Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posty do Anuli

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak, zmian jest trochę, okazuje się, że niektóre skrzydła są zaprojektowane hmmm.... nie najlepiej... - za duże i za ciężkie, byłyby problemy przy manewrowaniu, ramy mogłyby osiadać. Architekt nie ma o wszystkim doskonałego pojęcia:( Więc teraz trzeba dzielić, zmieniać, okno w kuchni podmurowaliśmy, okazało się, że za wysoko. Do tego przy takiej kwocie zamówienia trzeba negocjować, bo każdy tysiąc jest ważny. Rezygnujemy z drzwi, z wyłazu dachowego - bo choć jest w projekcie, wykonawcy odradzają go robić z aluminium. Mnóstwo podobnych spraw. Mamy okna 2,80 i 2,40 wysokości, nie wszystko potrafimy sobie wyobrazić, w kilku na piętrze będzie problem z myciem - teraz jest ostatni moment na zmiany - później pozostanie już tylko zaakceptować stan jaki jest. Wykonawca musi uzgodnić z architektem detale, przedstawić mu rysunki etc. Do tego pojawiają się fachowcy, którzy krytykują ofertę, którą już prawie wybraliśmy - to sieje zamęt w głowie, powoduje wątpliwości. Wszystko trwa, to jedna z najpoważniejszych decyzji przy tej budowie. A o oknach aluminiowych na forach i w necie jest bardzo mało informacji, brakuje rzetelnych porównań poszczególnych profili etc.

Ale już jest bliżej niż dalej:)

Będzie tylko pc.

Relacja z budowy będzie w czwartek.

Jutro w końcu zamawiamy okna...

Założysz dziennik? Ciekawa jestem projektu:)

Jeszcze nie podjęłam decyzji co do dziennika... Największy problem to brak czasu... Pożyjemy zobaczymy ;-)

Dzisiaj było spotkanie z architektem... Nie wiem, ale coś nie możemy się dogadać.... :cry:: Może ja mówię niewyraźnie, ale ogólnie znów dużo uwag miałam.... I to takich poważnych.... Więc na razie jeszcze nic Ci nie wysyłam. Jak projekt będzie chociaż "akceptowalny" to dopiero Ci go pokażę ;)

Anula, czy podjełas decyzje o zrobieniu ogrzewania sciennego?Okna zamówione, no pochwal sie.

Tak, ogrzewanie ścienne na jednej ścianie - w salonie.

O oknach napiszę szerzej w wolnej chwili. Generalnie - profile aluminium Reynaers CS77, szyby dwukomorowe, u=0.6, montaż w warstwie izolacji. Nie topowe, ale z tych lepszych. A chwalić to się będę jak już zamontują, bo poczekamy ok. miesiąca.

Witaj mariomili!

Anula, czy to duze okno w łazience będzie otwierane? Jak w koncu załatwiliście sprawę tych wielkich skrzydeł?

A o którą łazienkę pytasz?:) Zresztą i w jednej i drugiej - tak. To górne trzeba jakoś myć... Gdyby nie to dałabym wielki fix:) Sprawę utrudnia to, że za oknem będzie fixowa drewniana żaluzja... Dwa z trzech skrzydeł robimy otwierane. Muszą być trzy, bo dwa uniemożliwiłyby postawienie wanny pod oknem. No i tego typu problemy są w każdym oknie........