Gość monika996 16.04.2011 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 nie cala szyba bedzie montowana po 4 maja. szyne zrobi sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 16.04.2011 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Czy ktoś z moich gości orientuje się ile kosztuje mniej więcej metr kleju pod parkiet? Tzn. ile muszę dodać do kosztu robocizny i materiału, aby uzyskac pełną cenę za m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 16.04.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 (edytowane) do 30zł, ok 1,5kg, zależy od podłoża, gruntu, klej do krajowych może być tańszy a jaki parkiet wybrałaś? Edytowane 16 Kwietnia 2011 przez e-mól Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 16.04.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Anula - ja (trener trzeciej kategorii) w kwestii kominka. 1. To, czy robić kominek zależy od upodobań. Ja akurat lubię, palę i w ogóle, więc dla mnie zawsze było to must have. Jedna z większych atrakcji posiadani domu. Ale kominek, w którym się nie pali i WIDAĆ, że jest po prostu nieużywanym meblem, wygląda po prostu głupio, wręcz zabawnie. Więc rachunek sumienia jest wskazany. Jeżeli nie będziecie używac, to chyba lepiej odpuścić. Względnie przystosować wszystko do zrobienia w późniejszym terminie. Biokominki - proszę zainteresowanych o wybaczenie - uważam za nieporozumienie. Nie lubię rzeczy, które coś udają. Biokominki udają. 2. Ze względu na umiejscowienie kominka przemyślałbym rezygnację przeszklenia z trzech stron. Chociaż niewiem jak byś czyściła, zawsze szyba będzie trochę okopcona. Światło dzienne przeświecające przez przybrudzony kominek będzie w tym miejscu wyglądać fatalnie, zwłaszcza przy nowoczesnym i dosyć sterylnym wnętrzu. Może jednak taki przeszklony z dwóch stron, względnie nieco cofnięty do tyłu? Nie znam rzutów, więc trudno coś powiedzieć, ale będziesz narzekać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 17.04.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Zgadzam się*w wielu kwestiach z dr_au.Przy wnętrzu które prezentują wizualizacje ten przybrudzony kominek nie będzie wyglądał dobrze.Anula, przemyśl tę sprawę. Nie da się tego kominka zrobić nie tak głębokiego? (spłaszczyć go jak się da, żeby nie przysłaniał drzwi tarasowych) z dwiema szybami?Chyba też w swoim domu nie zrobiłabym biokominka, albo prawdziwy ogien z drew albo wcale. Ale każdy robi pod siebie.Mam nadzieję że nasz kominek nie będzie się*palił tylko od święta. Może nie codziennie całymi dniami, ale chciałabym żeby nie skończył jako droga ozdoba salonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 17.04.2011 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Dzieki za uwagi.Nigdy nie mielismy kominka, więc ciężko stwierdzić. Ale zapał mamy:) Może nie codziennie, ale jesteśmy mocno towarzyscy i myślę, że przy wszystkich okazjach będzie się paliło.Co do umiejscowienia, jest z tym problem. Przy kominie jest ściana nośna, nijak się tego nie da obejść. Jest jeden pomysł, na taki pionowy kominek, ale mąż ma wątpliwości. Może poprosimy o dodatkową wizualizację.CO do takiego trójstronnego, ma takowy znajomy, na środku salonu. I nie narzeka na nic:)Mam tylko takie mini zdjęcie:http://www.matexi.pl/gallery/000000168_0001.jpg http://www.matexi.pl/gallery/000000172_0001.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 17.04.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Anula trójstronne są bardziej lub mniej głębokie, ten na zdjęciu powyżej jest z tych bardziej głębokich.Z tego co się orientowałam bo się nad takim zastanawiam to brunner i spartherm takie ma w różnych rozmiarach i głębokościach. Co do kominka to w poprzednim mieszkaniu miałam i sobie chwaliłam, teraz nie mam i mi brakuje, dom który buduje też będzie miał. A co do opini że przybrudzony wygląda wygląda źle ... trzeba go umyć.Kuchnia brudna też wygląda źle brudna w takim domu a z niej nie rezygnujemy. Musisz sama zadecydować , ale jak mąż chce to ja bym zrobiła...żeby z cudzego nie korzystał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 17.04.2011 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 cześć Barbara74 wiem, że są płytsze, bierzemy teraz pod rozwagę najpłytszy (jeszcze nie mam wizualizacji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirka23 17.04.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Witaj Anulko, postanowiłam zajrzeć do Ciebie i przy okazji odpowiedzieć na pytanie odnośnie tych desek, otwory były robione w desce a później deska była przybijana, można taki otwór ładnie obudować, ale to później drzewka mmm.... muszę zapytać małża on będzie może pamiętał Fajny kominek na fotce, wiesz jak się otwiera taki do czyszczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość monika996 17.04.2011 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 jutro dopiero będę w domu. pamiętam o zdjęciach.pozwolili , było dużo formalności- projekt, podanie, czekanie, ale w mieście są burzówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 17.04.2011 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Anula ja mam kominek na srodku salonu ale przeszklony z 2 stron, komin zaczyna sie od stropu, bylo z tym troche zachodu ale dalismy rade. Tez wczesniej nie mielismy kominka ale ja zmarzluch jestem i uwielbiam ogien wiec mam nadzieje, ze bedziemy z niego korzystac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 17.04.2011 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Aneta s - murowaliście komin z cegły czy systemowy?I jaki macie strop - monolityczny czy jakąś Terivę?Nam wszyscy zdecydowanie odradzali murować jakikolwiek komin od stropu, mając Terivę (co nie przeszkodziło naszemu projektantowi wrysować taki właśnie komin...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 17.04.2011 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Anula a z czego znajomi mają tą czarna podłogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 17.04.2011 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Aneta s - murowaliście komin z cegły czy systemowy? I jaki macie strop - monolityczny czy jakąś Terivę? Nam wszyscy zdecydowanie odradzali murować jakikolwiek komin od stropu, mając Terivę (co nie przeszkodziło naszemu projektantowi wrysować taki właśnie komin...). komin jest systemowy schiedel a od strychu dodatkowo obmurowany cegla, strop gestozebrowy - ceramiczny.dlaczego Ci odradzano?przeciez to tylko kwestia dobrych obliczen i dodatkowych stalowych belek. my mamy projekt indywidualny, konstruktorka nam to policzyla ala dla pewnosci konsultowalismy z jeszcze jedna, ma byc ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 17.04.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 A gdzie macie w takim kominie wyczystkę?Schiedla zdecydowanie odradzają z murowaniem od stropu, bo nie ma wtedy ani porządnej wyczystki ani odpływu skroplin.U nas też konstruktor niby policzył, a potem stanęło że jednak te 1.2t komina to nie bardzo stojące na samym stropie.Pewnie zależy też od konstrukcji samego stropu i tego np. jak idą żebra rozdzielcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 17.04.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 A gdzie macie w takim kominie wyczystkę? Schiedla zdecydowanie odradzają z murowaniem od stropu, bo nie ma wtedy ani porządnej wyczystki ani odpływu skroplin. U nas też konstruktor niby policzył, a potem stanęło że jednak te 1.2t komina to nie bardzo stojące na samym stropie. Pewnie zależy też od konstrukcji samego stropu i tego np. jak idą żebra rozdzielcze. my budujemy na odleglosc wiec kiepsko u mnie z wiedza na temat detali, nie wiem gdzie jest wyczystka...konstruktorzy odradzali nam sama cegle bo za ciezka i nawet jakies konsultacje z czlowiekiem z Schiedla byly i jeszcze jednej firmy produkujacej kominy systemowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 17.04.2011 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 e-mól, czyli 22 zł netto/m2 kleju to cena normalna? Parkietu jeszcze nie wybrałam - podoba nam się trójwarstwowy dąb caldos z Hajnówki, ale to rzadki produkt i trochę się boję. Całe piętro musi być w czymś 2 / 3 warstwowym, bo idzie podłogówka. Muszę jeszcze obejrzeć finishparkiet. Na dół chcę deskę warstwową 1 lamela, szeroką i długą, może coś z tarketta. Muszę pojechać do jakiegoś sensownego salonu w W-wie, czy ktoś może polecić mi jakieś miejsce? Chciałabym zobaczyć oferty Tarkett i Finishparkiet. e-mól, znajomi mają żywicę w pełnym połysku, czarną. mirka23, nie ma problemu z dostępem do szyb kominka od wewnątrz, wszystko się otwiera, choć początkowo znajomy chciał tam zamykać córeczkę, żeby czyściła od środka, bo nie wiedział, że się otwiera:))) monika, Ty to masz gonitwę myśli:) nie nadążam, kto i na co się zgodził??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 17.04.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Cena za klej nawet dobra, mi 30 ostatnio zawołali, w jednym salonie kobieta chciałam 20zł za kg i nieroztropnie podała nazwę kleju, w sieci 15zł. I jak im się ta żywica sprawuje, nie rysuje się? daj namiary na jakieś fajne wkłady póki na bieżąco jesteś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Allfloor 18.04.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 To ja mogę coś doradzić. Tak się składa, że dwa pierwsze linki prowadzą do mojej strony (taki miły zbieg okoliczności ). Z tego co widzę jednym z Pani pomysłów jest położenie Tarkett Viva do sypialni. Osobiście odradzam taki zabieg bo Tarkett Viva jest bardzo cienkim materiałem, a w jego cenie można dostać prawdziwą trójwarstwową deskę zdecydowanie lepszą oraz trwalszą i taką, która w przyszłości będzie można cyklinować - tej się nie da bo ma za małą warstwę ścieralną. W tej cenie mogę Pani polecić deskę np [usunięto] W imieniu wszystkich parkieciarzy proszę Panią tylko o wybranie odpowiedniego drewna i wyliczenie grubości (klej + mata + klej + deska) a dopiero później rozpoczęciu układaniu gresu. To jest bardzo częsty błąd, z którym w salonie co chwile się spotykam. Klienci przychodzą i komunikują mi, że gres jest np. tylko 12-13 mm wyżej niż jastrych, a klient chce położyć deskę... W przypadku gdy jastrych nie jest idealnie równy trzeba będzie także wykonać niwelację za pomocą masy samopoziomującej - np. przy użyciu masy Uzin NC 170 - ważne by miała odpowiednią klasy wytrzymałościowe (do desek zalecane co najmniej C30 i F7). W razie pytań o podłoże i drewno proszę pisać - chętnie odpowiem. Pozdrawiam i życzę zbudowania swojego domu, takiego jak Pani sobie zamarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość monika996 18.04.2011 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 ;)miasto się zgodziło na podłączenie do kanału burzowego. Anula może coś Ci pomogę z tymi szklanymi barierkami. głebokośc profilu 12 cm, a szerokośc na szkło ( 3 cm). i trochę zdjęc, dziś miałam słabe dojście, ponieważ robią gładzie. widok od przodu widok z gory widok od przodu( już po dołożeniu od czoła suchego tynku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts