mammeza 05.07.2010 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Witam - mam pytanie - otóż zakupiałam z znajomym na spółkę duży budynek z którego zrobiliśmy domki bliźniacze. Umowa była taka,że sąsiad ma u siebie licznik więc za jego zgodą założylismy u niego podlicznik od wody. niestety zdarza się tak,że sąsiad potrafi nam zamknąć kurek, Czy ma do tego prawo? i jeszcze jedno pytanie - bo rura od przyłaćza wodnego idzie przez moje podwórze - czy w razie czego mogę odciąć mu wodę i za zgodą wodociągów rurę doprowadzić do mojej piwnicy i u mnie zrobić licznik? i czy wtedy sąsiad musi robić swoje przyłącze? Myślę, że wyraziłam się dosyć jasno - i odrazu dziękuje za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 05.07.2010 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 A dlaczego ów sąsiad wam zakręca tą wodę? Tak po prostu ze złośliwości? Czy może z powodu niepłacenia? Do wodociągów o warunki przyłączenia możesz wystąpić zawsze, jeśli sąsiad ma swoją umowę z wodociągami, to będzie to rzecz zupełnie niezależna od niego. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mammeza 06.07.2010 06:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 To jest złośliwość - myslę,że zazdrość, bo potrafi zrobić inne rzeczy na złość, ale to inna historia. A rachunki płacę regularnie.Nawet gdyby to nie on jest od zakręcania tylko wodociągi.A umowa? mamy oboje umowy tylko chodzi konkretnie o to czy mogę w razie czego uciąć u siebie na podwórzu rurę oczywiście za zgodą wodociągów i przyłączyć ją sobie, a sąsiad niech myśli i robi sobie mapki i nowe przyłacze. A jeśli nie mogę uciąć rury u mnie na podwórzu to czy mogę się nie zdodzić aby po mojej posesji szła rura z wodą do sąsiada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 06.07.2010 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Jeśli oboje macie umowy z wodociągami, to na niezgadzanie się jest już trochę za późno, ale i wtedy cały problem możesz przerzucić na wodociągi. Napisz do nich pismo, w którym opisz instalację i fakt, że sąsiad ci wielokrotnie zakręca wodę, w związku z czym domagasz się aby twoje przyłącze zostało wykonane jako osobna wcinka do wodociągu, który i tak przechodzi przez twoją posesję. A każdy fakt zakręcenia przez sąsiada wody od razu reklamuj w wodociągach jako "brak wody". Z nimi masz umowę, nie z sąsiadem (o ile dobrze zrozumiałem) i jeśli ktoś kiedyś wydał zgodę na tak przedziwną instalację, to niech się teraz martwią. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mammeza 06.07.2010 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 dziekuję za odpowiedź, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mammeza 09.07.2010 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 mam jeszcze jedno pytanie - a jeśli przyłącze na podwórzu już było jak kupiliśmy dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 15.07.2010 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Rozumiem że to sąsiad ma podpisaną umowę na dostawę wody, a z Tobą rozlicza się z podlicznika ( a nie wodociągi ).Jeżeli nie ma obciążenia służebnością na Twoją działkę, to możesz odciąć sąsiada i pociągnąć do swojej części budynku ( oczywiście dając sąsiadowi np 2 tyg. termin ).PzdrJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mammeza 15.07.2010 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 ja mam osobną umowę z wodociągami na podlicznik i on też,ale na licznik. W momencie jak podpisywaliśmy umowy z wodociągami sąsiedzi ustnie mieli powiedziane,że nie mogą nam zakręcać dopływu wody (z czasem się okazało że jednak zakręcają), Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 15.07.2010 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Jeśli masz umowę z wodociągami, to na nich przerzuć problem, bo to oni tak naprawdę go tutaj mają, oni się w tejże umowie zobowiązali do zapewnienia Ci dostaw wody. Każdy brak wody reklamuj w wodociągach, nie wnikaj, czy to sąsiad zakręcił, czy wodociągi ulicę odcięli, składaj reklamacje, domagaj się odszkodowań za dni, w których wody nie było (przejrzyj tutaj umowę, sprawdź tryb składania reklamacji i co ci przysługuje).Za jakiś czas napisz do wodociągów pismo, przedstaw sytuację, napisz, że brak wody reklamowałaś x krotnie, w dniach a,b,c,d, i e, numery reklamacji x,y,z i wobec powyższego domagasz się zapewnienia ciągłości dostaw wody, jak to masz zagwarantowane w umowie, w związku z czym niech wodociągi przekonają sąsiada do niezakręcania ci wody bądź przebudują twoje przyłącze. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 15.07.2010 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 ... i wzywaj pogotowie do awarii za każdym razem kiedy nie ma wody !J PSA tak serio zrób sobie bezpośrednie przyłacze i problem z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts