salik 06.03.2011 02:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Ja po wizycie w DLH mam coraz mniejszą ochotę na drewno... I w ogóle na cokolwiek na elewacji poza tynkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 06.03.2011 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 salik, a czemu?? rozwiń teorię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgol 06.03.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 hej współpracowałam kiedyś z tą firma: http://elewacjedrewniane.gothart.eu/ jakość wykonanych prac - naprawdę ok, bramy też robią, gorzej, niestety, z kontaktem (dużo gorzej). Tak jeszcze o podłodze;) taki format będzie wyglądał bajecznie - ale skontaktuj się moze wcześniej z ewentualnym wykonawcą, bo to będzie bardzo trudne do zrobienia. pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 06.03.2011 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 malgol, dzieki, zadzwonie do nich. A co to za dome? Ładna elewacja:)A wykonawca od podłogi jest jej dostawcą i od początku konsultuje temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgol 06.03.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 jeśli tak, to bez stresu elewacja właśnie wykonywana przez Gothart u moich klientów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 06.03.2011 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Piękne domy na stronie tej firmy O niech ktoś mi powie, że drewno na elewacji jest BE... Jest piękne. Widzę, że mają doświadczenie, z bramami też. Ciekawa jestem jak cenowo... salik, drewno na stelażu aluminiowym jest możliwe, tylko będzie drożejhttp://elewacjedrewniane.gothart.eu//images/rsgallery/display/innowacja%2002%20-%2003.jpg.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 06.03.2011 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 (edytowane) Cóż za piękny dom, bardzo mi się podoba, ciekawe kto projektował. I kolor drewna - genialne! http://elewacjedrewniane.gothart.eu/images/stories/kob1.jpg http://elewacjedrewniane.gothart.eu//images/rsgallery/original/KOB2.jpg http://elewacjedrewniane.gothart.eu//images/rsgallery/original/P1010003.JPG Edytowane 6 Marca 2011 przez anula05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 06.03.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 piękny dom, faktycznie Ktoś mówił, że drewno na elewacji jest BE ?? :0 profanacja albo prowokacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 06.03.2011 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 anula05 - wiem że się da na stelażu aluminiowym. Co do drewna - w zależności od gatunku, niektóre matowieją po jakimś czasie, inne ciemnieją, inne jaśnieją. Jeśli chcielibyśmy dobierać kolor oklein do drewna na elewacji, to właściwie trzeba to robić w ciemno. Poza tym montaż - u nas jest 20cm styropianu i dach bezokapowy. To są 2 problemy dla montażu jakiejkolwiek elewacji - do tego u nas styropian+tynk byłyby nad tą elewacją na stelażu (niezależnie już czy to by było drewno, czy płyty elewacyjne). Na razie stanęło na tym że drewno po którym zacieka, to koszmar. U nas oznaczałoby to w praktyce już nawet nie zlicowanie tej elewacji ze styropianem, ale wręcz cofnięcie. Raz że wygląda to kiepsko, a dwa że spowoduje że w tym miejscu będziemy musieli dać jeszcze mniej ocieplenia niż myśleliśmy. Do tego stelaż - wbrew pozorom, ale zajmuje toto spory kawałek ściany i w tym miejscu ściana ma zwyczajnie wielokrotny mostek termiczny Sprzedawca w DLH powiedział wprost że robienie tego typu elewacji ma sens gdy jest nad tym jakikolwiek daszek. A u nas nie będzie... Do tego dochodzi jeszcze problem z tym że deski tego samego gatunku mają mocno różne odcienie, w zależności od partii - ba, nawet w ramach tej samej partii, jedna deska może być ciemna, a druga jasna. Sam już nie wiem co zrobić z tą elewacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 06.03.2011 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 salik, ja też mam dach bezokapowy, ale 15 cm styro, i nikt mi nie zwracał uwagi na jakiekolwiek problemy. Nad drewnem na jego zakonczeniu zawsze robi się obróbkę blacharską. Co do mostków termicznych - nie do końca rozumiem, przeciez w stelaż idzie wełna, o co chodzi?Nie do końca orientuję się w Twoim projekcie - pokaż jakieś wizualizacje - może po prostu zamiast dawać tynk nad drewnem daj wyżej również drewno? Czy się nie da? A co Ty właściwie masz w projekcie? Jak zaplanował architekt? Okien nie musisz mieć identycznych z kolorem elewacji, nigdy nie trafisz, bo jak piszesz, kolor drewna się zmienia. Ale to nie ma znaczenia moim zdaniem. A musisz mieć okna w kolorze drewna???Co z tego, że deski mają różne odcienie - to właśnie fajnie wygląda, moim zdaniem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 06.03.2011 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Ale Ty planujesz drewno od góry do dołu, a u nas jest tylko od dołu do wysokości ok. 2.2m, a nad tym (i na około) idzie normalnie elewacja ze styropianu i tynku. Nie można więc u nas zrobić nad drewnem obróbki blacharskiej, ani jakiejkolwiek innej. Ocieplenie nie idzie 'w stelaż', tylko 'pomiędzy