Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posty do Anuli

Recommended Posts

Jak dzieci biorą prysznic, to i wiadro by z tego było. Serio, normalnie, jak się kąpię długo, to oczywiście łazienka jest trochę zaparowana, ale jak pójdą oboje, to można pod prysznic nie wchodzić, tak mokro jest. Ale faktycznie chwila - i znowu sucho, gdzieś się to podziewa.

A biorąc pod uwagę cenę rekuperatora, to jeszcze obiad powinien robić ;)

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem jak Madeleine rekuperacja zatrzymuje wilgoć, ale uwierz jest jej sporo - u nas wyciąga rekuperator jakieś pół wiaderka tygodniowo takiej wilgoci właśnie od prysznica, gotowania.

Ja pół wiaderka to kładę w ręcznikach na 3-ech grzejnikach raz na dzień dwa żeby mieć wilgotność 35!!!-45%

, po których wiadomo, czego się spodziewać

:no: ... (no chyba więcej niż po tradycyjnej rekuperacji, bez odzysku wilgoci, przy której nawet bez palenia kominkiem jest mniej niż u mnie po)

...

zresztą nie ma o czym dyskutować

Ja sprawdziłam (nie dawało mi to spokoju) - przy suficie, kilka metrów od kominka mam pow 50% ;)

[A biorąc pod uwagę cenę rekuperatora, to jeszcze obiad powinien robić ;)

Prośba do Anuli i Madeleine. Mozecie podać jaki macie model rekuperatora? Jestem przed wyborem centrali, Pan specjalista ma swoje preferencje, ale powiedział ,że się dostosuje.

Nie wiem czy można pisać tutaj ,jak nie to poprosze na priv. Siedzę już długo w opsach technicznych, wiem ,że to wydatek rzędu 10 tys. ,ale co wybrać ? Dziękuję i jeszcze raz dziękuję, że znajduję tutaj doświadczenia użytkowników, a nie gładkie obiecywania producetów.

:yes: ale to pikuś w porównaniu do tego na nodze:(
oj . z jakiego drewna oni te stoły robią????

Ja zauważyłam, że więcej pije wody;) teraz, w starym domu tyle nie piłam, a teraz ciągle mi się chce pić:eek:

( i nie chodzi tu o wczorajszą imprezkę u mnie) :D

:lol2::lol2::lol2:

Ja czuję gdy spada poniżej 30

Wczoraj przy 25 nie mogłam wziąć pełnego oddechu i kasłałam 3 godziny (mam astmę, która ujawnia się bardzo rzadko, nie potrzebuję nawet leków, tylko doraźnie, nie mam ataków duszności), oczy mnie bolały, potem już głowa ... no masakra, bo to wcale nie były takie lekkie objawy

Madeleine, to w takim razie musi być jakiś super bajer

Ja dziś znów umieram. Już mi głowę rozsadza, w oczach piach ... (skusiłam się na palenie od popołudnia)

Ciekawa jestem co mój higrometr by wskazał gdybym postawiła go u was tak jak stoi u mnie ... bo dalej mnie to zadziwia (no bo ile można odzyskać z tego prysznica dla domu o takiej kubaturze)

czyli jaką mam mieć wilgotnośc idealną???? 50 procenT//////???

z rego co pamiętam miałam zawsze około 50-40 %.a teraz nie mam tego higometra?????czy jak mu tam.

ale własnie bardzo często jak jestem dużo w domu, pieką mnie oczy, tak jakbym piasek miała i bardziej zmęczona jestem. A powinno być odwrotnie. powinnam być wypoczęta.

oj . z jakiego drewna oni te stoły robią????

jak z jakiego? No prawdziwego ;)

z rego co pamiętam miałam zawsze około 50-40 %.a teraz nie mam tego higometra?????czy jak mu tam.

ale własnie bardzo często jak jestem dużo w domu, pieką mnie oczy, tak jakbym piasek miała i bardziej zmęczona jestem. A powinno być odwrotnie. powinnam być wypoczęta.

To kup sobie w LM czy casto taki zwykły termometr z wilgotnościomierzem. Kwestia 20-30pln

jak z jakiego? No prawdziwego ;)

To kup sobie w LM czy casto taki zwykły termometr z wilgotnościomierzem. Kwestia 20-30pln

jak dojadę, to kupię;)

wczoraj M chciał kupić w Rossmanie, ale ja podobno powiedziałam ,że nam nie potrzebny(chyba zajęta byłam kremami:p)

Edytowane przez monika996

Tak CI pokazuje iphone? To podobno bzdura. W obecnych warunkach (mróz) na zewnątrz jest bardzo sucho, podobno potrafi być 10%.

Sprawdzam stację meteo z budynku politechniki warszawskiej

Teraz jest 73%

(dla przykładu we Wrocławiu w Obserwatorium Zakładu Klimatologii 87%)

Nie zawsze mróz idzie w parze z niską wilgotnością

Edytowane przez monsanbia

A mi otworzą wkrótce:

- odcinki południowej obwodnicy W-wy (między Jerozolimskimi, Krakowską i Puławską)

I zbudują, w co szczerze wierzę:

- obwodnicę Raszyna

- Puławską "bis"

- nową 721

I będzie jak w raju:) A moja działka będzie warta milion :bye:

:goodnight:

Tak tak tak!!!! Youpi ;)

A Twoja działka jest teraz bezcenna bo z pięknym domeczkiem ;)

Ja sprawdziłam (nie dawało mi to spokoju) - przy suficie, kilka metrów od kominka mam pow 50% ;)
przy jakiej temperaturze?

Sprawdzam stację meteo z budynku politechniki warszawskiej

Teraz jest 73%

(dla przykładu we Wrocławiu w Obserwatorium Zakładu Klimatologii 87%)

Nie zawsze mróz idzie w parze z niską wilgotnością

Monia, mylisz wilgotność względną z bezwzględną. Jeśli weźmiesz to powietrze o wilgotności 87% i temperaturze -15 i ogrzejesz je do +20, to będziesz miała... bardzo sucho.

Dokształciłam się - mamy rekuperator z obrotowym wymiennikiem ciepła, który odpowiada za odzysk wilgoci - Enervent LTR-3. Wg pomiarów rekuperatora mamy wilgotność przy 18 stopniach, na wylocie, na poziomie 51%. I to generalnie widać w domu - nie mam w ogóle szpar w podłodze, deski wyglądają idealnie, jakby wczoraj były kładzione, stół też szpar nie ma ;) Wody więcej nie pijemy ani nic, nie ma uczucia suchego gardła.