anula05 15.01.2012 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Anula, te lampy nie dają mi spokoju i zmieniłam całą koncepcję łazienki dolnej, żeby je zakupić... Łazienka będzie czarna i z drewnem + te lampy... I teraz moje pytanie. Wydawało mi się, że kupiłaś trzy różne lampy, ale na zdjęciu łazienki wydaje mi się, że wszystkie masz identyczne? Mogę prosić o zdjęcie Czy masz je na różnych wysokościach czy na jednej? No i czy dają wystarczające światło do funkcjonowania w łazience? Hej, mam 3 różne, wieszaliśmy na różne sposoby, ale ostatecznie wyrównaliśmy do poziomu klosza. Światło jest mocno żółte:) Ja mam poza nimi oczko nad prysznicem i 3 halogeny po 50 W, ale palimy albo te albo te. Klimat jest raczej klubowy, nie jest to światło do malowania się na pewno:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariomili 15.01.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Aniu czy mogłabyć podać mi nazwe płytek w jasnej łazience , one są lekko szare (chyba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 15.01.2012 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Basia - hmmm. Do PCi się z reguły bierze zasobnik biwalentny... Macie 2 osobne zasobnik? My mamy jeden zasobnik 300 l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 15.01.2012 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Aniu czy mogłabyć podać mi nazwe płytek w jasnej łazience , one są lekko szare (chyba) Nie są szare, bardziej beżowe - Meteor Almond Casalgrande Padana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariomili 15.01.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Nie są szare, bardziej beżowe - Meteor Almond Casalgrande Padana. Dzięki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofee 15.01.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Aniu mogłabyś napisać ile płaciliście za PC (kompleksowo)? Mój MNM zaczął marzyć o bezobsługowym ogrzewaniu, rychło wczas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 15.01.2012 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 My mamy jeden zasobnik 300 l. Anula, ten zasobnik 300 l to jest zarówno na wodę użytkową i na wodę do C.O. ? Basia - hmmm. Do PCi się z reguły bierze zasobnik biwalentny... Macie 2 osobne zasobnik? Nie mamy w projekcie biwalentnego.... Mamy dwa osobne: - zasobnik buforowy wody grzewczej 380l (http://www.viessmann.pl/pl/dom-jednorodzinny/Ogrzewanie/instalacja-co-elementy-ogrzewania/podgrzewacze-wody-cwu/Vitocell-100-E-zasobnik-buforowy.html) - zasobnik c.w.u 400l (pojedyncza wężownica) No i ten pierwszy (bufor), chcą nam zmienić na 200l... Przeglądnęliśmy dokumentację i chyba będzie ok z tym 200l... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 15.01.2012 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Hej, mam 3 różne, wieszaliśmy na różne sposoby, ale ostatecznie wyrównaliśmy do poziomu klosza. Światło jest mocno żółte:) Ja mam poza nimi oczko nad prysznicem i 3 halogeny po 50 W, ale palimy albo te albo te. Klimat jest raczej klubowy, nie jest to światło do malowania się na pewno:) Anula, dziękuję. Czy te które Ty masz to jest aluminium pomalowane na czarno, czy są mosiężne? Oprócz trzech tych lamp, planuję również oczko nad prysznicem (co kupiłaś?) i mam jeszcze jeden kabel do użycia... może właśnie na halogeny - nad lustro? ale czy jakieś halogeny pasują do tej pampy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 16.01.2012 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Tofee - skąd pomysł że tylko PCi jest bezobsługowe? Poza tym jak każde źródło ciepła, to też wymaga ustawienia i testów. Kocioł gazowy też trzeba ustawić. Tak naprawdę pompa ciepła ma największy sens tam gdzie nie ma gazu. W innym przypadku trzeba policzyć czy to się opłaca i być pewnym zakładu energetycznego. Basia - potrzebujesz aż 400 litrów na CWU? Będziesz miała wielopokoleniową rodzinę, czy jak? Pamiętaj że te 400 litrów trzeba będzie utrzymywać w stałej temperaturze, a to kosztuje. Co do zasobników, to nie tyle chodziło mi o biwalentny (bo te się używa przy 2 źródłach ciepła), ile o płaszczowy. Płaszczowy to taki który w środku ma schowane np. 200 litrów CWU, a warstwa zewnętrzna to właśnie bufor, ogrzewający dodatkowo wewnętrzną część CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 16.01.2012 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Basia - potrzebujesz aż 400 litrów na CWU? Będziesz miała wielopokoleniową rodzinę, czy jak? Pamiętaj że te 400 litrów trzeba będzie utrzymywać w stałej temperaturze, a to kosztuje. Właśnie teraz wydaje mi się, że zupełnie mi nie potrzebne te 400l. Rodzina 4-osobowa... Chciałam zmienić chociaż na 300l. Ale Mąż się uparł, w sumie nie wiem dlaczego... Stwierdził, że to żadna różnica, aby utrzymać 300 czy 40 litrów CWU. Jak mogę to obliczyć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 16.01.2012 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 No i ten pierwszy (bufor), chcą nam zmienić na 200l... Przeglądnęliśmy dokumentację i chyba będzie ok z tym 200l... Basiu, mój instalator mówi, że przy pc bufor musi mieć minimum 20 l na każdy kW mocy pompy, czyli na przykład jak pci ma 10kw, to minimalny zład bufora 200 l - jaką masz moc pc? mnie wszyscy oferenci dobierali od 9 kW w górę, a jak zrobiłam ozc, to obliczający stwierdził, że przy zastosowanym ociepleniu, oknach itp. to realnie wystarczy pompa 7-7,5kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 16.01.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Co do zasobników, to nie tyle chodziło mi o biwalentny (bo te się używa przy 2 źródłach ciepła), ile o płaszczowy. Płaszczowy to taki który w środku ma schowane np. 200 litrów CWU, a warstwa zewnętrzna to właśnie bufor, ogrzewający dodatkowo wewnętrzną część CWU. a mnie zastanawia, czy taki płaszczowy ma sens przy pci, gdzie bufor powinien trzymać max temp zasilania podłogówki, czyli 35stopni, a cwu musi być cieplejsza. jeśli te dwie "części płaszcza" są od siebie zaizolowane, to w czym są lepsze od dwoch osobnych zbiorników? a jeśli nie są, to bufor kradnie ciepło od cwu i albo bufor jest przegrzany, albo cwu nie dość ciepła...? źle myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 16.01.2012 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Basia - zapytaj męża czy ogrzanie 100m3, a 200m3 według niego też wymaga dostarczenia takiej samej energii 300 litrów IMHO jest sens brać tylko w połączeniu np. w kolektorami, jeśli tych nie ma to 200 litrów jest już wielkością przewymiarowaną (my na 4 osoby wzięliśmy 150 litrów). No chyba że masz w domu 3 wanny i planujesz 3 kąpiele na raz, to wtedy faktycznie 400 litrów może być wymagane Dodatkowym minusem dużego zasobnika jest to że podgrzanie wody zwyczajnie trwa dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 16.01.2012 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Basia pewnie że pasują halogeny schowane w strop:p odpowiedziałam za Anię . ona na pewno już do pracy jedzie:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 16.01.2012 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Wiecie co, ja sie nie znam na instalacji co, ale wiem, ze mam tylko jeden zasobnik wody - 300 l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 16.01.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Anula - i to jest zapewne typowy zasobnik CWU (np. z Biawaru)?Chodzi o to że przy PCi i sytuacji którą Ty chcesz wprowadzić u siebie (gdzie PCi działa tylko w 2 taryfie), dobrze mieć bufor ciepła (600-1000 litrów), w którym magazynujesz ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 16.01.2012 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Tak, typowy zasobnik cwuA jeśli nie mam drugiego i pompa chodzi w II taryfie, to co?Nic z tego nie kumam, muszę zadzwonić do instalatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 16.01.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 (edytowane) No to wtedy coś musi gromadzić zapas energii.Może np. podłogówka, ale wtedy trzeba ją mieć sensownie zaplanowaną i np. wylewka musi mieć odpowiednią grubość, aby była akumulacyjna.A jeśli nie ma czegoś co gromadzi energię, to zwyczajnie dom Ci się będzie wychładzał i później ponowne ogrzanie go zużyje więcej energii.Oczywiście to się tyczy CO.Możesz o buforach poczytać np. tutaj Edytowane 16 Stycznia 2012 przez salik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 16.01.2012 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 :confused:Moi instalatorzy twierdza, ze przy samej podlogowce nie jest potrzebny osobny bufor - gdyby instalacja byla mieszana to tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 16.01.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Ania nadaje z pracy? Forum ma siłę Dobrze że u nas panuje nad tym wszystkim o czym piszecie mąż Ka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts