Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posty do Anuli

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jezu, zaczynam rozumieć :wave:

Madeleine, ratuj dalej - czy Ty masz pompę ciepła - czy ktokolwiek z Was ma tę nagrzewnicę podpiętą pod pompę?

nie, ja mam gaz. Rekuperator Enervent LTR-3 eco EDE, nagrzewnica nie wiem, jaka :( w kotłowni byłam ze 3 razy w życiu. Ale nagrzewnica wstępna wbudowana oczywiście w rekuperator.

No generalnie coś mieć musisz.

Anula, masz dom inteligentny, nie możesz sobie zamontować czujki wilgotności, żeby się automatycznie poziom wilgotności regulował? My nic sami w tym nie grzebiemy, co najwyżej patrzę sobie, jaka jest zawartość CO2 w powietrzu, just for fun.

Kurczę, miałam przeczucie, żeby na FM siedzieć, zamiast vat do ulgi budowlanej obliczać.

Anulka, biorąc pod uwagę 20 stopni w domu, 0 na zewnątrz, to na nawiewie masz niecałe 80% odzysku ciepła. To całkiem dobry wynik, wiedząc że parametry podawane przez producentów dochodzące do 90% odzysku uzyskiwane są w warunkach laboratoryjnych:). Przy reku z GWC nie potrzebujesz nagrzewnicy wstępnej. Tu: http://www.zehnder.pl/comfosystems/zasada-funkcjonowania,12.html masz fajną poglądową animację jak to wygląda. Jedyne o czym możesz pomyśleć to o takiej nagrzewnicy o jakiej pisał Majki.

Zadzwoń tu: http://www.nie-co.pl/index.php?i=2 , zapytaj się o pana Tomasza Brzęczkowskiego.

Rekuperator wysusza powietrze, szczególnie zimą.

Są dłuuuuuugie wątki na ten temat na forum z radami jak sobie z tym radzić...

Rasia - no to jak masz teraz 32% to raczej bym nie powiedział że Ci wilgotność wzrosła :)

Raczej zaczął się normalny obieg powietrza, którego wcześniej nie miałaś (bo nie miałaś ani wentylacji grawitacyjnej ani mechanicznej, tak?)

Zrobiłam eksperyment - w nocy postawiłam nawilżacz w sypialni i pokazało tam 44%. Na zewnątrz pokazuje mi wilgotność 40%, w domu (bez nawilżacza) 20%.

Czy możliwe, żeby stacja pokazywała błędnie? W łązience pokazuje 35% (15 min po prysznicu).

Ile pokazuje u Was na zewnątrz (tak jak Moni 87%??)