Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posty do Anuli

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale warstwowych także? Moje przyjechały kilka dni przed montażem, gotowe, zaolejowane.

Jezu, jak ja mam dosyć tej budowy. Jeszcze dzisiaj szklarze mi przysłali rozliczenie, z którego wynika, że zamiast x (z oferty) mam zapłacić y, bo "ceny szkła pięciokrotnie wzrosły".... :bash:

Czy Ci ludzie sobie robią jaja?

A poza tym - jak życie codzienne, praca, dojazdy, dzieci?

A poza tym - super, dzięki, jakoś daję radę, nawet nieźle i czuję się o niebo lepiej psychicznie niż kiedy siedziałam w domu. Dzieci szczęśliwe. Dojazdy? No jak to dojazdy, ale popijam kawę, słucham radia, staram się podczas jazdy odpoczywać - od pracy i dzieci:)

A Ty?

Tak samo mówi moja koleżanka. Że czas dojazdu to dla niej czas na "reset".
no każdej to by się przydało!!!!

Ania[/b ja słyszałam ,że podłoga którą maść kłasc w pomieszczeniu, powinna poleżakować w tym pomieszczeniu jakiś czas tzn 2 tygodnie( nie wiem po co tak ma być , ale tak słyszałam).

i ewidentnie twoje deski się rozeschły, co w warstwówce się raczej nie zdarza:confused:

Ale warstwowych także? Moje przyjechały kilka dni przed montażem, gotowe, zaolejowane.

Ania, ale ten argument to akurat przemawia za Twoją racją i trzymaj się tego jeśli będzie potrzeba.

Pamiętasz jak się dziwiłam, dlaczego nie przywieźli Ci desek wcześniej?

Powinni minimum te 3 tygodnie. I nie ma znaczenia czy to warstwówka czy nie, na warstwówce też jest drewno które musi się przystosować. Może to też*by nic nie zmieniło, też by się to stało, ale masz jakiś argument. Vip np nie położy desek które nie przeleżą w domu inwestora miesiąc. Chyba że zrzeczesz się prawa do gwarancji. Pamiętam to dokładnie, bo dzwoniliśmy w sprawie montażu wcześniej niż m-c po dostawie i pani pytała ile mamy materiał u siebie

Ania, ale ten argument to akurat przemawia za Twoją racją i trzymaj się tego jeśli będzie potrzeba.

Powinni minimum te 3 tygodnie. I nie ma znaczenia czy to warstwówka czy nie, na warstwówce też jest drewno które musi się przystosować. Może to też*by nic nie zmieniło, też by się to stało, ale masz jakiś argument. Vip np nie położy desek które nie przeleżą w domu inwestora miesiąc. Chyba że zrzeczesz się prawa do gwarancji. Pamiętam to dokładnie, bo dzwoniliśmy w sprawie montażu wcześniej niż m-c po dostawie i pani pytała ile mamy materiał u siebie

czyli wiedziałam ,że gdzieś dzwoni, tylko nie wiedziałam gdzie:rolleyes: U MOni

Anula mam jeszcze pytanie dotyczące ogrzewania podłogowego w sypialniach - czy jesteś zadowolona z takiego rozwiązania?

Instalator odradza mi takie rozwiązanie ze względu na dyskomfort termiczny.

Przy ogrzewaniu podłogowym wyższe temperatury są przy podłodze. Leżąc w łóżku głowa znajduje się bliżej podłogi i odczuwamy wyższą temperaturę.

Proszę o opinie "z pierwszej ręki"

madeleine, jak to, nie bardzo rozumiem. Masz w rekuperacji nawilżacz????
nie, nasza rekuperacja nie dopuszcza do zmiany wilgotności (przy naszym sterowaniu). Ciągle mamy 43%.

No nie do końca, jeśli przyjeżdża produkt gotowy, z którym nic się nie robi, tylko klei, to nie musi się go w domu przetrzymywać. Natomiast w przypadku parkietu, a nie podłóg warstwowych, oczywiście prawda.

Moni_ta, instalator opowiada bzdury. Poczytaj trochę fachowej literatury na temat rozkładu krzywej temperatury i wpływu na komfort (tylko nie na forach internetowych itp.).

Anula, fajnie, że u Ciebie ok. Ze żłobkiem wszystko w porządku, synek się przyzwyczaił?

My mamy nianię - super, bo gotuje, mała bardzo ją lubi, jak na razie jest super. Jedynie muszę znowu znaleźć kogoś do sprzątania, bo wolę weekend spędzać w miły sposób.

A w czasie dojazdów nie bardzo mam jak odpocząć - rano niecałe 20 minut, po południu odbieram syna, więc niecałe pół godziny razem z wizytą w zerówce i jesteśmy w domu. To tak żeby Was powkurzać. I w korkach nie stoję, ha.

A moi spece od podłóg nie chcieli nam wydać wcześniej podłogi:( Powiedzieli, że przywożą i zaraz kładą... podłoga będzie w sobotę, a kładziemy koło środy... a to lity parkiet:o duże klepki:(

Teraz naprawdę się boję:(

Jak chciałam wymusić, zeby przywiźli parkiet miesiąc wcześniej, to powiedzieli, że wtedymi na niego gwarancji nie dadzą:o Że taką mają technologię... i nigdy nic złego się z tym nie dzieje... a jeśli ja chcę zastosować SWOJĄ technologię - to na własną odpowiedzialność:o

nie, nasza rekuperacja nie dopuszcza do zmiany wilgotności (przy naszym sterowaniu). Ciągle mamy 43%.

Madeleine, weź mi to wytłumacz. Co mam zrobić, żeby tak mieć. To jest jakiś kosmos. U mnie 3 nawilżacze pracują i mam wrażenie (bo nie mam jak zmierzyć), że jest b. sucho. A reku wyłączyłam zupełnie.

Czy Ty wietrzysz dom?

Przy obecnych mrozach i grzaniu to ta rekuperacja chyba Ci praktycznie nie pracuje skoro masz minimum 43%.

Nie wiem jak osiągnąć taki wynik. Póki co czekam na higrometr, bo stacji pogodowej na razie nie mamy w naszym "inteligentnym" domu.

Anula mam jeszcze pytanie dotyczące ogrzewania podłogowego w sypialniach - czy jesteś zadowolona z takiego rozwiązania?

Instalator odradza mi takie rozwiązanie ze względu na dyskomfort termiczny.

Przy ogrzewaniu podłogowym wyższe temperatury są przy podłodze. Leżąc w łóżku głowa znajduje się bliżej podłogi i odczuwamy wyższą temperaturę.

Proszę o opinie "z pierwszej ręki"

Ta podłoga jest prawie zimna, a w sypialni to już zupełnie nie czuć ciepła, bo mam drewno. Nie czuję żadnego dyskomfortu, poza suchością powietrza.

Anula, fajnie, że u Ciebie ok. Ze żłobkiem wszystko w porządku, synek się przyzwyczaił?

My mamy nianię - super, bo gotuje, mała bardzo ją lubi, jak na razie jest super. Jedynie muszę znowu znaleźć kogoś do sprzątania, bo wolę weekend spędzać w miły sposób.

A w czasie dojazdów nie bardzo mam jak odpocząć - rano niecałe 20 minut, po południu odbieram syna, więc niecałe pół godziny razem z wizytą w zerówce i jesteśmy w domu. To tak żeby Was powkurzać. I w korkach nie stoję, ha.

Farciara - z korkami. No ale Ty spoza W-wy, więc nie ma się czemu dziwić.

Żłobek jest OK jeśli chodzi non stop. Teraz miał kilkudniową przerwę (niania, tata, weekend) i dziś był płacz, aż mi się płakać chciało:(

W kwestii podłóg to ja się nie boję, że kafle zimne, tylko, że fugi brzydkie:)

A z drewnem boję się, że będzie za bardzo izolować ciepło, a nie że mi się coś tam zniszczy czy rozeschnie.

Nie wiem, czekam na natchnienie i wizję architekta.

Ehhhhh... trzymam kciuki Anula za podłogę!! Wg mnie to ewidentnie wina producenta... Swoją drogą nie wiedziałam, że tak się zabezpieczają odnośnie gwarancji i wilgotności 40%.... :o