monika996 18.01.2012 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Boże Ania powtarzam za Monią - szacunek!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 18.01.2012 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Jezu, zaczynam rozumieć Madeleine, ratuj dalej - czy Ty masz pompę ciepła - czy ktokolwiek z Was ma tę nagrzewnicę podpiętą pod pompę? nie, ja mam gaz. Rekuperator Enervent LTR-3 eco EDE, nagrzewnica nie wiem, jaka w kotłowni byłam ze 3 razy w życiu. Ale nagrzewnica wstępna wbudowana oczywiście w rekuperator. No generalnie coś mieć musisz. Anula, masz dom inteligentny, nie możesz sobie zamontować czujki wilgotności, żeby się automatycznie poziom wilgotności regulował? My nic sami w tym nie grzebiemy, co najwyżej patrzę sobie, jaka jest zawartość CO2 w powietrzu, just for fun. Kurczę, miałam przeczucie, żeby na FM siedzieć, zamiast vat do ulgi budowlanej obliczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 18.01.2012 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Taaa, MAdeleine, "dom inteligentny" to to długo jeszcze nie będzie... To działka męża i na tym poprzestańmy.Nawet nie mam podłączonego panelu sterowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 18.01.2012 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 wiesz, ja przez pierwszy miesiąc światłem sterowałam jedynie z panelu, nie włącznikami... nie wiem, czy to taki postęp No ale nie mówię, idziemy ku dobremu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 18.01.2012 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Jak to 20% wilgotności???? W domu?! (czy znów nie rozumiem, i chodzi o jakieś*ustrojstwo?)Rób coś z tymJa mam 40 i płaczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 18.01.2012 22:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Nie wiem czy to dobrze pokazuje, bo teraz pokazuje mi na zewnątrz 38 i wewnątrz 20 - to chyba właśnie niemożliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 18.01.2012 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Teoretycznie możliwe, dlaczego niemożliweMoi rodzice kiedy palą ostro w kominku mają ok 35%, a na zewn potrafi być sporo więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 18.01.2012 23:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 No dobra, ale niemożliwe, żeby na zewnatrz było 38% - w taką pogodę! coś tu nie gra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 18.01.2012 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 no nie, myślę że 50 jest min, może stacja nawala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 18.01.2012 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 sprawdziłam, 87% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 19.01.2012 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Anulka, biorąc pod uwagę 20 stopni w domu, 0 na zewnątrz, to na nawiewie masz niecałe 80% odzysku ciepła. To całkiem dobry wynik, wiedząc że parametry podawane przez producentów dochodzące do 90% odzysku uzyskiwane są w warunkach laboratoryjnych:). Przy reku z GWC nie potrzebujesz nagrzewnicy wstępnej. Tu: http://www.zehnder.pl/comfosystems/zasada-funkcjonowania,12.html masz fajną poglądową animację jak to wygląda. Jedyne o czym możesz pomyśleć to o takiej nagrzewnicy o jakiej pisał Majki.Zadzwoń tu: http://www.nie-co.pl/index.php?i=2 , zapytaj się o pana Tomasza Brzęczkowskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 19.01.2012 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 (edytowane) Mi po zamontowaniu reku wilgotność w domu wzrosła, bo Młody przestał się uskarżać na wysuszoną skórę i gardło po nocy:).Edit: Mój higrometr pokazuje w tej chwili 32% Edytowane 19 Stycznia 2012 przez rasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 19.01.2012 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Edit: Mój higrometr pokazuje w tej chwili 32% ej no, ja przy takiej umieram A drewno na podłodze? dla drewna 50% jest niezbędne, a co dopiero dla naszej skory śluzówek, rogówek ... Cały czas kombinuję co zrobić żeby było więcej niż 40-45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 19.01.2012 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Rekuperator wysusza powietrze, szczególnie zimą. Są dłuuuuuugie wątki na ten temat na forum z radami jak sobie z tym radzić... Rasia - no to jak masz teraz 32% to raczej bym nie powiedział że Ci wilgotność wzrosła Raczej zaczął się normalny obieg powietrza, którego wcześniej nie miałaś (bo nie miałaś ani wentylacji grawitacyjnej ani mechanicznej, tak?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 19.01.2012 00:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Znaczy, że miałam jeszcze mniejszą Dla mnie optymalną jest 40% zimą, max. do 60% latem. Większa powoduje rozwój chorobotwórczych grzybów:(. Moniu, uważam, że jak na zimę i sezon grzewczy masz idealnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 19.01.2012 01:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Sprawdziłam, w salonie mam teraz 42. Chcę 50 Wszystko fajnie dopóki nie napalimy w kominku. Wtedy spada do 38% nawet, a dla mnie to już zdecydowanie za mało. Rano mam już nieżyt gardła, chodzę i charczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 19.01.2012 01:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Ja praktycznie codziennie palę w kominku:D. Pewnie dlatego na górze mam 37%, a na dole 32%... albo zepsuty higrometr;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 19.01.2012 01:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Ja praktycznie codziennie palę w kominku:D. Pewnie dlatego na górze mam 37%, a na dole 32%... albo zepsuty higrometr;) to kominek, na bank! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 19.01.2012 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Zrobiłam eksperyment - w nocy postawiłam nawilżacz w sypialni i pokazało tam 44%. Na zewnątrz pokazuje mi wilgotność 40%, w domu (bez nawilżacza) 20%.Czy możliwe, żeby stacja pokazywała błędnie? W łązience pokazuje 35% (15 min po prysznicu).Ile pokazuje u Was na zewnątrz (tak jak Moni 87%??) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 19.01.2012 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 No dobra, ale niemożliwe, żeby na zewnatrz było 38% - w taką pogodę! coś tu nie gra Anula, w zimowy suchy, zimny i słoneczny dzień taka wilgotność może wyjść. Tak samo w środku - to jest prawdopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts