salik 23.03.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Projektant nas zbył, mówiąc że wykonanie projektów instalacji nie było częścią umowy W efekcie teraz musimy wykonać na własną rękę projekty wszystkich instalacji, a także np. wyliczenia zapotrzebowania energetycznego. anula - raportuj jak tam prace, bo od kilku dni cisza i nie wiem czy chora jesteś czy idzie Wam tak dobrze/tak źle, że nie masz czasu pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 23.03.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Nie rozumiem... Nie hydraulik jest od projektu branżowego, tylko architekt. rasiu tylko wtedy kiedy sie na to konkretnie umowisz i za to osobno zapłacisz. w skład postawowego projektu domu nie wchodzą projekty instalacji. przynajmniej z tego co ja wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margula 23.03.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 rasiu tylko wtedy kiedy sie na to konkretnie umowisz i za to osobno zapłacisz. w skład postawowego projektu domu nie wchodzą projekty instalacji. przynajmniej z tego co ja wiem Efilo zgadza się - jest tak jak piszesz - w skład podstawowego projektu, czyli projektu budowlanego na podstawie którego zostanie wydane pozwolenie potrzebne są dwie główne branże tj: architektura + konstrukcja. Natomiast z doświadczenia wiem,że różnie TO wygląda w praktyce. Zatem, to co jest wymagane w projekcie do pozwolenia na budowę ustala konkretny Urząd i ich zwariowane wymogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margula 25.03.2011 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Projektant nas zbył, mówiąc że wykonanie projektów instalacji nie było częścią umowy W efekcie teraz musimy wykonać na własną rękę projekty wszystkich instalacji, a także np. wyliczenia zapotrzebowania energetycznego. anula - raportuj jak tam prace, bo od kilku dni cisza i nie wiem czy chora jesteś czy idzie Wam tak dobrze/tak źle, że nie masz czasu pisać Salik - jeżeli mogłabym coś podpowiedzieć, to spokojnie z tymi projektami instalacji - gaz wiadomo - projekt być musi - chociażby do pozwolenia na budowę. Pozostałe jednak można zrobić nie koniecznie zlecając projekt - wystarczy DOBRY hydraulik i elektryk. Przedstawiasz im rozrysowane (tak by było najlepiej) miejsca podłączeń sanitarnych (wanna, wc, pralka, umywalka itp ), elektrykowi - wszystkie gniazda, włączniki itp a oni robią tak jak ma być, zgodnie z Twoimi wytycznymi . Dodatkowo pracując w swoim fachu dłuższy czas bez problemu podadzą ile jakiego materiału będą potrzebować do położenia danej instalacji. W związku z powyższym SPOKOJNIE dacie radę bez projektu. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 25.03.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Salik - jeżeli mogłabym coś podpowiedzieć, to spokojnie z tymi projektami instalacji - gaz wiadomo - projekt być musi - chociażby do pozwolenia na budowę. Pozostałe jednak można zrobić nie koniecznie zlecając projekt - wystarczy DOBRY hydraulik i elektryk. Przedstawiasz im rozrysowane (tak by było najlepiej) miejsca podłączeń sanitarnych (wanna, wc, pralka, umywalka itp ), elektrykowi - wszystkie gniazda, włączniki itp a oni robią tak jak ma być, zgodnie z Twoimi wytycznymi . Dodatkowo pracując w swoim fachu dłuższy czas bez problemu podadzą ile jakiego materiału będą potrzebować do położenia danej instalacji. W związku z powyższym SPOKOJNIE dacie radę bez projektu. Powodzenia To nie jest takie proste, obawiam się... Mamy wszędzie rozplanowane ogrzewanie podłogowe, a do tego sporo innych instalacji (elektryka to akurat najmniejszy problem, jest jeszcze odkurzacz centralny, instalacja alarmowa, tv-sat, rekuperacja, sieć itp.). Nie możemy 'po prostu' puścić gdzieś rurek albo kabli, bo zaraz się okaże że w tym miejscu miało być coś innego i potem się nie da czegoś zrobić. Mając projekt w ręku możemy sprawdzić co i jak ułożyć i w tej sytuacji nawet lata doświadczeń 'Pana Janka' nie wystarczą. Poza tym potrzebujemy także projekty przyłączenia domu do mediów w ulicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 25.03.