Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posty do Anuli

Recommended Posts

Bidet to bardzo śliski temat, ma tylu przeciwników, co zwolenników. Osobiście nie wyobrażam sobie bez niego życia, dlatego będzie w 2 z 3 łazienek, ale nasz architekt i część znajomych np się dziwili po co nam to.

Znajomi zamontowali sobie ostatnio taki kombo kibel, który Cię może podmyć. Kosztowało to mucho dinero, ale mnie takie wynalazki nie przekonują... Moja latorośl ma prawie 2 latka, druga w drodze- dla nich (i przy okazji dla mnie) bidet to raj. Janek sam się dzięki temu potrafi umyć, a ja nie martwię się, że zleci z taboretu sięgając do umywalki. No, ale przez fakt, że dzieciak korzysta z bidetu myję go codziennie podczas gdy on się moczy w wannie, coś za coś. Twoje dzieci anula starsze, moze masz też inne nawyki itp.

Bidet w dolnej łazience to niegłupi pomysł. Moja jest za mała niestety. Traktowałam ją na etapie projektu jako głównie gościnną. A prawda jest taka, ze będzie to najbardziej reprezentacyjna i najczęściej używana łazienka w domu, więc trochę daliśmy ciała...

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do umywalek- mnie ta pierwsza z Koła bardzo do łazienki pasuje. Mocno ją rozważamy. Tyle, że najładniej wygląda 120, a nam się zmieści raczej 90. No i małż się martwi, że wąska jest. Sprawdzaliśmy, ma jakieś 42 cm. Liczymy, że do mycia rąk w gościnnej może wystarczy. Ale właśnie boimy się, że w "małżeńskiej" może być za ciasno. Tzn. będzie niewygodna i do tego zachlapiemy pół łazienki. Niestety w salonie nie było podłączonej wody, więc nie mogliśmy tego sprawdzić :D

hej :)

no straciłam pewność..... tyle, że kamień to kamień - każda płyta trochę inna a całe partie dostawy też się potrafią różnić - głębokość złoża itd..

co do tego łupka, który pokazałaś, to jest on szczotkowany, czyli nie ma mowy o ostrych krawędziach. Z resztą z tego też powodu nie nadaje się zbyt na podłogę (za bardzo widać rysy) ale na ścianę -super i z mojego doświadczenia w łazience świetnie się sprawdza.

Ja nie znoszę materiałów "wyglądających jak..." ale muszę się zgodzić, że czasami są praktyczniejsze :) coś za coś.

Juz miałam się wypowiedzieć w sprawie bidetu i bidetty.....ale sobie daruję :):):)

Co do umywalek- mnie ta pierwsza z Koła bardzo do łazienki pasuje. Mocno ją rozważamy. Tyle, że najładniej wygląda 120, a nam się zmieści raczej 90. No i małż się martwi, że wąska jest. Sprawdzaliśmy, ma jakieś 42 cm. Liczymy, że do mycia rąk w gościnnej może wystarczy. Ale właśnie boimy się, że w "małżeńskiej" może być za ciasno. Tzn. będzie niewygodna i do tego zachlapiemy pół łazienki. Niestety w salonie nie było podłączonej wody, więc nie mogliśmy tego sprawdzić :D

my mamy koło o średnicy 42 i jest wystarczające. to co dopiero taki olbrzym

Malgol, pytam, ponieważ ja jeszcze się nie spotkałam z ładną uzywaną podłogą marmurową polerowaną, impregnowaną. Impregnacja to nic innego jak konserwacja, nie ma wielkiego wpływu na ścieralność.Co innego w prywatnej łazience, a co innego w holu, kuchni. Pisałam już o tym Anuli. Mam na to wiele przykładów. Szkoda pieniędzy...niestety, bo marmury mi sie podobają, szczególnie białe i szara (np.carrara). Będę mieć wkrótce łazienkę w białym marmurze, ale będą do niej wchodzić także goście w butach, podłoga więc musi być z granitu... Edytowane przez martahp

dlatego też ja nie piszę o polerowanym marmurze. powierzchnia szlifowana, woskowana, lub antykowana czy szczotkowana - ok.

Jak ktoś chce mieć poler - to granit ( też się w sumie trochę wyciera) albo szkliwiony gres.

Popatrz na przestrzenie użyteczności publicznej projektowane 50 lat temu. Leży tam często nasz polski prawie marmur - biała lub szara marianna ew. sławniowice i wygląda cudownie.

Przyszłam potwierdzić, że Koło Quattro 120cm nei jest za wąska ani za płytka a ni w ogóle nic z tych rzeczy. Spokojnie mogą korzystać z niej jednocześnie 2 osoby dorosle. Wiem, bo mam taką w górnej łazience. Na dole mam ta samą tylko 60tkę i na jedną osobę to jest duża umywalka

Ale nie od dziś wiadomo, że to szaleć można :D

Zadajć pytanie na forum. 3 odpowiadających a opinii 6.

U mnie o godzinie 7 rano jest zawsze co najmniej 3 chętnych do skorzystania z umywalki. Jakby były potrójne to bym się chyba skusiła :D

U mnie się spradza podwójna umywalka. Na dwie osobne potrzebowałabym wiecej miejsca

Malgol, chciałabym, żebyś miał(a) rację, też nie lubię imitacji, ale... niestety marianna się wyciera i nie wygląda cudownie.

Anula - zrobisz, jak uważasz. Niestety płomieniowanie, szczotkowanie na dłuższą metę nie pomogą. Marmur w takim miejscu jak hol szybko się zniszczy i tyle.

A tak w ogóle jaka preferujesz kolorystykę tych podłóg? Szarości, antracyt. A złamana biel?

Żeby było ciekawiej :) i zebys poznała kolejną opinię - LaFontana nie podoba mi się wcale ze względu na formę, ale ja po prostu kocham formy bardziej zgeometryzowane i minimalistyczne.

Mi podobają sie te umywaliki la fontana (śliczne) i nie uważam żeby to było za mało nawet do rodzinnej łazienki. O bidecie nic nie napiszę choć mnie korci ;)

W weekend bedziesz na budowie? Ooooo dobrze wiedzieć ;)

Anula wracając do tematu młynka na odpady i tego co pod zlewem... Czy robisz też filtr do wody?

Edytowane przez Polina