Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posty do Anuli

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dr_au ma rację, nie można mieć ciastka i go zjeść:)

Zazwyczaj rzeczy ładne są mnie praktyczne, niestety.

Na Twoim miejscu zupełnie nie przejmowałabym się tymi mostkami - masz bardzo mało drewna na elewacji! Popatrz na te inne domy z Gotharda, albo na mój... Mam 80m2 drewna...

dr_au - ależ każdemu się zdarza - ja przynajmniej mam tylko jeden temat ;-)

No i właśnie dlatego myślimy czy nie zrezygnować w ogóle z tej drewnianej elewacji.

W końcu nie po to budujemy dom w zamyśle energooszczędny, żeby potem dorabiać mu jeszcze mostki termiczne na własne życzenie.

Kiedy decydowaliśmy się na taką, a nie inną elewację nie byliśmy jeszcze wielu rzeczy świadomi (choćby montażu).

Zobaczymy - może się jednak da zrobić i ciepło i ładnie :)

Anula - widzę że u Ciebie to zaraz ZE będzie musiał pociągnąć zasilanie wysokiej mocy ;-)

Edytowane przez salik

Salik, a musi być drewno? Koło mnie jest niedaleko dom - świetna architektura, tak swoją drogą. Nie wiem, ile ma lat, na pewno minimum 3, bo już wtedy tu stał. Sądząc po stopniu zagospodarowania terenu, więcej. W każdym razie ma na elewacji prawdopodobnie coś a la proderma - z tym, że płyty są dużego formatu. A także odpowiednio dobrana cegła chyba klinkierowa, w kolorze piaskowca. Super to wygląda w połączeniu z płaskim dachem, dużymi przeszkleniami itd.

Gość monika996
Anula z elewacją masz czas do zastanawiania. dopiero zaczyna sie wiosna i będziesz miała aż 7 miesięcy jak dobrze pójdzie do pazdziernika. jak wiesz co w środku to to rób. ciekawa jestem tych twoich wewnetrznych paneli. z czego w końcu tzn. z jakiego drewna go robicie?

Salik - pewnie że tak, ja sam mam czasem takie tendencje. Mam jedynie wrażenie, że trochę szukasz powodu, żeby tych desek nie zrobić ;). Ja sam osobiście mam w duuużym poważaniu energooszczędność - moim zdaniem brak jest tu sensownego czasu zwrotu inwestycji przy wyjściu ponad aktualny standard. A ładny dom daje naprawdę dużo satysfakcji. Ale to moja opinia.

Zobaczymy co wyjdzie z tego drewna - dzwoniłem do Gotharta i wysłałem mu dane do przygotowania wyceny, pytając też o montaż, stelaż i takie tam.

Jutro ma być w Warszawie, to może udałoby się spotkać i porozmawiać na żywo.

dr_au - masz rację.

Gdyby nie to że żona się uparła na elewację 'drewnianą', to ja bym już zrezygnował.

Po prostu nie chce mi się już o tym myśleć, zastanawiać się, wybierać itd.

Może gdybyśmy jeszcze nie mieli tego pomysłu doboru okleiny okien do elewacji, to nie byłoby tego wielkiego halo, ale mam wrażenie że to ostatnie 2-3 dni kiedy odwlekamy decyzję okienną i zaraz po prostu wybierzemy pierwszą z brzegu okleinę, a elewacją będziemy się martwili później :)

O, dzwoniłeś do Gotharta to dlatego pewnie ciągle ma zajęte....:)

monika, ja nie mogę czekać na elewację, to temat na już. To się musi zgrać z ocieplaniem domu, a przede wszystkim montażem bramy (najpierw brama, potem elewacja u mnie), a od bramy zależy podmurowanie paru rzeczy, a bez tego nie ocieplę... Nie wspominając o zaczepach do żaluzji, które trzeba zrobić na wczoraj. A żaluzje z tego samego drewna co elewacja... I tak w koło.

Nie mam (niestety?) standardowego domu.

Edytowane przez anula05

jeśli dobrze pamiętam, to na zdjęciach w dzienniku Mazo widać, jak mają zostawione tylko takie wnęki na drewno. Wygląda to tak, że drewno nie będzie mocowane na żadnym stelażu tylko przyklejane - wnęka jest dość płytka. Wydaje mi się, że niektóre z tych elewacji ze zdjęć są tak zrobione - np. części między oknami. W dzienniku e-mól ktoś z kolei wkleił zdjęcie desek na elewacje z takimi wglębieniami.

Nie, u nas w tym miejscu nie będzie drewna, tylkotynk wszarym kolorze, drewno będzie na kostkach "doklejonych" do budynku, normalnie na stelażu.

Jak ja się boję o naszą drewnianą elewację... nie będzie jej robiła wyspecjalizowana firma, niby nie jest tego dużo, ale zawsze można spieprzyć. Kolejny minus takiego systemu budowania... Do tego mamy dziwnie zaprojektowany jeden element - drewno kończy się w połowie ściany i zastanawiam się, czy nie zlicować go z elewacją (trzeba by dołożyć styropianu), ale właśnie jakaś szczelina itd... Miejsce mało widoczne niby, ale ja z tych czepialskich...

Do tego jeszcze podoba mi się teraz inny gatunek drewna i inny profil, a materiał już kupiony...

Jak już kupione to zapomnij i nie rozważaj, po co Ci to, przecież nie zmienisz. A projekt zanim zaczniesz realizować skonsultuj z wykonawcą specjalizującym się w elewacji drewnianej. My też mieliśmy pomysł, aby drewno kładł "Pan od tynków", ale chyba na szczęście do tego nie dojdzie.

Pytałem dzisiaj Gotharta o te szczeliny wentylacyjne i powiedział że to co jest na zdjęciach wklejanych wcześniej przez anulę, ma trochę inny system mocowania.

Czyli deski nie wchodzą w siebie, tylko między nimi są szczeliny rzędu 4-5mm i tamtędy leci powietrze.

Dlatego dobrze mi się wydawało że na tych zdjęciach nie było po bokach dziur rzędu 2-3cm.

Nie wiem co prawda jak taki sposób montażu wygląda z bliska (a nie na zdjęciach), ale jeśli działa, to czemu nie :)

mazo - ja już żonie kilkanaście dni temu zarzuciłem pomysł zrobienia szarych (antracytowych) oklein z zewnątrz, bo obawiam się że w sytuacji kiedy nie mamy nawet wybranego materiału na elewację (drewno, a może jednak jakieś płyty elewacyjne), nie wybierzemy koloru oklein jeszcze przez.... wiele tygodni.