anula05 18.01.2012 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Pozwolę sobie się wtrącić Akurat ten drugi przypadek jest dla mnie jak najbardziej sensowny. Ja doskonale rozumiem ideę, bo rekuperator jest do odzysku ciepła ale z drugiej strony na szali stoi komfort ... U mnie wczoraj przy -11 w nocy wiało +10, przeważnie przy zakresie od -3 do +3 wieje jakieś 15-16 st, nie mam gwc. Ja też rozumiem, że ktoś odpowie : ok, rozszczelnij okna i miej wentylację grawitacyjną, to ci będzie wiało -11 do domu zamiast tych +10... Gdyby nie taka "zima" jak obecnie sam założyłbym już nagrzewnicę. W ten sezon odpuszczam ale na następny będzie na pewno. Tym bardziej, że będzie malutki ludzik i nie ma mowy by mu wiało chłodem Tylko kombinuję zakładać samemu, nagrzewnica sama kosztuje jakieś 500 zł + jakieś sterowniki, w granicach 700 zł powinienem się zmieścić ... pozdrawiam, majki Dzięki majki Ci, że tu zawitałes, przed chwilą przerzebałam Twój Dziennik, bo wiem, że "siedzisz" w temacie reku. No więc tak: dziś mam w domu 20 stopni, na zewnątrz pokazuje 0 stopni, reku nawiewa 15,6 st. Czy to jest norma? Czy to mi nie oziębia powietrza? CO będzie, jak temp na zewnątrz spadnie do -10 stopni - czy wtedy będzie mi nawiewało 5 stopni? To jest dla mnie niezrozumiałe. Po co mi w takim razie rekuperacja, skoro zamiast dorzewać oziębia? Ta nagrzewnica to koszt ok. 500, ale podłączenie pod pompę to kolejne kilka stów, a ja mam dodatkowo "gratis" chłodnicę za 2 tysie, więc zawory x 2, co daje już okrągłą sumę. Nie wiem jaki w tym wszystim sens - czy koszty instalacji nie przewyższają potencjalnych zysków Ile procent ciepła powinien odzyskiwać dobrej klasy rekuperator? Czy Ty podłączysz nagrzewnicę do pompy czy do prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 18.01.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Anula - nagrzewnica wstępna to z reguły po prostu grzałka elektryczna o mocy rzędu 1-2kWCzasami jest montowana w centralach wentylacyjnych, ale nie bardzo widzę jak wyciągnąć (przy pomocy nagrzewnicy) ciepło z PCi i podać na reku.A ta chłodnica to co konkretnie i w jakim celu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakula 18.01.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 No właśnie moi magicy o reku też proponują podłączenie nagrzewnicy do CO (tyle że gazowego), właśnie po to żeby nie zamarzała centrala. Jest to ponoć rozwiązanie tańsze w eksploatacji niż grzanie prądem. Poza tym mój reku będzie w ogrzewanym garażu. Czy ktoś jeszcze ma takie rozwiązanie i je poleca? Mam to już wliczone w ogólną cenę, więc nawet nie wiem ile to jest wyceniane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 18.01.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Wiesz, to dość częste myślenie, ze reku ma nawiewać powietrze i to ciepłe, bo przecież "odzyskuje" ciepło ... Tak, odzyskuje, ale ileś tam % ... Dlatego zamiast wiać Ci tymi 0st z zewnątrz wieje Ci 15,6 ... więc swoje robi ... Tylko tak jak pisałem wcześniej, co innego "odzysk" i świeże powietrze a co innego komfort ... Najlepiej jakby wiało tymi 20 stopniami Dlatego u mnie nagrzewnica będzie na pewno, ale już na następny sezon. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakula 18.01.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 W sumie jak czytam wasze posty to nie wiem czy ma ona być przed czy za reku. Niby ja ma nie dopuścić do zamarzania to przed powinna być ale musze w takim razie dokładnie o to dopytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 18.01.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Anula, u nas po odzysku ciepła powietrze ma 17 stopni. Dogrzewamy nagrzewnicą do 22, żeby był komfort cieplny. Po co mi w takim razie rekuperacja, skoro zamiast dorzewać oziębia?No to nie tak, ona powoduje, że nawiewa Ci nie 0 stopni, a 15. Czyli bez nagrzewnicy - że się dom mniej wychładza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 18.01.2012 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 salik, a jakie ma znaczenie kto montuje? firma od rekuperacji, nie AT. Powiedzmy tak:mąż czuwał nad tematem, a on średnio wnika, więc wnikam ja, ale nie chcę słuchać jedynej "prawdziwej prawdy" od dostawcy, bo jak bywa każdy wie i doświadczenie uczy mnie, żeby wiedzę czerpać z kilku źródeł. Dostawca daje nagrzewnicę wodną w standardowej ofercie, więc oczywiście zaleca jej montaż (to nie jest żadna nagrzewnica wstępna, bo to jest rekuperator z wysokiej półki, z bypassem wymiennika) i sam ją montuje, ALE do prądu, a że ja mam pompę to już jej nie zamontuje, bo tu trzeba się pobawić np. glikolem, a skąd Pan od rekuperacji ma się na tym znać???Mam nadzieję, że backround jest już wystarczający:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 18.01.2012 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Anula, u nas po odzysku ciepła powietrze ma 17 stopni. Dogrzewamy nagrzewnicą do 22, żeby był komfort cieplny. No to nie tak, ona powoduje, że nawiewa Ci nie 0 stopni, a 15. Czyli bez nagrzewnicy - że się dom mniej wychładza. Jezu, zaczynam rozumieć Madeleine, ratuj dalej - czy Ty masz pompę ciepła - czy ktokolwiek z Was ma tę nagrzewnicę podpiętą pod pompę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 18.01.2012 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Wiesz, to dość częste myślenie, ze reku ma nawiewać powietrze i to ciepłe, bo przecież "odzyskuje" ciepło ... Tak, odzyskuje, ale ileś tam % ... Dlatego zamiast wiać Ci tymi 0st z zewnątrz wieje Ci 15,6 ... więc swoje robi ... Tylko tak jak pisałem wcześniej, co innego "odzysk" i świeże powietrze a co innego komfort ... Najlepiej jakby wiało tymi 20 stopniami Dlatego u mnie nagrzewnica będzie na pewno, ale już na następny sezon. pozdrawiam, majki No najlepiej 100% Ale byłam naiwna... I ocieplałam te rury jak głupia No dobra, ale jest jakaś norma, jakiś standard ile procent odzyskuje i co się dzieje, gdy na zewnątrz jest minus 15 stopni i ktoś nie ma nagrzewnicy - trzeba wtedy wyłączyć reku czy rozkoszować się nawiewem np. 5 stopni? Ja mam reku w ocieplonej kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 18.01.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Dogrzewamy nagrzewnicą do 22, żeby był komfort cieplny. Podłączam się z pytaniem : jaką macie nagrzewnicę ? pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 18.01.2012 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 A ta chłodnica to co konkretnie i w jakim celu? Chłodnica kanałowa do pompy ciepła - zamiast klimy na lato. Współpraca rekuperatora z gruntową pompą ciepła - opis:rury wraz z glikolem ułożone w ziemi od dolnego źródła od pompy ciepła są wykorzystane pośrednio do chłodzenia. Płynący glikol jako ciecz jest chłodzony przez grunt i za pomocą pompy obiegowej kierowany jest na chłodnice kanałową do rekuperatora. Powietrze zewnętrzne ciepłe po przejściu przez chłodnicę jest schłodzone nawet do 18 C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 18.01.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 (edytowane) No najlepiej 100% Ale byłam naiwna... I ocieplałam te rury jak głupia No dobra, ale jest jakaś norma, jakiś standard ile procent odzyskuje i co się dzieje, gdy na zewnątrz jest minus 15 stopni i ktoś nie ma nagrzewnicy - trzeba wtedy wyłączyć reku czy rozkoszować się nawiewem np. 5 stopni? Ja mam reku w ocieplonej kotłowni. Ocieplenie daje to, że nawiewa Ci te 15,6 a nie 10 Zeszłej zimy u mnie przy mrozach rzędu -20 wiało jakieś +5 ... Kanały były już docieplone ... pozdrawiam, majki /edit/ Teraz przy -2 na zewnątrz i +22,5 w domu nawiewa mi +14 stopni. Edytowane 18 Stycznia 2012 przez majki dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 18.01.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 (edytowane) Anula - nie chcę Cię martwić, ale sporo rekuperatorów z 'wysokiej półki' ma właśnie nagrzewnicę wstępną w standardzie Natomiast bypass to coś zupełnie innego - umożliwia jak gdyby odcięcie wymiennika i wpuszczanie bezpośrednio powietrza z czerpni bez przepuszczania go przez wymiennik. Jeśli nie będziesz miała nagrzewnicy wstępnej, a temperatura z czerpni spadnie poniżej pewnego poziomu, rekuperator zapewne przestanie wymieniać powietrze i zrobi de facto obieg zamknięty (pisałem o tym wcześniej). Hmm - ta cała chłodnica, to wygląda po prostu na odmianę gruntowego glikolowego wymiennika ciepła. Czyli że to korzysta z rurek od dolnego źródła pompy? I czy pompa wtedy się nie staje aby mniej wydajna? (bo GWC zabiera pewną 'moc' z glikolu) Edytowane 18 Stycznia 2012 przez salik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 18.01.2012 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 No wiem, wiem, z tymi rurami to dałam ciała z innego powodu - najpierw je ociepliłam na maksa (zainspirowana Twoimi zdjęciami:), a później okazało się, że i tak utoną w 40 cm wełny izolującej dach. Brawo dla mnie. +5 st powiadasz.... Jakoś sobie nie wyobrażam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 18.01.2012 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Anula - nie chcę Cię martwić, ale sporo rekuperatorów z 'wysokiej półki' ma właśnie nagrzewnicę wstępną w standardzie Natomiast bypass to coś zupełnie innego - umożliwia jak gdyby odcięcie wymiennika i wpuszczanie bezpośrednio powietrza z czerpni bez przepuszczania go przez wymiennik. Jeśli nie będziesz miała nagrzewnicy wstępnej, a temperatura z czerpni spadnie poniżej pewnego poziomu, rekuperator zapewne przestanie wymieniać powietrze i zrobi de facto obieg zamknięty (pisałem o tym wcześniej). Nie martwisz mnie, znowu skrót myślowy, wiem, że nagrzewnica to nie bypass i wiem co to bypass, nagrzewnicę wstępną mam w standardzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 18.01.2012 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Madeleine, wracaj tu i pisz o swojej nagrzewnicy! bo musze iść spać Muszę rozwikłać dylemat - czy opłaca mi się podpinać nagrzewnicę i chłodnicę pod pompę za 2200 czy też olać to i podłączyć ją zwyczajnie do prądu (a może wcale jej nie podłączać). Moja intuicja podpowiada mi już odpowiedź, ale chętnie poczytam doświadczonych w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anawii 18.01.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 O jej, ale tutaj się dzieje, dobrze, że tym zajmie się mój mąż Dziękuję Anulka za odp. ładne te Twoje schody Ja rozważam stal lub beton+drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 18.01.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 ANULA a ztymi problemami to neverending story!!!trzymam kciuki. na tym kompletnie się znam. mam nadzieję ,że sie wyjśni:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 18.01.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 A ja wam powiem że ja z tego nic nie rozumiem I może nie powinnam tego wszystkiego czytać, bo po co skoro nie mam żadnej rekuperacji Ale jedno jest pewne, żadnego zera zamiast 15, minus pięciu zamiast plus 10, czy minus dwudziestu zamiast -5 do domu mi nie wwiewa Podziwiam Cię Anka, że to Twoja działka u Was w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 18.01.2012 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 (edytowane) Mam parametry efektywności cieplnej mojego rekuperatora, a więc teoretycznie: Teraz jest 0 st i nawiew 15,5, więc jakby się zgadza. Ciekawe jak będzie przy -15. I co z tą wilgotnością - nasza stacja pogodowa pokazuje 20%, to chyba nie możliwe!? Jeśli tak, dzieci mi niewydolą... Czy rekuperacja aż tak osusza powietrze? Co z tym zrobić? MAJKI, jesteś jeszcze? Edytowane 18 Stycznia 2012 przez anula05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts