack.us/img507/3717/imgp2219.jpg

Anula, te lampy nie dają mi spokoju i zmieniłam całą koncepcję łazienki dolnej, żeby je zakupić... Łazienka będzie czarna i z drewnem + te lampy... I teraz moje pytanie. Wydawało mi się, że kupiłaś trzy różne lampy, ale na zdjęciu łazienki wydaje mi się, że wszystkie masz identyczne? Mogę prosić o zdjęcie :D Czy masz je na różnych wysokościach czy na jednej? No i czy dają wystarczające światło do funkcjonowania w łazience?

Jeszcze odnośnie PCi - w sumie to bez podlicznika ciężko powiedzieć ile zużywa sama pompa.

A większe (niż planowane) zużycie prądu, może np. wynikać ze złego wymiarowania pompy albo za małej wydajności dolnego źródła.

Wtedy pompa używa mocniej grzałki i zużywa więcej prądu.

Właśnie dlatego u nas też będzie podlicznik. Mąż zaczyna się obawiać, że coś źle policzyli i grzałka będzie cały czas dogrzewać... Ekipa coś zaczęła zwlekać... Montaż miał być już dwa tygodnie temu... :sick:

Jakie macie pojemności podgrzewacza do ciepłej wody użytkowej (u nas 400 litrów) i wody grzewczej do CO (u nas 380 litrów w umowie). I teraz nagle ten zasobnik do CO firma chce nam zmienić na 200 litrów, bo niby taki jest lepszy?? :sick: Nie wiem co mam o tym myśleć? nagle jak przyszło do montażu, to chcą przywieźć zupełnie coś innego niż w umowie...

Salik - co to jest ten zbiornik biwalentny? mnie pan od ozc i projektu ogrzewania powiedział tylko, żeby dać do pci bufor, bo to wydłuża życie tychtam pompowych wnętrzności. nic nie mówił o biwalentności :(

Anula - czekam na harmonogram budowy - u mnie SSZ, więc najgorsze mam przed sobą i warto by było dobrze to zaplanować :)

Odpowiem za Anię, bo akurat mam taki kinkiet.

To princess massive

Dzięki wielkie Monia :)

Ja dzisiaj się przypadkiem natknełam na tą kolekcjię w Leroy Merlin, ale tam jest pod nazwą PICCOLO ;)

Żyrandol i kinkiet już zakupione ;)

Pozdrawiam!

Dzięki wielkie Monia :)

Ja dzisiaj się przypadkiem natknełam na tą kolekcjię w Leroy Merlin, ale tam jest pod nazwą PICCOLO ;)

Żyrandol i kinkiet już zakupione ;)

Pozdrawiam!

I kupiłaś w leroy?

Tam jest z tego co kojarzę sporo drożej.

Ja płaciłam za kinkiet 119 i żyrandol był za 169

Też mi się wydaje, że 1000 zł to koszt do przyjęcia, biorąc pod uwagę metraż (240m2+40 nieogrzewanego garażu), specyfikę architektury domu (strasznie połamana bryła, 140m2 przeszkleń), i to, że wszystko jest na prąd. Oby taki koszt się sprawdził ;)

140m2 przeszkleń? Tu chyba jakiś bład sie wkradł bo to by szklarnia musiała byc:D