Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posty do Anuli

Recommended Posts

A i jeszcze a propos naszych dywagacji nt rekuperacji - dziś wpadłam do teściowej, która mieszka w domu bez rekuperacji, a na dworze jest -10st i ona akurat "wietrzyła" dom... To ja dziękuję za dom bez wentylacji mechanicznej. Brrrrrrrrr. Nawet chwilowe otwarcie okien powoduje kompletne wychłodzenie domu. A żyć bez otwarcia okien całą zimę to sobie nie wyobrażam. I nie wyobrażam sobie, jak przy bezwładnej podłogówce taki dom miałby powrócić do normalnej temperatury po owym wietrzeniu - zajęłoby to chyba cały dzień.

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ania, wszystko na prąd więc nie ma bata żeby były małe (kuchenka, pompa, rekuperator, wszystko Waty ciągnie jak złe)

Za to widzisz PGE (właśnie miałam pytać jaki masz ZE bo była o tym dyskusja u zuz@nki) zmienia taryfę*na g11 z zaświadczeniem o zakończeniu budowy, tak?

W RWE nie ma na to szans :( (próbowaliśmy - tylko dokumenty z urzędu po odbiorze budynku)

No to niefajnie, bo zdaje się, że u Ciebie trochę to potrwa... Nasze prognozy przy obecnych taryfach i pompie chodzącej w nocy wyglądają obiecująco:)

Lucy, uważaj na Kerlite - mam gdzieś namiar na jednego z nielicznych w PL fachowcow od układania (trzeba się znać, bo pomyśl co będzie jak Ci taka cieniutka "płytka" 1x3 metry pęknie....). Będziesz miesiąc czekała na kolejną ;)

Zapytam moją projektantkę przy okazji gdzie je zamawiać. Ale uważaj - ja dość dokładnie zbadałam temat i to śliska sprawa, bo płyty są na prawdę cieniutkie i najbezpieczniej kłaść je w starych budynkach, np. na starą podłogę. Nowe budynki pracują i jest ryzyko pękania. Gdzieś na forum był człowiek, który położył u siebie Kerlite, pamiętam, że oglądałam realizację. Dobrze wyglądają wyłącznie na dużych otwartych powierzchniach - inaczej nie ma to sensu.

Bardzo mnie zainteresował temat tych płyt, bo szukam właśnie sposobu na położenie czegoś na podłogach, ale by podziały były jak najmniejsze. Jednakże cena płyt zwala z nóg.

Hej Anula!:) Przymierzam się właśnie do zamawiania grzejników i widzę, że masz u siebie Irsapa. Czy jesteś z niego zadowolona? Czy to kolor Graphite Black? Czy on jest w macie czy połysku? Ile czasu czekałaś na dostawę? Ale seria pytań mi wyszła:D Napisz proszę, jeśli znajdziesz wolną chwilę. Edytowane przez goobo

A i jeszcze a propos naszych dywagacji nt rekuperacji - dziś wpadłam do teściowej, która mieszka w domu bez rekuperacji, a na dworze jest -10st i ona akurat "wietrzyła" dom... To ja dziękuję za dom bez wentylacji mechanicznej. Brrrrrrrrr. Nawet chwilowe otwarcie okien powoduje kompletne wychłodzenie domu. A żyć bez otwarcia okien całą zimę to sobie nie wyobrażam. I nie wyobrażam sobie, jak przy bezwładnej podłogówce taki dom miałby powrócić do normalnej temperatury po owym wietrzeniu - zajęłoby to chyba cały dzień.

Dzięki za te wypowiedzi. zaczęłam się wew. łamać, bo mąż nie rozumie mojej potrzeby WM. Kerlite.. dobrze mówisz ,tym bardziej ,że jak zobaczyłam tą moją " przestrzeń " (salon+ kuchnia-40 m. kw.),to zrozumiałam ,że narożnik + stół i krzesła+ kuchnia to wogóle nie będzie widać podłogi. Jakoś inne mialam wyobrażenie o powierzchni pod hasłem "dom". Wolę już myśleć: "apartament" i to lepiej oddaje charakter tego budynku. Jak ty znasz jakiegoś fachowca od tych płytek to szacun za rozpracowanie logistyczne.Chciałabym znać tajniki twojego dochodzenia do źródła. A tak wogóle ,ile czasu spedzaliscie przed komputerem przed i podczas budowy szukając iformacji? Ja siedzę już 3 m-c prawie codziennie do późna jak domownicy śpią. Plonem tych wieczorów jest przejście od stanu "buduje dla wroga" do "buduje dla przyjaciela" ,no i staram się trzymać w koncepcjach jednego stylu; lubię eklektyzm ,ale ten przemyślany i tez konsekwentny. Widzialam już sporo domów na zasadzie "to mi się podoba i to też ładne".

Anula, świetne te wnętrza Kraszewskiej - ja jestem zachwycona :) Łazienki bardzo mi się podobają :)

Prawda? Mi też się baaardzo podobają :yes::yes::yes:

Dzięki za te wypowiedzi. zaczęłam się wew. łamać, bo mąż nie rozumie mojej potrzeby WM. Kerlite.. dobrze mówisz ,tym bardziej ,że jak zobaczyłam tą moją " przestrzeń " (salon+ kuchnia-40 m. kw.),to zrozumiałam ,że narożnik + stół i krzesła+ kuchnia to wogóle nie będzie widać podłogi. Jakoś inne mialam wyobrażenie o powierzchni pod hasłem "dom". Wolę już myśleć: "apartament" i to lepiej oddaje charakter tego budynku. Jak ty znasz jakiegoś fachowca od tych płytek to szacun za rozpracowanie logistyczne.Chciałabym znać tajniki twojego dochodzenia do źródła. A tak wogóle ,ile czasu spedzaliscie przed komputerem przed i podczas budowy szukając iformacji? Ja siedzę już 3 m-c prawie codziennie do późna jak domownicy śpią. Plonem tych wieczorów jest przejście od stanu "buduje dla wroga" do "buduje dla przyjaciela" ,no i staram się trzymać w koncepcjach jednego stylu; lubię eklektyzm ,ale ten przemyślany i tez konsekwentny. Widzialam już sporo domów na zasadzie "to mi się podoba i to też ładne".

Siedziałam przed kompem od czasu rozpoczęcia projektu (listopad 2009 to niedawna...) Najbardziej intensywny czas w zakresie poszukiwań to jakieś pół roku przed rozpoczęciem budowy do momentu zakończenia projektu wnętrz. Nie pocieszyłam CIę pewnie ;)

Edytowane przez anula05

Hej Anula!:) Przymierzam się właśnie do zamawiania grzejników i widzę, że masz u siebie Irsapa. Czy jesteś z niego zadowolona? Czy to kolor Graphite Black? Czy on jest w macie czy połysku? Ile czasu czekałaś na dostawę? Ale seria pytań mi wyszła:D Napisz proszę, jeśli znajdziesz wolną chwilę.

Jestem zadowolona, mam black satin czy jakos tak (satyna). Czekałam długo z teo co pamiętam kilka tygodni, może dlatego, że miałam reling robiony a zamówienie (są tylko w chromie, a ja chciałam czarny).