Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posty do Anuli

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy odbiorze styropianu najlepiej sprawdzić czy paczki nie są powyginane (beczka). Często się niestety zdarza, szczególnie jeśli styropian był źle przechowywany lub pochodzi od tańszych producentów. Jeśli dobrze pamiętam to norma wygięcia to 5%, jeśli coś jest bardzo krzywe, to można reklamować u producenta.

W pierwszej wersji miałam zamówić własnie Termoorganike ale doczytałam włąsnie ze trafiają sie krzywe arkusze.Zamówie Autrotherma bo skłąd z tym materiałem mam dużo bliżej (mimo że ten styropian na zamówienie) i w razie reklamacji/wymiany bede miała wygodniej (Termoorganike musiałabym ściagać z sąsiedniego województwa ) Dzieki za informacje-kolejna osoba robiła systemem Ceresit-może faktycznie maja dobre kleje do tego grafitowego ;)

o kurcze, przedwczoraj miałam właśnie dostawę Termoorganiki :( Anula, a na podłogę co dajesz? I ile masz mieć styropianu w garażu?

Ba podłogę styropian twardy podłogowy (wcale nie jest taki twardy), ale nie pamiętam jaki, sprawdze jak będę. W projekcie miałam 10 cm na parterze (całym), ale wyszło 13 cm, w garażu na razie nie robię, bo mają tam skład wszystkiego, z poza tym anhydrytu nie chcę w garazu, bo nie wiem jeszcze co dac na wierzch. Nie chcę płytek , więc może jakaś farba / zacierka-posypka, a wtedy molę dac tradycyjną wylewkę. Nie wiem ile w końcu będzie tego styropianu, pewnie też ok. 13 cm.

Też chciałam reklamować ten styropian, ale on zamawiany, a Majster nie chciał czekać i tak już zostało. W każdej paczce na początku trafiało się kilka krzywych sztuk, potem już było ok.

Cześć

Przyszłam się*przywitać. Robiliśmy urodziny dziecku i 2 dni wyjęte z życia budowlanego :)

No ten styropian eps100 faktycznie wydaje się nie być za twardy. My tak jak się zaleca do garażu kupiliśmy eps200. Jak polożyli i zobaczyliśmy rónicę, to byliśmy w ciężkim szoku. Ta 200 to jak beton

Idę dalej

Salik, zapewne masz rację, nie, na pewno masz, ale że my nie mieliśmy xps, to ta 200-setka wydawała się*być*naprawdę mega twarda. Bynakmniej nie dało się w tym zrobić żadnego wgłębienia - nawet butem ze szpilką. W 100-tce, po zwykłych butach zostawały ślady. Dobrze, że mąż nie dotykał xps, bo znając jego zamiłowanie do wszystkiego co pożądne kazałby mi zamówić 200 na cały dom i xps do garażu.

Tak czy inaczej nasi wylewkarze powiedzieli, że rzadko mają do czynienia w domach z takim pożądnym styropianem jak ta nasza 100 Genderki (mężowi ulżyło, bo tydzień psioczył, że mógł wziąć 200 na cały dom)

Spirea - widać to po paczkach, bo są wtedy widoczne wybrzuszenia.

Czasami niestety krzywe się trafiają też w środku - można je oczywiście zamontować, ale wtedy trzeba 'nacinać' styropian i nie ma już ciągłości ocieplenia + więcej roboty dla ekipy.

Anula - dawałaś u siebie 2 warstwy na zakładkę?

My u nas chcieliśmy XPS ze względu na wysoki poziom wody, ale nie wiem czy nie położymy spodniej warstwy z EPS-u, a górnej z EPS200/EPS100 (mamy sporo wylewki, więc wolałbym żeby się jednak styropian za bardzo nie ugiął pod ciężarem wylewki).

XPS ma jeszcze jedną wadę w stosunku do EPS-u (poza dużo wyższą ceną) - minimalne U jest na poziomie 0.038

Anula - trzeba było zrobić zdjęcia, można w ten sposób ponoć dochodzić rekompensaty nawet po zamontowaniu.

Spireo, ja się na styropianach nie znam, wybrałam Genderkę, bo akurat taka mi wpadła w oko i wydawała mi się być OK. Najpierw hydraulicy mówili że bardzo dobry, a potem wylewkarze powiedzieli mojemu mężowi że wybrał najlepszy styropian. Ale jak to się ma do rzeczywistości - nie wiem. Zamawialiśmy w icmarkecie

Salik, a na wysoki poziom wody, to chyba nie styropian xps tylko pożądna izolacja przeciwwilgociowa kilkuwarstwowa (na piach, na wylewkę, na styropian) Jak najlepsza nietania folia

Na podłodze mam taki:

IMGP0026.JPG

Między styropianem a folią mamy wilgoć:( Przestraszyłam się, ale wygląda na to, że to wilgoć z domu, tzn. ściany mokre i się skrapla. Nic innego nie przychodzi nam do głowy. Znalazłam taki wątek:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?87103-styropian-na-podloge-i-wilgoc-(/page3

Na wilgoć xps jest świetny, bo ma bardzo niską nasiąkliwość. Wiem coś o tym, bo swój niechcący przetestowaliśmy...

A co do wilgoci u Ciebie Anula, to jest pewnie tak jak piszesz. Macie szybkie tempo, etapy prac jedne po drugich i wszystko jeszcze nie doschło. U nas tynki dość długo do siebie dochodziły, a nie mamy ocieplonego domu, więc wilgoć mogła sobie dodatkowo uciekać przez mury.

Odpalisz reku i będzie po wilgoci :)

Gość monika996
no to suszcie jak macie wilgoć i wietrzcie!!!! jest bardzo ciepło powinno szybko się wysuszyć. my mieliśmy właczone ogrzewanie podłogowe i kaloryfery. ale była zima. Anula nie martw się.