Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posty do Anuli

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pyroliza najprościej rzecz ujmując to taki sposób samoczyszczenia się piekarnika. Polega on na spalaniu biomasy - włączasz specjalny program i piekarnik sam się czyści, ponoć zostaje do usunięcia tylko mała ilość popiołu. Jest tez funkcja clean - ja własnie mam taką w piekarniku - również specjalny progogram czyszczący piekarnik z trudniejszych zabrudzeń. Ale ten system jest mniej wydajny - pyroliza znacznie lepsza. Zwróć też uwagę na to, by piekarnik miał możliwie jak najwięcej powierzchni katalitycznych (góra, bioki, dół) - ścianki są powleczone specjalna emalią, co powoduje ich samoczyszczenie w czasie normalnego użytkowania. A jesli chodzi o wózek, to nie jest to to samo co prowadnice. Piekarnik z wózkiem otwierasz jak szufladę - wysuwa się cały front. Naprawdę wygodnie i bezpiecznie.

W każdy sklepie z agd wytłumaczą ci te zawiłosci i systemy bardziej profesjonalnie ode mnie. A samych zakupów warto dokonać w sklepie internetowym. Ja kupując jednocześnie kilka rzeczy dostałam naprawdę spory rabat.

Edytowane przez martahp

martahp ja jestem cienka w tematach agd. W mikrofali używam jednego przycisku, w piekarniku dwóch, w zmywarce jednego. Kilku jedynie w pralce:)

Sprzęty będę wybierać najprostsze. Teraz mam piekarnik samoczyszczący - ale nie wiem czy to pyroliza czy clean. Zwrócę na to uwagę, bo brzmi sensownie. Wózek też - czy on ma klasyczne wymiary piekarnika do zabudowy?

Czy ktoś z Was słyszał o zmywarce z wózkiem (jak piekarnik)? Znalazłam w necie opis, ale nie mogę namierzyć żadnego modelu:(

http://www.domplusdom.pl/sites/default/files/imce/site_manager/REDAKCJA/Marzec2010/Ergonomia-Slupki/Slupki_6.jpg

SŁUPEK ZE ZMYWARKĄ

Najnowszym urządzeniem do zabudowy w słupku jest zmywarka. Powinna być zamontowana nisko, na wysokości 45 cm, ze względu na wysuwany wózek teleskopowy, do którego trzeba mieć dostęp od góry.

Uwaga! Ponad zmywarką nie można montować piekarnika, kuchenki mikrofalowej ani parownika, ponieważ para wydobywająca się ze zmywarki mogłaby dostać się pomiędzy zespolone szyby drzwiczek i uszkodzić je. Jedynym urządzeniem jakie może znajdować się nad zmywarką jest ekspres do kawy, który montujemy na wysokości 105 cm ( w przypadku zmywarki o tradycyjnej wysokości - 60 cm) lub na wysokości 85 cm (w przypadku zmywarki kompaktowej - 45 cm). W obu przypadkach z ekspresu można wygodnie korzystać.

A myslisz, że ja (blondynka) korzystam z jakichś wymyslnych i skomplikowanych sprzętów? Cha, cha - tak się wymądrzam, bo kupowałam cały ten sprzet rok temu i postanowiłam, że ma byc wygodnie... i własnie nieskomplikowanie. A o tych wszystkich nowinkach dowiedziałam się od muratorowiczów i w sklepie. Swój piekarnik wózkowy (chyba standardowe wymiary) mam dość wysoko w słupku - górna krawędź jest na wysokości mojego barku. Wysokość dopasowana jest do standordowego wymiaru cargo, które jest obok. Jeśli chciałabyś dokładnych wymiarów, sprawdzę i prześlę jutro.

Anula, ja mam piekarnik na wysokości 64 cm od dołu - mierząc od górnej krawędzi maskującej. Myślę, że 70 cm będzie ok., tym bardziej, ze jestes wysoka(?)

Co do kuchni - zasady mówią o nie umieszczaniu lodówki obok piekarnika. Czasami to się zdarza, ale lepiej, gdyby udało sie tego uniknąć. Czy możesz zamieścić jakiś rzut z góry całej kuchni. Ważna jest tzw. zasada trójkąta, czyli mała odległość między lodówką, zlewem a płytą kuchenną. Gdzie dokładnie bedziesz miała wyspę? Jaka bedzie powierzchnia blatu roboczego? Zajrzałas może do linku, który ci juz kiedyś podawałam odnosnie planowania kuchni? Tam naprawdę jest dużo przydatnych wskazówek, z których korzystają forumowicze.