Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rura od przyłacza u mnie na podwórzu a liczniki u sąsiada

mammeza

Recommended Posts

Witam - mam pytanie - otóż zakupiałam z znajomym na spółkę duży budynek z którego zrobiliśmy domki bliźniacze. Umowa była taka,że sąsiad ma u siebie licznik więc za jego zgodą założylismy u niego podlicznik od wody. niestety zdarza się tak,że sąsiad potrafi nam zamknąć kurek, Czy ma do tego prawo? i jeszcze jedno pytanie - bo rura od przyłaćza wodnego idzie przez moje podwórze - czy w razie czego mogę odciąć mu wodę i za zgodą wodociągów rurę doprowadzić do mojej piwnicy i u mnie zrobić licznik? i czy wtedy sąsiad musi robić swoje przyłącze? Myślę, że wyraziłam się dosyć jasno - i odrazu dziękuje za odpowiedź

A dlaczego ów sąsiad wam zakręca tą wodę? Tak po prostu ze złośliwości? Czy może z powodu niepłacenia?

Do wodociągów o warunki przyłączenia możesz wystąpić zawsze, jeśli sąsiad ma swoją umowę z wodociągami, to będzie to rzecz zupełnie niezależna od niego.

J.

To jest złośliwość - myslę,że zazdrość, bo potrafi zrobić inne rzeczy na złość, ale to inna historia. A rachunki płacę regularnie.Nawet gdyby to nie on jest od zakręcania tylko wodociągi.

A umowa? mamy oboje umowy tylko chodzi konkretnie o to czy mogę w razie czego uciąć u siebie na podwórzu rurę oczywiście za zgodą wodociągów i przyłączyć ją sobie, a sąsiad niech myśli i robi sobie mapki i nowe przyłacze. A jeśli nie mogę uciąć rury u mnie na podwórzu to czy mogę się nie zdodzić aby po mojej posesji szła rura z wodą do sąsiada?

Jeśli oboje macie umowy z wodociągami, to na niezgadzanie się jest już trochę za późno, ale i wtedy cały problem możesz przerzucić na wodociągi. Napisz do nich pismo, w którym opisz instalację i fakt, że sąsiad ci wielokrotnie zakręca wodę, w związku z czym domagasz się aby twoje przyłącze zostało wykonane jako osobna wcinka do wodociągu, który i tak przechodzi przez twoją posesję. A każdy fakt zakręcenia przez sąsiada wody od razu reklamuj w wodociągach jako "brak wody". Z nimi masz umowę, nie z sąsiadem (o ile dobrze zrozumiałem) i jeśli ktoś kiedyś wydał zgodę na tak przedziwną instalację, to niech się teraz martwią.

J.

Rozumiem że to sąsiad ma podpisaną umowę na dostawę wody, a z Tobą rozlicza się z podlicznika ( a nie wodociągi ).

Jeżeli nie ma obciążenia służebnością na Twoją działkę, to możesz odciąć sąsiada i pociągnąć do swojej części budynku ( oczywiście dając sąsiadowi np 2 tyg. termin ).

Pzdr

J

Jeśli masz umowę z wodociągami, to na nich przerzuć problem, bo to oni tak naprawdę go tutaj mają, oni się w tejże umowie zobowiązali do zapewnienia Ci dostaw wody.

Każdy brak wody reklamuj w wodociągach, nie wnikaj, czy to sąsiad zakręcił, czy wodociągi ulicę odcięli, składaj reklamacje, domagaj się odszkodowań za dni, w których wody nie było (przejrzyj tutaj umowę, sprawdź tryb składania reklamacji i co ci przysługuje).

Za jakiś czas napisz do wodociągów pismo, przedstaw sytuację, napisz, że brak wody reklamowałaś x krotnie, w dniach a,b,c,d, i e, numery reklamacji x,y,z i wobec powyższego domagasz się zapewnienia ciągłości dostaw wody, jak to masz zagwarantowane w umowie, w związku z czym niech wodociągi przekonają sąsiada do niezakręcania ci wody bądź przebudują twoje przyłącze.

J.