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 (edytowane) salikpiszesz tak bo jesteś przed budową. po budowie będziesz twierdził że projekty instalacji były wyrzuceniem kasy w błoto. chętnie się założę. p.s. a Twoja wizja konfliktowego podejscia do siebie nawzajem wszystkich instalacji jest nieprawdziwa. rzadko kiedy te wszystkie instalacje w ogóle się 'widują'. Edytowane 25 Marca 2011 przez efilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 25.03.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Salik my mieliśmy projekty razem z projektem, niestety nie do końca ustalone z nami...Hydraulika właściwie się nie zmieniła, dołożyliśmy tylko kaloryfery w garażu i gospodarczym, ale p elektryka to była jazda na całego. Projekt był podstawowy i na etapie elektryki okazało się, ze nijak nie pasuje do naszych potrzeb. Na szczeście arch. pyknął nam jeszcze jeden i tak nieco zmodyfikowany na placu budowy. Reku też było rozplanowane, ale co wykonawca to nieco inny pomysł. U nas na przykład centrala miała być na strychu- nieogrzewanym, izolowana tylko podłoga- w końcu jest w garażu Projekty przyłączy są wymagane- tego nie unikniesz, pozostałe jeśli przemyślane- ułatwią prace. No, ale to dodatkowy koszt- wcale nie mały, a i poprawek i zmian nie unikniesz. Prawdziwi fachowcy to nieźli praktycy- czasami mają naprawdę dobre pomysły i potrafią obnażyć słabe punkty pomysłów architektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 25.03.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 p.s. a Twoja wizja konfliktowego podejscia do siebie nawzajem wszystkich instalacji jest nieprawdziwa. rzadko kiedy te wszystkie instalacje w ogóle się 'widują'. Może i masz rację co do tego 'przed budową', ale nie chcę potem sytuacji 'a gdzie ta rurka szła...'. Co do krzyżowania się instalacji - elektryk powiedział że teraz się instalacje kładzie w podłodze, a nie po ścianach (a w podłodze będzie też podłogówka i odkurzacz centralny). Ja nie mówię że to ma być robione w Autocadzie, bo szkic jak najbardziej wystarczy, ale nie rajcuje mnie jakoś opcja "ja Panu powiem ile i my te rury jakoś sobie położymy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 25.03.2011 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Może i masz rację co do tego 'przed budową', ale nie chcę potem sytuacji 'a gdzie ta rurka szła...'. Co do krzyżowania się instalacji - elektryk powiedział że teraz się instalacje kładzie w podłodze, a nie po ścianach (a w podłodze będzie też podłogówka i odkurzacz centralny). Ja nie mówię że to ma być robione w Autocadzie, bo szkic jak najbardziej wystarczy, ale nie rajcuje mnie jakoś opcja "ja Panu powiem ile i my te rury jakoś sobie położymy". Z projektami czy bez- koniecznie obfotografuj dom przed tynkami i wylewkami!!! Ja już 2 razy korzystałam ze zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 25.03.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Z projektami czy bez- koniecznie obfotografuj dom przed tynkami i wylewkami!!! Ja już 2 razy korzystałam ze zdjęć Wiem, wiem - zdjęcia to podstawa ale w środku domu czasami ciężko (bo mała powierzchnia i szerokokątny obiektyw fałszuje), a poza tym na papierze łatwiej mi się czyta/przyporządkowuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 25.03.2011 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 salik my mielismy projekt full profi wszystkich instalacji razem z wentylacją. mysle że z rzeczywistością pokrywa się jakieś 40%. a jak czytam Twoje wypowiedzi to kropka w kropke to samo nastawienie. niestety życie wszystko weryfikuje. najważniejsze żeby przed zrobieniem instalacji mieć dokładnie rozplanowane pomieszczenia. a tak na marginesie - u nas centrala miała być w garażu a jest na strychu a jak facet od reku zobaczył nasz projekt to sie zalamal i stwierdził że to trzeba wszystko przeliczyć od początku. a najlepsze jak spojrzał na autora i mówi... oooo... pan gienek. no był u nas na całej serii szkoleń ale chyba coś źle zapamiętał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margula 25.03.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 To nie jest takie proste, obawiam się... Mamy wszędzie rozplanowane ogrzewanie podłogowe, a do tego sporo innych instalacji (elektryka to akurat najmniejszy problem, jest jeszcze odkurzacz centralny, instalacja alarmowa, tv-sat, rekuperacja, sieć itp.). Nie możemy 'po prostu' puścić gdzieś rurek albo kabli, bo zaraz się okaże że w tym miejscu miało być coś innego i potem się nie da czegoś zrobić. Mając projekt w ręku możemy sprawdzić co i jak ułożyć i w tej sytuacji nawet lata doświadczeń 'Pana Janka' nie wystarczą. Poza tym potrzebujemy także projekty przyłączenia domu do mediów w ulicy. Efilo już odpowiedź dała tak na marginesie - każda firma, której urządzenie będziecie mieli zamiar wykorzystać w waszym domu bez problemu przygotuje projekt montażu w waszym projekcie - jeżeli tylko o to poprosicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 25.03.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Margula - ale mi właśnie o coś takiego chodzi. Dla CO wszyscy mają jakiś problem i nikt nie chce mi tego rozrysować. CWU, elektryka, WM - nie ma problemu. U nas plus jest taki że my robimy projekt każdej instalacji do już wybudowanego budynku, więc nie powinno być tego problemu co u efilo, że nagle się okazuje że projekt sobie, a życie sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 25.03.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 powiem tak. jak macie pełny projekt wnętrz to dopiero wtedy jest to 'życie' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 25.03.2011 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 No właśnie projekt wnętrz się robi, podobnie jak pozostałe projekty (oczywiście te które nie są zależne od wnętrz - czyli np. gaz lub częściowo CO). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margula 25.03.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Margula - ale mi właśnie o coś takiego chodzi. Dla CO wszyscy mają jakiś problem i nikt nie chce mi tego rozrysować. CWU, elektryka, WM - nie ma problemu. U nas plus jest taki że my robimy projekt każdej instalacji do już wybudowanego budynku, więc nie powinno być tego problemu co u efilo, że nagle się okazuje że projekt sobie, a życie sobie SALIK czyli masz odpowiedź - trzeba szukać dalej, jeżeli ktoś twierdzi,że ma z czymś problem jak piszesz CWU, elektryka itd...tego problemu nie mają - czyli od CO się jeszcze właściwy nie znalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 25.03.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 częściowo CO? znaczy piec? wszędzie indziej najpierw wnętrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 25.03.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Częściowo CO, czyli podłogówka, piec, miejsca na zawory do podłogówki itd.Na razie nie planujemy żadnych grzejników, a jak wyjdzie to zobaczymy po obliczeniach CO... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 25.03.2011 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 no to co mówisz że jeszcze nie macie projektu wnętrz jak już wiecie jakie będziecie mieć podłogi, gdzie się będą łączyć kafle z parkietem, jakie będą grubości desek itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 25.03.2011 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 no to co mówisz że jeszcze nie macie projektu wnętrz jak już wiecie jakie będziecie mieć podłogi, gdzie się będą łączyć kafle z parkietem, jakie będą grubości desek itd Bo nie mamy projektu wnętrz. Ale to nam nie przeszkadza wiedzieć rzeczy które wymieniłaś powyżej. Wiemy gdzie będą kafle (jakie, to sprawa wtórna), gdzie będzie parkiet, jaki parkiet itd. Tak samo jak nie zamierzamy przesuwać żadnych ścian po otrzymaniu projektu wnętrz i nasz projektant wnętrz o tym wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts