Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posty do Anuli

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam się serdecznie

dziennik podglądam od dawna, bo domek bardzo w moich klimatach. Nawet jedna z prezentowanych w tym dzienniku kuchni powędrowała do mojego projektanta jako inspiracja :). Obecnie rozmyślam również o osłonach na duże okna, więc informacje, które zamieszczasz są mi pomocne.

pozdrawiam

Witam się serdecznie

dziennik podglądam od dawna, bo domek bardzo w moich klimatach. Nawet jedna z prezentowanych w tym dzienniku kuchni powędrowała do mojego projektanta jako inspiracja :). Obecnie rozmyślam również o osłonach na duże okna, więc informacje, które zamieszczasz są mi pomocne.

pozdrawiam

witam dakula, już Cię odwiedziłam:)

Co do osłon okien to idź w jakiś standard - żaluzje przesuwne drewniane lub aluminiowe, jest teraz tego sporo. Moich "oryginałów" nikt nie chce robić. Ale ja generalnie nie lubię osłoniętych okien, więc na ile się da, chcę tego uniknąć - tak był projektowany dom, żeby te duże przeszklenia nie przeszkadzały w funkcjonowaniu (nagrzewanie, widoki sąsiadów etc)

Mam doświadczenia z obecnego domu z nagrzewaniem się pomieszczeń od południa i zachodu, przy dużych oknach, a klimatyzacji w domu po prostu nie lubię, więc jakieś przesłony muszę mieć.

Ostatecznie stanie chyba na roletach ale tak ukrytych, że normalnie nie będzie ich wcale widać. Dodatkowo będą one sterowane elektrycznie aby łatwo można było uruchamiać ich odsłanianie i zasłanianie.

Mam doświadczenia z obecnego domu z nagrzewaniem się pomieszczeń od południa i zachodu, przy dużych oknach, a klimatyzacji w domu po prostu nie lubię, więc jakieś przesłony muszę mieć.

Ostatecznie stanie chyba na roletach ale tak ukrytych, że normalnie nie będzie ich wcale widać. Dodatkowo będą one sterowane elektrycznie aby łatwo można było uruchamiać ich odsłanianie i zasłanianie.

Takie rolety, rolety? A nie boisz się, że latem jak je zasłonisz to dla odmiany zrobisz sobie bunkier z salonu? No ja właśnie dlatego zrezygnowałam z rolet i kombinuję teraz jakąś nowoczesną pergolę. Taką, która latem się zazieleni i da cień- także na tarasie, a zimą nie będzie blokować słoneczka. Mam nadzieję, ze tak się da :)

No włąśnie mam znajomych z super nowoczesnym domem i 5 metrowymi przeszkleniami (cała ściana) i mają automatyczne rolety zewn i wszystko fajnie, ale jak się zasłoni to w domu jest kompletnie ciemno w południe i tak "bunkrowato", nie wspominając o tym, że od zewnątrz tez słabo to wygląda (ale to kwestia gustu)

Niestety, przy dużych przeszkleniach nie ma idealnych rozwiązań. Można sobie powiesić firanki :p

No własnie - takie zewnętrzne żaluzje, mozna je podnosić i są wtedy niewidoczne. My zrezygnowalismy z rolet zewnętrznych, pokombinujemy z wewnętrznymi, ale to tylko tak, gdybyśmy czuli się niekomfortowo przy zapalonym świetle, chcoiaż od strony sąsiadów celowo chcielismy uniknąć dużych przeszleń.

U mnie robią już od kilku lat te żaluzje zewnętrzne. Są bardzo fajne i estetyczne. Lamelki są znacznie szersze od tych wewnętrznych co duo lepiej wygląda. Sama miałam na nie ochotę. Oglądałam je na żywo u nich:

http://www.tapparella.pl/

Tylko ja u nich nie widzę żadnych żaluzji zewnętrznych.

My mieliśmy mieć rolety, dopóki się nie okazało iż nie da się wcisnąć skrzynki rolety tak żeby nie wystawała (mamy wysokie okna).

Trzebaby robić podchody w cofanie nadproża, zmniejszanie go itp.

Ostatecznie zrezygnowaliśmy, chociaż w sumie do dzisiaj żałuję - a teraz już za późno na zmianę decyzji, bo nadproża dawno wymurowane...

Anula, mam dokładnie takie same odczucia na temat rolet zewn., jak ty. Moja siostra też ma duże przeszklenia - 60 m salon z dwóch stron całkowicie przeszklony od strony południowo-wschodniej. Wprawdzie nie odczułam nagrzewania się pomieszczenia, ale zasunięcie rolet powoduje całkowity mrok. Myślę, ze drewniane żaluzje byłyby na pewno ładniejsze, ale 7 lat temu nie było chyba takich możliwości. Rolety są na pewno wygodne (wizualnie niestety nieciekawe), ale przeciez żaluzje drewnaine też mogą mieć automatyczny mechanizm. Kiedyś w jakimś piśmie wnętrzarskim znalazłam zdjęcie żaluzji z bardzo szerokimi lamelkami (chyba ponad 10 cm) i wyglądało to wg mnie świetnie. Tylko kto zna firmę wykonującą takowe???

Dlaczego nikt nie chce wykonać twoich? Ze względu na duze rozmiary?

Edytowane przez martahp