stelaż'. Stelaż sam w sobie (przy tej ilości łat, kontrłat i odległości od ściany) jest mostkiem termicznym. Do tego my nie chcemy wkładać za drewno wełny, bo nam po prostu będzie zaciekać za drewnem na tą folię i będzie w ogóle kicha. A to znaczy że powinniśmy tam wstawić styropian, ale będzie go kilka cm mniej niż na elewacji bez drewna, co samo w sobie spowoduje gorszą izolację tego kawałka ściany na dzień dobry. Wiem że okien nie muszę mieć identycznych, ale mają chociaż pasować kolorystycznie (bo tak sobie zażyczyła żona). A na razie nie pasują i to praktycznie zupełnie Zaraz wrzucę wizualizację tego kawałka elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 06.03.2011 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Ach, te żony Dawaj wiz, może ktoś coś poradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 06.03.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Projekt naszej elewacji: Co do elewacji północnej (prawy dolny róg), nie jesteśmy jeszcze pewni czy będziemy ją robili, ale już same zachodnia i południowa stanowią wyzwanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 06.03.2011 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 salik, no to Cię pewnie zaskocze, ale ja podobne rozwiązanie mam prawie na każdej ścianie... Też mam tynk nad drewnem, spójrz na jedną z wizualizacji: Nie chcę nawet myśleć o problemach, o których piszesz... Wykonalne to jest na pewno, wystarczy spojrzeć na te chociażby realizacje: http://elewacjedrewniane.gothart.eu//images/rsgallery/original/ZD054097.JPG http://elewacjedrewniane.gothart.eu//images/rsgallery/original/ZD054088.JPG http://elewacjedrewniane.gothart.eu//images/rsgallery/original/elewacja%20z%20drewna%20bangkirai04%2002.jpg http://elewacjedrewniane.gothart.eu//images/rsgallery/display/elewacja%20z%20drewna%20bangkirai05%2001-1.jpg.jpg a od strony praktycznej... - jak już wybiorę wykonawcę, to posłucham co powie... bo co mi zostaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 06.03.2011 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Na ścianie po lewej na parterze drewno ma być ograniczone od dołu i góry aluminiowym ceownikiem, coś w tym stylu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 06.03.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 O rany, malgol, jakie zapodałaś elewacje! Nie mogę się oderwać od laptopa. Anula - właśnie ten odcień - taki jaśniutki, to jest to! Na dodatek firma z Poznania - rzut beretem ode mnie. Super! Salik, nie rezygnuj z drewna na elewacji, jest piekne - musi się udać!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 06.03.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Salik - co do sposobu wykonania wstawek drewnianych na elewacji bez mostków termicznych zobacz do dziennika pwasylycz - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?121970-Dom-troszk%C4%99-inny.../page4. O wykonywaniu elementów drewnianych licowanych z tynkiem jest też co nieco w ostatnim muratorze. A co do tego, jak drewno się zmienia z wiekiem - na tym polega jego uroda. W odróżnieniu od wszystkich sztucznych materiałów drewno starzeje się ładnie. Nie sądzę, żeby tak samo dobrze po paru latach wyglądała Prodema. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 06.03.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Anula - a na górze po lewej masz drewno nie do samego górnego krańca ściany? U nas ceowniki odpadają, bo to ma być tylko na części elewacji. Zdjęcia które wkleiłaś faktycznie pokazują takie połączenia, tylko martwi mnie że nigdzie tam nie widzę szczelin wentylacyjnych... Z drugiej strony Gothart ma chyba dobrą opinię i pewnie takiej fuszerki by nie odstawiali. W każdym bądź razie muszę podzwonić do wykonawców i popytać. Martahp - może i jest piękne, ale jest też z nim sporo problemów - gorzej że już nawet na etapie projektowo-wykonawczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 06.03.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 dr_au - dzięki za link, zerknąłem, tylko u nas niestety nie bardzo się tak da. W sensie mamy za dużo tego drewna w pionie, a do tego nie ma go na czym wesprzeć (tutaj - parapet), więc musimy dać łaty i kontrłaty. A wtedy się już nie da tak ładnie wykończyć izolacji pod deskami. Ale inspiracja to jest i zapytam autora o szczegóły (bo zdjęć trochę mało jednak Co zaś do starzenia się drewna - nie pisałem że to wada, tylko chodziło mi o to że każdy gatunek drewna wygląda pod tym kątem inaczej i jeśli ktoś np. tak jak my próbuje dobrać kolor okien do elewacji, to musi to wziąć pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 07.03.2011 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 jeśli dobrze pamiętam, to na zdjęciach w dzienniku Mazo widać, jak mają zostawione tylko takie wnęki na drewno. Wygląda to tak, że drewno nie będzie mocowane na żadnym stelażu tylko przyklejane - wnęka jest dość płytka. Wydaje mi się, że niektóre z tych elewacji ze zdjęć są tak zrobione - np. części między oknami. W dzienniku e-mól ktoś z kolei wkleił zdjęcie desek na elewacje z takimi wglębieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts