Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posty do Anuli

Recommended Posts

No dobra, ale ciepła woda i zimna? A jeśli garaż nieogrzewany, to nie pozamarza???

Można zrobić przecież izolację rur.

U nas będzie trochę skomplikowanie, bo będzie garaż wolnostojący i to całkiem daleko od domu (jakieś 10-12m) i też trzeba będzie pociągnąć wodę, prąd i kanalizację (my chyba wstawimy tam jakiś przepływowy ogrzewacz wody, bo nie ma sensu ciągnąć rur z ciepłą przez pół podwórka).

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wogóle nie rozpatruj pomieszczenia pralni umieszczonej na górze (gdyby to była na parterze to inna bajka) jako przydatnego w codziennym życiu. Taka jest prawda. Owszem, jako pralnia napewno się sprawdzi. Jednak większość codziennych czynnosci będziecie robić na dole i tu również powinnas sobie zabezpieczyć takie miejsce ze zlewem do tzw. brudnych robót. Jeśli to ma byc w garażu to niech będzie. Napewno się przyda. Ja bym parter i piętro rozpatrywała akurat w tym przypadku jako dwie osobne strefy w której trzeba zabezpieczyć i zorganizować miejsce na sprzęt do czyszczenia i środki chem. żeby uniknąć bieganiny po schodach z tym wszystkim. Jedyną rzecz którą muszę przemieszczać u siebie miedzy piętrami jest mop z wiadrem niestety a to dlatego, że kupiłam dość drogi, dla ekip sprzątających i starczyło mi tylko na 1szt. :D

jakoś w ogóle nie rozważałam zlewu w kotłowni, a już na pewno w garażu. Zaczęłam się więc zastanawiać. Na pewno kranik (na zewnątrz i/lub wewnątrz). W garażu wydaje mi się to kompletnie bez sensu, bo będzie tam mnóstwo innych rzeczy. Ewentualnie kotłownia. Tam jednak nie będzie miejsca. Na piętrze mamy łazienkę, pralnię (nie wiem jeszcze, czy robić tam zlew roboczy), zlew roboczy w pracowni. Na parterze pomieszczenie gospodarcze na sprzęt, żeby właśnie nie biegać na górę. Zlew w kuchni, umywalka w łazience. Zakładam, że wystarczy. Nie wyobrażam sobie po myciu podłóg, czy w trakcie, aby zmienić wodę, biegać do garażu czy kotłowni wylewać brudną. Kalosze np. umyję pod kranem (w takim razie lepiej na zewnątrz). Kwiatków nie będę przesadzać - ogrodnik ze mnie beznadziejny.

Zlew to doprowadzenie wody, odprowadzenie (musi być więc doprowadzona już rura kanalizacyjna w fundamentach - my akurat mamy), armatura itd. Jak dla mnie za dużo zamieszania. Wydaje mi się więc, że to wszystko zależy od upodobań, zapotrzebowań.

Ja nie mam zlewu w garażu. Po prostu nei widzieliśmy takiej potrzeby. Mam za to dwa krany na zewnątrz: jednej z frontu garażu, drugi z tyłu. Podpinam pod nie weże i zraszacze.

Nie grzebiemy sami w autach, nie mamy psa, wieć naprawdę nie wiem po co nam zlew . Aaaa, no i ja nie mam przejścia między garażem i domem.

No i my nie z tych co to mopem myją podłoge w garażu 3 razy w tygodniu (znam takich, serio) :no: Jeśli już zajdzie taka potrzeba, zazwyczaj po zimie, to podpinamy karchera i zalatwione.

Pozwolę sobie wykorzystać Twój wątek do zapytania obecnie budujących, a tu zaglądających (których jest sporo) :)

Czy ktoś z Was, rozważał temat klucza systemowego?

W sensie jeden klucz do drzwi, bramy, garażu, furtki itd.

Widzieliśmy takie kilkukrotnie za granicą i jest to bardzo fajny patent, ale z tego co widzę nikt nie chwali się wykorzystaniem takiego rozwiązania w nowobudowanych domach...

Edytowane przez salik