Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka BEZ projektu - co teraz

krolik2002

Recommended Posts

Mądry Polak po szkodzie.......

Instalacja na całej powierzchni podłogi tj. 350m2. Właśnie doczytałem, że bez projektu to kicha.

Co wiem:

Pętle do 90m

Na dole rozłożone co 10cm

Osobna pętla pod oknami na dole (ale nie zagęszczona) aby puścić w ten obieg wodę o wyższej temp.

Na górze rozłożone co 15cm

Osobne rozdzielacze na grzejniki (wspomaganie podłogówki w łazienkach)

Szklane "banieczki" do regulacji przepływów

Izolacja termiczna 15cm na dole, 5cm na piętrze

co teraz???? Jak zminimalizować efekty instalacji "na oko". Jakieś sprytne sterowanie ???

Że ja dopiero teraz wypier&^#&* (podziękowałem) generalnemu wykonawcy.....MASAKRA

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeżeli wykonawca ma doświadczenie to projekt nie jest potrzebny - ale to nie jest trudne ogólnie masz dobre założenia.

te banieczki to rotametry

przy takiej powieżchni napewno musi być większa pompa (wymagana jest wieksza wydajność )albo dwie na parter i piętro osobno - to warto przeliczyć

Piotr

Edytowane przez Piotr G

Mądry Polak po szkodzie.......

Instalacja na całej powierzchni podłogi tj. 350m2. Właśnie doczytałem, że bez projektu to kicha.

Co wiem:

Pętle do 90m

Na dole rozłożone co 10cm

Osobna pętla pod oknami na dole (ale nie zagęszczona) aby puścić w ten obieg wodę o wyższej temp.

Na górze rozłożone co 15cm

Osobne rozdzielacze na grzejniki (wspomaganie podłogówki w łazienkach)

Szklane "banieczki" do regulacji przepływów

Izolacja termiczna 15cm na dole, 5cm na piętrze

co teraz???? Jak zminimalizować efekty instalacji "na oko". Jakieś sprytne sterowanie ???

Że ja dopiero teraz wypier&^#&* (podziękowałem) generalnemu wykonawcy.....MASAKRA

z tego co piszesz:

--pętle do 90m bardzo dobrze

--przepływomierze zastosowane -bardzo dobrze ---mozesz sam w łatwy sposób wyregulować instalacje

--rozstaw rurek o dobrych rozstawieniach 15cm,10cm --- przewymiarowane ale to na plus

--izolacja termoczna wystarczajaca

-- projekt----- jak ktoś ma doswiadczenie to projekt zbędny ,a z tego co piszesz masz nieżle rozwiązane ---powinno hulać

nic nie piszesz o sterowaniu ,jak masz to przygotowane ????

Robię celowo bez projektu bo to podnosi koszty (sami też projektujemy instalacje sanitarne). Grzejnik do łazienki z podłogówką oczywiście wciskam na siłe - łazienki są małe i zagracone więc najcześciej powierzchnia podłogówki jest niewystarczająca do odpowiedniego dogrzania pomieszczenia (a łazienka troche stopni potrzebuje). Rozstaw ustalany jest indywidualnie do każdego budynku najczęściej zwykle jest to 15. Sterowanie do podłogówki robię zwykle pogodowe i działa bardzo ładnie.

czy dobrze rozumiem??........moja podłogówka jest przewymiarowana i przepłacona ale to nie szkodzi jej sprawności i może nawet działać ekonomiczniej niż te z projektem typu "zagęszczenie co 35cm". Ewentualnie muszę dobrać większą pompkę (lub nawet dwie) i zainwestować w jakieś sprytne sterowanie.

Na górze rozdzielaczy mam takie niebieskie kapturki w miejsce których można wkręcić jakieś termostaty czy cuś.

koszty to najbardziej podnosi przewymiarowanie instalacji robionej na oko

PS ja swój projekt podłogówki robiłem na podstawie audytora OZC, kosztowało mnie to 3 dni pracy, zaoszczędziłem lekko licząc 5-10 tyś zł

rozstawy wyszły mi dla tem. zasilania

sypialnie 35cm

salon gdzie są duże przeszklenia 25cm

łazienka z tem wyższą o 4 stopnie od reszty 10cm

te wyniki są bardzo zbieżne z tym co wyszło u innych, którzy również liczyli audytorem OZC i wyobraź sobie również działa bardzo ładnie

przykład

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?105517-Dom-Piczmana&p=2286350#post2286350

źle źle i jeszcze raz źle rozkład temperatur na podłodze masz nierównomierny, temperatura podłogi jest za wyska. Rozsatw powinno sie przyjmować w strefie przebywania od 15-20 temperarura podłogi powinna wynosić od 29-30 st max wtedy jest ekonomicznie i komfortowo. Ile ty masz tej podłogówki że zaoszczędziłes5-10 tyś ???. Projektu nie należy wykonywać samemu na podstawie programu komputerowego tylko jest taki zawód jak projektant instalcji sanitarnych który posiada odpowiednią wiedzę i potrafi dobrze wykorzystać program.

Puławiak trochę ci się dziwie, skoro potrafisz robić obliczenia i masz w tym wprawę to przecież zrobienie takie domku nie pochłonie ci nawet jednego dnia. A dzięki temu masz pewność, że to co zakładałeś z palca jest słuszne, zyskujesz w oczach inwestora jako profesjonalista.

Wiesz latanie z kartkami papieru do inwestora bo ja tu panu zrobiłem obliczenia niech Pan zobaczy. To jest naciąganie przecietny inwestor jest "zielony i taki spis tabelek ma gdzies" Interesuje to go żeby dobrze działało i komfortowo. Robiąc kotłownie a tego robię dość dużo też nie robię obliczeń robię to z głowy. Co do podłogówki to radzę żeby inwestor zastanowił sie nad wyborem płytek i sposobu układania tak żeby później płytki nie pękały i żeby dobrze wyznaczyć dylatacje a robienie obliczen do 100 m2 podłogówki dla kogoś kto robi setki tysiecy kilometrów jest poprostu śmieszne.

koszty to najbardziej podnosi przewymiarowanie instalacji robionej na oko

PS ja swój projekt podłogówki robiłem na podstawie audytora OZC, kosztowało mnie to 3 dni pracy, zaoszczędziłem lekko licząc 5-10 tyś zł

rozstawy wyszły mi dla tem. zasilania

sypialnie 35cm

salon gdzie są duże przeszklenia 25cm

łazienka z tem wyższą o 4 stopnie od reszty 10cm

te wyniki są bardzo zbieżne z tym co wyszło u innych, którzy również liczyli audytorem OZC i wyobraź sobie również działa bardzo ładnie,

przykład

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?105517-Dom-Piczmana&p=2286350#post2286350

rozstaw 35 jest niekomfortowy ,za duże odległosci między rurami,ewidentnie mozna odczuc gdzie rurki lecą

Edytowane przez jacekaqua
bład

Dobieram na oko bo robię setki takich małych obiektów i wiekszość z nich jest powtarzalna więc po co ??? Robiac wieksze obiekty oczywiście robiśie obliczenia ale nie dla domków jednorodzinnych gdzie wszystko widać na pierwszy rzut oka wystarczy porozmawiać z inwestorem.

Jesteś po próbach ciśnieniowych ale nie termicznych zobaczymy jak sobie pomieszkasz roczek lub dwa wtedy zauważysz różnicę.

Materiałów nie załatwiam tylko je sprzedaję a nie prowadze działalności charytatywnej wiec musze na tym też zarabiać. Prowadzę legalną działalność gospodarczą i mam koszty wynikające z prowadzenia tej działalności. I na końcową cenę składa się też te koszty - utrzymanie pracowników, samochodów ( koszty paliwa przeglady, naprawy itd), zakup narzedzi i ich utrzymanie ale w zamian za to klient otrzymuje instalację wykonaną fachowo zgodnie z obowiązującymi normami, przepisami i sztuką budowlaną, ma zapewniony serwis gwarancyjny i pogwarancyjny. I to cała różnica.