Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posty do Anuli

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Anula, 17 kW to potwornie dużo jak na 240 metrów do ogrzania, nawet na przewymiarowanych grzejnikach do instalacji niskotemperaturowej. My mamy ogrzewanej powierzchni ok. 240-250 mkw, dół jest na podłogówce, góra będzie na przewymiarowanych grzejnikach. I zdaniem trzech instalatorów, którzy robili nam oferty, 12 kW na te powierzchnię to już było z zapasem, jeden proponował nawet 10, ale to już na moje było za mało. I przeszklenia nie mają tu nic do rzeczy. A jest bardzo duży skok cenowy już pomiędzy 12 a 14 kW, a idąc w górę to już są nieomal przemysłowe PC. POsprawdzaj to jeszczcze, bo mam wrażenie że chcą cię przewymiarować na odległość, lekko licząc na jakieś 15-20 tysi.

Na podłogówce nie możesz mieć czystej, litej deski, ale możesz mieć deskę warstwową, która praktycznie niczym się nie będzie różnić od litej. Zanim ostatecznie zdecydowaliśmy, że na parterze będzie dębowy parkiet w jodełkę, też miały być dechy dębowe trójwarstwowe, i to o grubości 2 cm! Absolutnie dostosowane do podłogówki. Pomyśl jeszcze, jeśli nie chcesz podłogówki i już, czy nie zrobić pod oknami grzejników kanałowych, tak jak ma rasia.

Anula, 17 kW to potwornie dużo jak na 240 metrów do ogrzania, nawet na przewymiarowanych grzejnikach do instalacji niskotemperaturowej. My mamy ogrzewanej powierzchni ok. 240-250 mkw, dół jest na podłogówce, góra będzie na przewymiarowanych grzejnikach. I zdaniem trzech instalatorów, którzy robili nam oferty, 12 kW na te powierzchnię to już było z zapasem, jeden proponował nawet 10, ale to już na moje było za mało. I przeszklenia nie mają tu nic do rzeczy. A jest bardzo duży skok cenowy już pomiędzy 12 a 14 kW, a idąc w górę to już są nieomal przemysłowe PC. POsprawdzaj to jeszczcze, bo mam wrażenie że chcą cię przewymiarować na odległość, lekko licząc na jakieś 15-20 tysi.

Na podłogówce nie możesz mieć czystej, litej deski, ale możesz mieć deskę warstwową, która praktycznie niczym się nie będzie różnić od litej. Zanim ostatecznie zdecydowaliśmy, że na parterze będzie dębowy parkiet w jodełkę, też miały być dechy dębowe trójwarstwowe, i to o grubości 2 cm! Absolutnie dostosowane do podłogówki. Pomyśl jeszcze, jeśli nie chcesz podłogówki i już, czy nie zrobić pod oknami grzejników kanałowych, tak jak ma rasia.

Dzięki barranki, też mi się wydaje, że moglibyśmy mieć mniej niż 17kW. Co do kanałowych, to mamy je zaplanowane w salonie (3 szt ) i gabinecie (2 szt). Będą z wentylatorami. W gabinecie z nich prawdopodobnie zrezygnuję na rzecz podłogówki i dostosowanego do niej drewna/paneli. Czy możesz mi podać nazwę lub link do tych desek warstwowych?

Na odległość tak ważnych decyzji nie podejmę, spotkamy się z 2-3 instalatorami (w tym z gościem od Ciebie) i zobaczymy, co nam powiedzą każdy z osobna. Jeśli każdy będzie twierdził, ze 12 kW to za mało, no to co mi pozostanie? Specem nie jestem:(

Ja też nie, ale jestem dziennikarzem, więc dużo pytam :). Sam jestem ciekaw, na czym stanie, ale wydaje mi się na chłopski rozum, że czternastka to już będzie z zapasem :-). MInkapinka, my mamy Danfossa DHP-H12 z pionowym kolektorem dolnego źródła łącznie ok. 230 m. Ciekaw jestem, jak się w codziennej eksploatacji już takiej życiowej sprawdzi wbudowany zbiornik CWU - ma 180 litrów. Wzieliśmy pompę kompaktową, co ma wszystko w jednym pudełku, ale cały czas się zastanawiam, czy 180 litrów buforma CWU wystarczy czy nie. Z drugiej strony to całkiem sporo. Zobaczymy

Zobaczymy, ja też na chłopski, a raczej babski:) rozum myślałam o 14 kW. Większy dobór tłumaczą dużym zapotrzebowaniem domu na moc określonym w projekcie. Tak sobie rozumuję, że skoro zmienimy projekt (wyrzucimy trochę grzejników) to zmniejszy się zapotrzebowanie na moc, a co za tym idzie - będzie mniejsza pompa.

Zasobnik nam proponują 300.....

Wielkość zasobnika tak naprawdę zależy od liczby osób korzystających z CWU podczas "szczytów zużycia". U nas będą na ogół 3 osoby, więc ten powinien wystarczyć. Ostatecznie 180 litrów to objętość średniej wanny więc całkiem sporo wody... A dwóch na raz na pewno nikt nie będzie napełniał.

• 2 weeks później...

Witam

Na wstempie moje slowa uznania za:

- piekny projekt

- odwagę w budowaniu troszkę on line

- no i zę to jak rozumiem kobiece cacuszko ;)

Nie doczytalem gdzie dokładniej bedzie to piekne domostwo no ale kolo piaseczna to i nasze modernistyczne cacko bedzie sie niebawem budowac.

My też zdecydowaismy sie na indywidualny projekt i jak Do dzis uwazamy to za jedyne sluszne rozwiazanie no ale Dom dopiero zachwilke bendziemy budowac, kochamy go za to Ze jest tak obrazowo mowiac szyty na miare.

Mamy kilka wspulnych cech jak doczytalem plaski daszek sporo okien drewniana elewacje pompe ciepla i rekuperator.

Chetnie tu jeszcze zajże choc malo tu Boys sie udziela.

P.S.

Polecam wontek o pompie Ciepla... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEPŁA-spostrzeżenia-uwagi./page213

wiem wiem 200 stron.. No ale po przeczytaniu wszystkich nikt patrz zaden Łachydraulik, czy prawie instalator PC nie bendzie ci robil wody sodowej w glowie...

A mianowicie zeby wiedziec jakiej pompy potrzebujesz trzeba zrobic obliczenia zapotrzebowania cieplnego budynku tak zwane OZC (ok 300pln) i wtedy masz czarno na bialym Jak pompa i jkie dolne źrudlo Do niej, tak dla przykladu mi jeden powiedzial Ze 14 to minimum na moje 220 m pow uzytkowej plus 40 Garaz a konkluzja jest taka ze Pompa 10kw wszystko ogarnie, nie mozesz sie oczywiscie sugerowac moim przykladem Do puki nie zrobisz takich obliczen bo w nich jest mnustwo szczegulow np. U mnie benda 3-szybowe Okna itd.

Co Do instalatorow to bywaja ruzni zadnemu nie ufaj..

Jesli masz oferty popros o ich weryfikacji na Forum pc jes tam mnustwo ludzi i z pewnoscia znajdziesz gentelmena bondz pokrewna budujaca kobietke ktora ci pomoze

Z pewnoscia z wiekszym doswiadczeniem niz ty czy ja..

ale sie rozpisalem...

Pozdrawiam L.