salik 07.03.2011 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Być może, ale u nas się nie da płytko, bo mamy przecież 20cm styropianu.No i nie da się bez stelażu, bo ciężar desek za duży - a stelaż musi być porządnie zakotwiony do ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 07.03.2011 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Salik - odnoszę wrażenie, że marudzisz. Jak chcesz tanio i bez mostków termicznych, o zrób tynk, jak chcesz ładnie, to musisz niestety pójść na kompromis . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 07.03.2011 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 dr_au ma rację, nie można mieć ciastka i go zjeść Zazwyczaj rzeczy ładne są mnie praktyczne, niestety. Na Twoim miejscu zupełnie nie przejmowałabym się tymi mostkami - masz bardzo mało drewna na elewacji! Popatrz na te inne domy z Gotharda, albo na mój... Mam 80m2 drewna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 07.03.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 (edytowane) dr_au - ależ każdemu się zdarza - ja przynajmniej mam tylko jeden temat No i właśnie dlatego myślimy czy nie zrezygnować w ogóle z tej drewnianej elewacji. W końcu nie po to budujemy dom w zamyśle energooszczędny, żeby potem dorabiać mu jeszcze mostki termiczne na własne życzenie. Kiedy decydowaliśmy się na taką, a nie inną elewację nie byliśmy jeszcze wielu rzeczy świadomi (choćby montażu). Zobaczymy - może się jednak da zrobić i ciepło i ładnie Anula - widzę że u Ciebie to zaraz ZE będzie musiał pociągnąć zasilanie wysokiej mocy Edytowane 7 Marca 2011 przez salik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 07.03.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Salik, a musi być drewno? Koło mnie jest niedaleko dom - świetna architektura, tak swoją drogą. Nie wiem, ile ma lat, na pewno minimum 3, bo już wtedy tu stał. Sądząc po stopniu zagospodarowania terenu, więcej. W każdym razie ma na elewacji prawdopodobnie coś a la proderma - z tym, że płyty są dużego formatu. A także odpowiednio dobrana cegła chyba klinkierowa, w kolorze piaskowca. Super to wygląda w połączeniu z płaskim dachem, dużymi przeszkleniami itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 07.03.2011 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Ale salik nie ma chyba takiej powierzchni do pokrycia, żeby dać płyty wielkoformatowe... Musiałby dać "dwie na krzyż":) A nasz dom, jak widać, ewidentnie energooszczędny nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość monika996 07.03.2011 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Anula z elewacją masz czas do zastanawiania. dopiero zaczyna sie wiosna i będziesz miała aż 7 miesięcy jak dobrze pójdzie do pazdziernika. jak wiesz co w środku to to rób. ciekawa jestem tych twoich wewnetrznych paneli. z czego w końcu tzn. z jakiego drewna go robicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 07.03.2011 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Salik - pewnie że tak, ja sam mam czasem takie tendencje. Mam jedynie wrażenie, że trochę szukasz powodu, żeby tych desek nie zrobić . Ja sam osobiście mam w duuużym poważaniu energooszczędność - moim zdaniem brak jest tu sensownego czasu zwrotu inwestycji przy wyjściu ponad aktualny standard. A ładny dom daje naprawdę dużo satysfakcji. Ale to moja opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 07.03.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Zobaczymy co wyjdzie z tego drewna - dzwoniłem do Gotharta i wysłałem mu dane do przygotowania wyceny, pytając też o montaż, stelaż i takie tam. Jutro ma być w Warszawie, to może udałoby się spotkać i porozmawiać na żywo. dr_au - masz rację. Gdyby nie to że żona się uparła na elewację 'drewnianą', to ja bym już zrezygnował. Po prostu nie chce mi się już o tym myśleć, zastanawiać się, wybierać itd. Może gdybyśmy jeszcze nie mieli tego pomysłu doboru okleiny okien do elewacji, to nie byłoby tego wielkiego halo, ale mam wrażenie że to ostatnie 2-3 dni kiedy odwlekamy decyzję okienną i zaraz po prostu wybierzemy pierwszą z brzegu okleinę, a elewacją będziemy się martwili później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 07.03.2011 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 (edytowane) O, dzwoniłeś do Gotharta to dlatego pewnie ciągle ma zajęte.... monika, ja nie mogę czekać na elewację, to temat na już. To się musi zgrać z ocieplaniem domu, a przede wszystkim montażem bramy (najpierw brama, potem elewacja u mnie), a od bramy zależy podmurowanie paru rzeczy, a bez tego nie ocieplę... Nie wspominając o zaczepach do żaluzji, które trzeba zrobić na wczoraj. A żaluzje z tego samego drewna co elewacja... I tak w koło. Nie mam (niestety?) standardowego domu. Edytowane 7 Marca 2011 przez anula05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 07.03.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 jeśli dobrze pamiętam, to na zdjęciach w dzienniku Mazo widać, jak mają zostawione tylko takie wnęki na drewno. Wygląda to tak, że drewno nie będzie mocowane na żadnym stelażu tylko przyklejane - wnęka jest dość płytka. Wydaje mi się, że niektóre z tych elewacji ze zdjęć są tak zrobione - np. części między oknami. W dzienniku e-mól ktoś z kolei wkleił zdjęcie desek na elewacje z takimi wglębieniami. Nie, u nas w tym miejscu nie będzie drewna, tylkotynk wszarym kolorze, drewno będzie na kostkach "doklejonych" do budynku, normalnie na stelażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 07.03.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Salik- nie wiem, czy pomyślałeś o tym,żedrewnona elewacji będzie zmieniać kolor i za jakiś czas Twoje dobieranie koloru straci sens:) My między innymi z tego powodu od razu odrzuciliśmy myśl o oknach w kolorze innym niż szary:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 07.03.2011 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 o, cześć mazo, właśnie miałam do Ciebie pisać zaproszenie do odwiedzin mojego wątku i wypowiedź w sprawie drewna:) dodzwoniłam się do Gotharta, brzmi baaardzo sensownie, czekam na orientacyjną wycenę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 07.03.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Jak ja się boję o naszą drewnianą elewację... nie będzie jej robiła wyspecjalizowana firma, niby nie jest tego dużo, ale zawsze można spieprzyć. Kolejny minus takiego systemu budowania... Do tego mamy dziwnie zaprojektowany jeden element - drewno kończy się w połowie ściany i zastanawiam się, czy nie zlicować go z elewacją (trzeba by dołożyć styropianu), ale właśnie jakaś szczelina itd... Miejsce mało widoczne niby, ale ja z tych czepialskich... Do tego jeszcze podoba mi się teraz inny gatunek drewna i inny profil, a materiał już kupiony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 07.03.2011 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Jak już kupione to zapomnij i nie rozważaj, po co Ci to, przecież nie zmienisz. A projekt zanim zaczniesz realizować skonsultuj z wykonawcą specjalizującym się w elewacji drewnianej. My też mieliśmy pomysł, aby drewno kładł "Pan od tynków", ale chyba na szczęście do tego nie dojdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 07.03.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Pytałem dzisiaj Gotharta o te szczeliny wentylacyjne i powiedział że to co jest na zdjęciach wklejanych wcześniej przez anulę, ma trochę inny system mocowania. Czyli deski nie wchodzą w siebie, tylko między nimi są szczeliny rzędu 4-5mm i tamtędy leci powietrze. Dlatego dobrze mi się wydawało że na tych zdjęciach nie było po bokach dziur rzędu 2-3cm. Nie wiem co prawda jak taki sposób montażu wygląda z bliska (a nie na zdjęciach), ale jeśli działa, to czemu nie mazo - ja już żonie kilkanaście dni temu zarzuciłem pomysł zrobienia szarych (antracytowych) oklein z zewnątrz, bo obawiam się że w sytuacji kiedy nie mamy nawet wybranego materiału na elewację (drewno, a może jednak jakieś płyty elewacyjne), nie wybierzemy koloru oklein jeszcze przez.... wiele tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 07.03.2011 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Dawaj tu na forum żonę, przekona się jak zobaczy realizacje z szarymi oknami. Są super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 07.03.2011 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Ja sam osobiście mam w duuużym poważaniu energooszczędność - moim zdaniem brak jest tu sensownego czasu zwrotu inwestycji przy wyjściu ponad aktualny standard. A ładny dom daje naprawdę dużo satysfakcji. Ale to moja opinia. ...i mojego męża też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 07.03.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Dawaj tu na forum żonę, przekona się jak zobaczy realizacje z szarymi oknami. Są super Żona tu 'jest', zagląda, podczytuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 07.03.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 o, cześć mazo dodzwoniłam się do Gotharta, brzmi baaardzo sensownie, czekam na orientacyjną wycenę... To jak Ci już prześlą to możesz mi napisać na PW jak im wyszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts