martahp 17.02.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 No to już nie mogę się doczekać efektów koncowych, będzie super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Etiuda 18.02.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Witaj Anula. Twój dom zapowiada się niezwykle interesująco. Będę kibicować. Zastanawia mnie decyzja co do rozwiązań ogrzewania. Sama jestem audytorem energetycznym i długo przerabiałam ten temat w trakcie niedawnej własnej budowy. Pompa ciepła, podłogówka i „podłogówka ścienna” rozumiem - ale grzejniki kanałowe – one wymagają wyższych parametrów czynnika grzejnego w przeciwnym razie efekt grzejny mizerny. Czy instalator to rozważał? Czy one będą tylko figurantami- są a jakoby w ogóle nie było? Ja mam wprawdzie mniejsze okna niż ty i tez koniecznie chciałam deske na podłodze i tak mam – ale dałam grzejniki stalowe pionowe o wys. ok. 2 m koło okien (tubusy firmy Instalprojekt w kolorze zbliżonym do ścian ) oraz rolety zewnętrzne, które same w sobie maja niewielkie ocieplenie, poza tym robią taka fasadę z nieruchomą warstwą powietrza która dodatkowo izoluje – szczególnie w b. mroźne noce. Grzejniki w ogóle nie rażą przeciwnie są ozdobą a temperatura w salonie jest komfortowa. zycze udanej budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 18.02.2011 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Witaj Etiuda,temperatura wody w obiegu dla grzejników będzie wyższa niż w obiegu dla podłogówki, a grzejniki są przewymiarowane i mają wentylatory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 18.02.2011 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Efilo wszystko ma super:) Ta sama osoba troszczy się o moją kuchnię, co u efilo, tak efilo? a cie zaskocze... nie to moje dziecko a odnośnie zmywarki i tekstu zamieszczonego - ja zrozumiałam to inaczej - dla mnie na tych teleskopowych prowadnicach jest kosz a nie front martahp dziennika nie ma ale są fotki wiec źle nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 18.02.2011 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 aaaa, efio to będę Cię prosiła o support, bo jakoś nam z tą kuchnią nie wychodzi Nie o design chodzi tylko o układ Wieczorem zamiejszczę rzut miojej nieszczęsnej kuchni i finalne pomysły układu. Pomożesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 18.02.2011 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 aaaa, efio to będę Cię prosiła o support, (...) Nie o design chodzi tylko o układ zostałam zdegradowana do specjalisty ds. ergonomii... jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 18.02.2011 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Może jestem naiwny, ale ja ciągle wierzę że się uda zrobić podłogówkę w salonie i na to drewno (wyjdzie pewnie drogo i trzeba będzie prać ludzi którzy mają w tym doświadczenie, ale ponoć się DA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 18.02.2011 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 salik, no da się da, tylko zależy jakie drewno. Ja chcę lite długie deski, tego się nie da. No da - na podkładzie z aluminium ponoć, ale to za droga sprawa. efilo, nigdy w życiu, przecież wiesz! a do etapu designu kuchni jeszcze nie dotarliśmy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 18.02.2011 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Aż poszłam zmierzyć piekarnik. Dolna krawędź na wys. 1,1 m. Na moje 1,7 idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 18.02.2011 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Efilo - są fotki, wiem. Na całe szczęście można podziwiać. Jednak to co w środku równie ważne. Pamiętam, jak projektowałaś kuchnię z aptekarską dokładnością (rozpiska, do jakiej szafki jakie produkty włożysz) i byłam w szoku. Teraz wiem, że warto naśladować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 18.02.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Anula dowiedziałeś się czegoś ciekawego od "Poli"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 18.02.2011 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 e-mol, niestety, nie odpisała. Umieściłam w Dzienniku wywód nt. kuchni - wszelkie sugestie mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 18.02.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Efilo - są fotki, wiem. Na całe szczęście można podziwiać. Jednak to co w środku równie ważne. Pamiętam, jak projektowałaś kuchnię z aptekarską dokładnością (rozpiska, do jakiej szafki jakie produkty włożysz) i byłam w szoku. Teraz wiem, że warto naśladować ja tak projektowałam szafę pod zabudowę (mierzyłam nawet jak wysokie są aktualnie posiadane rzeczy) i naprawdę zdało egzamin. Teraz mam zamiar to powtórzyć. Nie powinno być potem niespodzianek typu gdzie włożyć coś tam, czemu mi się coś nie mieści. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakula 18.02.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Myślę, że ważne jest też jak często które sprzęty będą używane i te najczęściej użytkowane ustawić w najwygodniejszych miejscach. Ja np. piekę jedynie na święta i od czasu do czasu jakieś mięso w niedzielę więc piekarnik umieściłam klasycznie w dolnej zabudowie. W zaproponowanych przez ciebie rozwiązaniach najbardziej kłopotliwa wydaj mi się zmywarka, do której dostęp jest tylko z jednej strony. Ważne jest też gdzie będziesz wstawiała naczynia ze zmywarki, bo otwartą zmywarką ograniczasz sobie dostęp do kilku szafek. Kawiarkę zostawiłabym na wysokości blatu aby łatwo odstawiać kubki z kawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 18.02.2011 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Coś dla ciebie ode mnie http://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=2283&attachmentid=42797 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 18.02.2011 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 dobre!!! dziś rozmawialiśmy ze specem od posadzek, ale już dziś nie mam siły pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 18.02.2011 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Pierwsza sprawa, jaka mi się nauwa po obejrzeniu rzutu kuchni, to umiejscownienie zwymwarki. Dlaczego nie chcesz jej w okolicach zlewu? Z powodów wizualnych? Chyba taka w wysokiej zabudowie nie będzie wygodna. Ja musze mieć w poblizu zmywarki zlew do wylania resztek napojów i kosz na śmieci ( a najchętniej młynek do spożywczych odpadków). Nie wyobrażam sobie chodzenia z tymi brudnymi naczyniami metr czy dwa. Poza tym w mojej zmywarce po umyciu np. kubków zawsze zostaje na górze odrobina wody, którą wylewam do zlewu. No ale kazdy ma swoje przyzwyczajenia,moze tobie wybrany układ odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 19.02.2011 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Ja zmywarkę będę mieć w wyspie, tam gdzie zlew. Na pewno tak jak pisze dakula, dobrze mieć dostęp do zmywarki z dwóch stron.Co do wyspy i jedzenia przy niej, to ja bym zrobiła tak aby z jednej strony była niższa (u nas będzie dostawiony stół do wyspy).Co do rozstawu szafek to nie pomogę za bardzo, bo nie jestem w tym dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 19.02.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Myślę, że ważne jest też jak często które sprzęty będą używane i te najczęściej użytkowane ustawić w najwygodniejszych miejscach. Ja np. piekę jedynie na święta i od czasu do czasu jakieś mięso w niedzielę więc piekarnik umieściłam klasycznie w dolnej zabudowie. W zaproponowanych przez ciebie rozwiązaniach najbardziej kłopotliwa wydaj mi się zmywarka, do której dostęp jest tylko z jednej strony. . Czy ja wiem czy to taki problem. Przez kilka lat mieszkałem w mieszkaniu gdzie zmywarka była na końcu szafek i nie stanowiło to większego problemu przy załadunku/rozładunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orvis 19.02.2011 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Tak na szybko w sprawie kuchni. Kawiarka. My mamy na wysokości 84cm i patrząc na to, że będziesz spieniała mleko itd. to jest to wg mnie optymalne rozwiązanie Przeczytałem o bramie... bez komentarza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts