Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posty do Anuli

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zrobiłam eksperyment - w nocy postawiłam nawilżacz w sypialni i pokazało tam 44%. Na zewnątrz pokazuje mi wilgotność 40%, w domu (bez nawilżacza) 20%.

Czy możliwe, żeby stacja pokazywała błędnie? W łązience pokazuje 35% (15 min po prysznicu).

Ile pokazuje u Was na zewnątrz (tak jak Moni 87%??)

Anula, gdzieś w wątkach o reku czytałam, że wilgotność w domu może tak spadać, jak dom jest przewentylowany, czyli jest za wysoka wymiana powietrza. to by też mogło tłumaczyć, dlaczego Ci chlodno. na którym "biegu" masz rekuperator?

:welcome:

anula05

Pierwsza sprawa to powinnaś sprawdzić czy masz właściwy odczyt, bo te wartości wydają się być zaniżone.

Aby to zrobić sprawdź swój odczyt z odczytem na stronie: http://www.if.pw.edu.pl/~meteo/

Jeśli chodzi o fakt że na zewnątrz masz np. 60% a w domu połowe mniej - to normalne. Takie są przemiany powietrza wilgotnego, twoja pogodynka nie pokazuje zawartości (ilości) pary wodnej w powietrzu (wilgoci) tylko wilgotność względna czyli stopień nasycenia powietrza wilgocią wyrazony w [%].

Normalnym jest że powietrze o temp. 5C i wilgotności np. 50% po podgrzaniu w domu do 22C rozszerza swoją zdolność do akumulacji pary wodnej i dlatego spada ten wskaźnik %, bo to oznacza wprost że podgrzane powietrze ma tyle samo wilgoci w sobie co na zewnątrz, natomiast dzięki podgrzaniu zwiększyło swoją "pojemność" i teraz może przyjąc tej wilgoci jeszcze więcej. Powietrze o wilgotności 100% nie przyjmie nawet gr. wilgoci, a schłodzone o niewielką wartość - wykropli swój nadmiar pary wodnej (tak działa deszcz :wiggle: )

W razie czego pisz;)