monsanbia 06.06.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Ty to się kobieto wykończysz na tej budowie! Ale gdzie tam, Ona jest lepsza od niejednego faceta Anula, fajnie że będziesz mieć w końcu te wylewki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 06.06.2011 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Taa, syna urodziłam, dom zaraz skończę, jeszcze drzewo posadzę i tylko mi wiadomo czego brak... Wcale nie jestem zadowolona z takiej sytuacji i chętnie poleżałabym, popachniała, pochodziła w szpilkach i takie tam... oj chętnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 06.06.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Taa, syna urodziłam, dom zaraz skończę, jeszcze drzewo posadzę i tylko mi wiadomo czego brak... Wcale nie jestem zadowolona z takiej sytuacji i chętnie poleżałabym, popachniała, pochodziła w szpilkach i takie tam... oj chętnie... Ty sobie pomyśl jaką będziesz miała za rok satysfakjcję. Ludzie (uśmiecham się tu do Ciebie) będą chodzić po Twoich pięknych wnętrzach, a Ty pachnąca i w tych szpilkach będziesz mogła powiedzieć, że ten dom to w całości Twoja robota. To jest kurde coś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 06.06.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Będziesz leżała i pachniała jak dom wybudujesz! A teraz do roboty żwawo - raz, raz, raz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość monika996 06.06.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 tak, tak potem będzie nuda!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 06.06.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Anula, dajesz radę i dasz do końca. Jednak współczuję, bo budowa to spore wyzwanie. Ja przynajmniej nie muszę jeździć z dzieckiem. Problem to godzenie budowy z pracą i zebranie siły, aby poświęcić czas dziecku jak ląduję w domu ok. 18-19. Od pewnego czasu łudzę się, że jak już się przeprowadzimy, to się sytuacja zmieni. W związku z tym, że rozmawiacie o wylewkach - jaki macie u siebie stosunek styropianu do wylewki, czyli ile styropianu i ile wylewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 06.06.2011 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Ja mam różnie - styropianu między 9 a 13 na dole i między 5 a 7 na piętrze, a wylewki wyjdzie ok. 6 cm, ale miejscami sporo więcej a gdzieniegdzie trochę mniej.Straszny bajzel:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 06.06.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Spirea - ile masz w sumie cm na całość nadchudziakową?Tak będzie łatwiej coś doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 06.06.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 U nas jest wszędzie 7cm wylewki i 10 cm styropianu (eps 100 w całym domu, eps 200 w garażu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 06.06.2011 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 U nas jest wszędzie 7cm wylewki i 10 cm styropianu (eps 100 w całym domu, eps 200 w garażu) I tak powinno byc prawidlowo Ja mialam w projekcie 10 cm + 6 wylewki na parterze. Ale to wszystko tez zalezy od tego gdzie masz punkt zero i co ostatecznie dajesz na warstwe wykonczeniową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 06.06.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 (edytowane) Pozwolę się nie zgodzić - nie ma czegoś takiego jak 'jedyna słuszna grubość' Ilość styropianu na gruncie w dużym stopniu odpowiada za straty do gruntu. Im więcej styropianu, tym mniejsze straty i dom dobrze zaizolowany. W domach energooszczędnych się daje z reguły 15cm, w pasywnych od 20cm w górę. Spirea buduje dom energooszczędny, stąd moje pytanie 'ile cm ma do dyspozycji'. Z reguły grubość wylewki determinuje grubość styropianu jaką można dać. I jeszcze jedno - oznaczenia 'EPS100', 'EPS200', to oznaczenia twardości styropianu, nie jego lambdy. Może być styropian EPS100 0.040, a może być też 0.032 Oczywiście - w garażu się daje twardszy, w domu - zależy Edytowane 6 Czerwca 2011 przez salik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 06.06.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 My dawaliśmy Synthos XPS na fundamenty. Kiedyś m3 kosztował 360zł brutto, teraz podobno podchodzi pod 450zł. Ale sam produkt bez zastrzeżeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 06.06.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 (edytowane) Pozwolę się nie zgodzić - nie ma czegoś takiego jak 'jedyna słuszna grubość' Ilość styropianu na gruncie w dużym stopniu odpowiada za straty do gruntu. Im więcej styropianu, tym mniejsze straty i dom dobrze zaizolowany. W domach energooszczędnych się daje z reguły 15cm, w pasywnych od 20cm w górę. Spirea buduje dom energooszczędny, stąd moje pytanie 'ile cm ma do dyspozycji'. Z reguły grubość wylewki determinuje grubość styropianu jaką można dać. I jeszcze jedno - oznaczenia 'EPS100', 'EPS200', to oznaczenia twardości styropianu, nie jego lambdy. Może być styropian EPS100 0.040, a może być też 0.032 Oczywiście - w garażu się daje twardszy, w domu - zależy A kto powiedział, że pisząc o twardości styropianu, ma na myśli jego ciepłotę ???? Nie rozumiem Żaden styropian, nawet 50 cm i lambda 0,030 nie zatrzyma ciepła które idzie do góry i ucieka szkłem i słabo zaizolowanym dachem Edytowane 6 Czerwca 2011 przez monsanbia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 06.06.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 W domach energooszczędnych się daje z reguły 15cm, w pasywnych od 20cm w górę. i na deser coś, co to wyklucza, czyli kilkaset m2 szyb i jeszcze w ramach z aluminium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 06.06.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Ale przez grunt ucieka bardzo dużo ciepła, a do dachu daleko. Natomiast zdecydowanie nie zgadzam się że "10cm to w sam raz" Wszystko zależy od konkretnego domu i tego co chcemy osiągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 06.06.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 i na deser coś, co to wyklucza, czyli kilkaset m2 szyb i jeszcze w ramach z aluminium A rozmawiamy o jakimś konkretnym domu? Bo nie przypominam sobie żeby Spirea miała aluminiowe okna i kilkaset m2 szyb... I w ogóle jeszcze nie widziałem kogoś kto by budował dom pasywny i wstawiał aluminiowe profile o bardzo dużych połaciach (inna sprawa że na dużych przeszkleniach, powierzchnia profilu w stosunku do powierzchni szyby nie jest tak dużo i przez to okno nie jest wcale jakieś super zimne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 06.06.2011 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 A rozmawiamy o jakimś konkretnym domu? Oczywiście, że nie! (i żeby nie było nie myślałam w tym momencie o domu Spirei!) Po prostu często spotykam się z określeniem dom energooszczędny i taką właśnie sytuacją. Albo jedno albo drugie. Te dwie rzeczy w parze ze sobą nie idą bo nie ma takiej fizyki Okno zawsze jest zimne, zespolone, 3 szybowe, z powłoką niskoemisyjną - dalej ucieka tędy najwięcej ciepla Zamiast w styropian (gruby i ciepły) inwestować grubą kasę na pewno lepiej dołożyć i zakupić najlepszą*na rynku ocieplinę dachu. To że do dachu jest wysoko, nie ma znaczenia. Tzn ma, bo im wyższe pomieszczenie tym ciepło jeszcze szybciej ucieka! Tyle w temacie. Zaśmiecamy Anuli wątek. Sorry Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 06.06.2011 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Faktycznie robi się off-topic, aczkolwiek nie zgadzam się zupełnie z opinią 'lepiej w dach niż w podłogę'.W domach energooszczędnych/pasywnych należy izolować wszelkie przegrody - dach, ściany i podłogę. Spirea - to ile masz cm pod oknami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 07.06.2011 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 ups, zrobiło się zamieszanie (przepraszam Anula). Na parterze mam 23 cm, a możliwe, że 24, bo okna chyba ciut wyżej zamontowane. Na poddaszu 12 cm i tu może być problem, bo na etapie projektu nie planowaliśmy podłogówki na całości. Potem już tak, ale jakoś wydawało się, że wystarczy. Ile trzeba liczyć grubości na kafle+klej i panele? Kiedyś czytalam wypowiedź Janzara (i usiłuję ją znaleźć), że musi być jakaś proporocja między grubościa styropianu a wylewką. Inaczej może zacząć pękać czy coś takiego. Pytałam tez o EPS do garażu - jedni mówią, że brać EPS200 a inni, że wystarczy EPS100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 07.06.2011 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Czyli u Ciebie też dzisiaj wylewają.To dobrze, że udało się dogadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts