Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posty do Anuli

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to i my dołączymy do tego stadka pochwalnego ;). Niestety nasza gmina wpisała sobie w plan zagospodarowania przestrzennego domy o bryle 1,5 piętra (parter z użytkowym poddaszem) i wszelkie marzenia o bardziej ekstrawaganckich rozwiązaniach poszły w kosmos. No, chyba że byśmy się zdecydowali na parterówkę, ale to z kolei działka za mała, żeby wyszło tyle ile wyszło...

pozdrowienia/powodzenia sąsiedzi

W lesie Kochana, to Ty będziesz mieszkać!!! :D

A szyb antywłamaniowych bez okuć nie ma sensu, lepiej zainwestować te pieniądze w dobry alarm zewnętrzny i system powiadamiania, tak żeby niepowołane osoby po prostu nie zdążyły dojść do Twojego domku i dotknąć okna...;):)

Jaką PC bierzesz pod uwagę? Przy tej powierzchni domu powinnaś zakładać moc 10-12 kW, przy takiej ładnej działce raczej dolne źródło w postaci kolektorów pionowych, szkoda ją ryć - będziesz potrzebowała ok. 240 m odwiertów - 3 po 80 metrów albo 4 po 60... U nas jest ta druga opcja. Na razie trudno nam powiedzieć cokolwiek o ogrzewaniu, bo włączanie teraz podłogówki byłoby bezsensowną masakrą, ale ciepła woda... marzenie. Zresztą nasza PC zwana Wacławską z racji nalepki kontroli jakości sygnowanej właśnie Wacławska działa dopiero od miesiąca, więc to krótko. Ale generalnie Danfoss DHP-H 12 jest cool. Rewelacyjnie cicha sprężarka, to ważne, bo sąsiad ma taką, którą słychać z kotłowni przez garaż w salonie...

Na razie mam dwie oferty i obydwie, niestety, zakładają pompę 17 kW (!!!) - muszę trochę zmienić projekt co, mam za dużo grzejników. Powierzchnia do ogrzania 240m2, bardzo dużo przeszkleń, no i te nieszczęsne grzejniki. Ale nie chcę podłogówki w salonie i sypialniach. Odwierty min. 300m.

Danfossa wszyscy instalatorzy mi odradzają, nie wiem jeszcze na czym stanie, muszę się spotkać z tymi fachowcami i na spokojnie ogarnąć sytuację.