Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posty do Anuli

Recommended Posts

Anula I co ze spotkaniem sąsiedzkim? :)

Jestem baaardzo ale to baaaaaardzo ciekawa Twojego harmonogramu budowy.... Myślę że może to być dla mnie baaaaardzo przydatne ;) No i o czym pamiętać przy budżetowaniu.... Napisz napisz :D Ja już teraz jestem poza budżetem taki ze mnie planista ;)

pa pa pa

Napiszę, napiszę, ale muszę zebrać myśli. I fakty... Nie mam siły.

Spotkanie w trakcie ustalania - mąż musi obdzwonić sąsiadów, a ciężko mu idzie. Potwierdzę CI telefonicznie.

Anula możesz napisać co masz na schodach?

Kamień.

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiesz co, średnio mogę to stwierdzić, bo ja tę żywicę z połyskiem mam tylko w pralni.Ciężko osądzać po takiej małej i słabo eksploatowanej powierzchni. Jedno jest pewne - jest piękna. I bardzo przyjemna i łatwa w utrzymaniu. Na pewno się rysuje i myślę, że nie dałabym jej w holu / kuchni. Ale w łazience pewnie tak. Może w salonie? Jest śliczna.

Anula, już ostatnie pytanie o lampy i daję Ci spokój. Kupiłaś w końcu Technoluxy? na allegro?

u którego użytkownika? Jak jakość?

Tu znalazłam na allegro u dwóch użytkowników:

http://allegro.pl/lampa-zyrandol-zwis-1pl-az-giulia-technolux-i2042936460.html

http://allegro.pl/lampa-sufitowa-giulia-black-i-zwis-technolux-hit-i2011640017.html

Wiesz co, średnio mogę to stwierdzić, bo ja tę żywicę z połyskiem mam tylko w pralni.Ciężko osądzać po takiej małej i słabo eksploatowanej powierzchni. Jedno jest pewne - jest piękna. I bardzo przyjemna i łatwa w utrzymaniu. Na pewno się rysuje i myślę, że nie dałabym jej w holu / kuchni. Ale w łazience pewnie tak. Może w salonie? Jest śliczna.

Mam straszny kłopot z żywicą bo mnie bardzo kusi :D. A nie pamiętasz co to za żywica? Epoksydowa czy poliuretanowa?

anula, świetne są te Twoje podsumowania:lol: Mnie, jako że nie buduję domu, a wykańczam apartament - wiele z tych kosztów nie dotyczy (na szczęście;)), ale i tak bardzo mi się te Twoje wywody przydają:lol: I teraz martwię się... bo skoro Ty - tak zorganizowana i skrupulatna osoba - przekroczyłaś budżet o 15%... to o ile ja przekroczę?:o:lol2:

Zapomniałam napisać... a miałam... - Piękne pokoiki dzieciowe Ci wyszły:rolleyes: Marzenie!

Czyli masz podwójny powód do radości ;)

Jeszcze się filmów naoglądasz :yes:

Wpadaj przynajmniej coś*polecić :p

Monia z tego co piszesz ciebie nie ominęło skręcanie krzeseł??!!

Anula jestem pod nieustannym wrażeniem twojego talentu literackiego!!!!:p podsumowanie to perełka!!!!!

Anula - żeby móc odpowiedzieć na Twoje pytania, należy mieć trochę więcej informacji.

Czy ta nagrzewnica ma być przed rekuperatorem (między nawiewem z zewnątrz, a centralą) czy za (między centralą, a anemostatami)?

W obu przypadkach nagrzewnica robi co innego.

W pierwszym - w połączeniu z automatyką centrali, dba o to aby wymiennik w rekuperatorze nie zamarzł.

I właściwe tyle.

W drugim - podgrzewa powietrze nawiewane do domu.

Przypadek drugi jest trochę bez sensu, bo reku powinien z domu odzyskiwać wystarczającą ilość ciepła.

14 stopni na nawiewie to dosyć dobry wynik, biorąc pod uwagę że ostatnio na zewnątrz temperatury dochodzą do -10 stopni.

Natomiast nie bardzo widzę po co nagrzewnica (w dowolnym przypadku) miałaby być podpięta do PCi.

Kto Ci montował ten rekuperator - AT?

I czy miałaś robiony jakiś projekt (instalacji, obliczenia potrzebnej mocy centrali itd)?

W drugim - podgrzewa powietrze nawiewane do domu.

Przypadek drugi jest trochę bez sensu, bo reku powinien z domu odzyskiwać wystarczającą ilość ciepła.

Pozwolę sobie się wtrącić ;) Akurat ten drugi przypadek jest dla mnie jak najbardziej sensowny. Ja doskonale rozumiem ideę, bo rekuperator jest do odzysku ciepła ale z drugiej strony na szali stoi komfort ... U mnie wczoraj przy -11 w nocy wiało +10, przeważnie przy zakresie od -3 do +3 wieje jakieś 15-16 st, nie mam gwc.

Ja też rozumiem, że ktoś odpowie : ok, rozszczelnij okna i miej wentylację grawitacyjną, to ci będzie wiało -11 do domu zamiast tych +10...

Gdyby nie taka "zima" jak obecnie sam założyłbym już nagrzewnicę. W ten sezon odpuszczam ale na następny będzie na pewno. Tym bardziej, że będzie malutki ludzik i nie ma mowy by mu wiało chłodem ;)

Tylko kombinuję zakładać samemu, nagrzewnica sama kosztuje jakieś 500 zł + jakieś sterowniki, w granicach 700 zł powinienem się zmieścić ...

pozdrawiam, majki

A tą nagrzewnicę ma Ci kto montować?

AT czy firma od reku?

Jeśli tak, to oni powinni Ci powiedzieć po co w ogóle ta nagrzewnica, w jakim miejscu ma być zainstalowana i czemu ma służyć.

Bo my możemy tylko zgadywać :(

Nie ma czegoś takiego jak 'ile stopni powinno mieć powietrze'.

Ma tyle, ile ma - bo jest zależne od temperatury na zewnątrz domu.

Jeśli centrala nie ma wstępnej nagrzewnicy, a na zewnątrz jest 0 albo mniej, to centrala będzie zwalniała wentylator nawiewowy aż do całkowitego zatrzymania (aby chronić wymiennik centrali przed zamarznięciem).

majki - gdzie masz taką temperaturę?

Na wyjściu z centrali?

Edytowane przez salik