krolik2002 05.07.2010 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Mądry Polak po szkodzie.......Instalacja na całej powierzchni podłogi tj. 350m2. Właśnie doczytałem, że bez projektu to kicha. Co wiem:Pętle do 90mNa dole rozłożone co 10cmOsobna pętla pod oknami na dole (ale nie zagęszczona) aby puścić w ten obieg wodę o wyższej temp. Na górze rozłożone co 15cmOsobne rozdzielacze na grzejniki (wspomaganie podłogówki w łazienkach)Szklane "banieczki" do regulacji przepływówIzolacja termiczna 15cm na dole, 5cm na piętrze co teraz???? Jak zminimalizować efekty instalacji "na oko". Jakieś sprytne sterowanie ??? Że ja dopiero teraz wypier&^#&* (podziękowałem) generalnemu wykonawcy.....MASAKRA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 05.07.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 w czym widzisz problem ????co cie martwi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 05.07.2010 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 oczywiście naczytałem się w necie, że podłogówka koniecznie musi mieć projekt. Chcę mieć pompę ciepła i temat robi się poważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 05.07.2010 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 (edytowane) Jeżeli wykonawca ma doświadczenie to projekt nie jest potrzebny - ale to nie jest trudne ogólnie masz dobre założenia. te banieczki to rotametryprzy takiej powieżchni napewno musi być większa pompa (wymagana jest wieksza wydajność )albo dwie na parter i piętro osobno - to warto przeliczyć Piotr Edytowane 5 Lipca 2010 przez Piotr G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 06.07.2010 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 no no, zaraz się okaże, że mam lepiej niż z projektem (żarcik). Tak czy inaczej wielkie dzięki za słowa otuchy bo przynajmniej wiem, że dramatu z podłogówką nie mam a ostatnio zaczynam lekko panikować......zaczynam wykończeniówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 06.07.2010 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 He he he zrobiliśmy dużo bardzo dużo podłogowek bez projektu i wszystkie działaja, jakimś cudem zawsze się udaje. )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 06.07.2010 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 ????? Uważasz że nabijam inwestora w butelkę ???? Dlaczego ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 06.07.2010 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Mądry Polak po szkodzie....... Instalacja na całej powierzchni podłogi tj. 350m2. Właśnie doczytałem, że bez projektu to kicha. Co wiem: Pętle do 90m Na dole rozłożone co 10cm Osobna pętla pod oknami na dole (ale nie zagęszczona) aby puścić w ten obieg wodę o wyższej temp. Na górze rozłożone co 15cm Osobne rozdzielacze na grzejniki (wspomaganie podłogówki w łazienkach) Szklane "banieczki" do regulacji przepływów Izolacja termiczna 15cm na dole, 5cm na piętrze co teraz???? Jak zminimalizować efekty instalacji "na oko". Jakieś sprytne sterowanie ??? Że ja dopiero teraz wypier&^#&* (podziękowałem) generalnemu wykonawcy.....MASAKRA z tego co piszesz: --pętle do 90m bardzo dobrze --przepływomierze zastosowane -bardzo dobrze ---mozesz sam w łatwy sposób wyregulować instalacje --rozstaw rurek o dobrych rozstawieniach 15cm,10cm --- przewymiarowane ale to na plus --izolacja termoczna wystarczajaca -- projekt----- jak ktoś ma doswiadczenie to projekt zbędny ,a z tego co piszesz masz nieżle rozwiązane ---powinno hulać nic nie piszesz o sterowaniu ,jak masz to przygotowane ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 07.07.2010 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Robię celowo bez projektu bo to podnosi koszty (sami też projektujemy instalacje sanitarne). Grzejnik do łazienki z podłogówką oczywiście wciskam na siłe - łazienki są małe i zagracone więc najcześciej powierzchnia podłogówki jest niewystarczająca do odpowiedniego dogrzania pomieszczenia (a łazienka troche stopni potrzebuje). Rozstaw ustalany jest indywidualnie do każdego budynku najczęściej zwykle jest to 15. Sterowanie do podłogówki robię zwykle pogodowe i działa bardzo ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 07.07.2010 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 czy dobrze rozumiem??........moja podłogówka jest przewymiarowana i przepłacona ale to nie szkodzi jej sprawności i może nawet działać ekonomiczniej niż te z projektem typu "zagęszczenie co 35cm". Ewentualnie muszę dobrać większą pompkę (lub nawet dwie) i zainwestować w jakieś sprytne sterowanie. Na górze rozdzielaczy mam takie niebieskie kapturki w miejsce których można wkręcić jakieś termostaty czy cuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 07.07.2010 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 koszty to najbardziej podnosi przewymiarowanie instalacji robionej na oko PS ja swój projekt podłogówki robiłem na podstawie audytora OZC, kosztowało mnie to 3 dni pracy, zaoszczędziłem lekko licząc 5-10 tyś zł rozstawy wyszły mi dla tem. zasilania sypialnie 35cm salon gdzie są duże przeszklenia 25cm łazienka z tem wyższą o 4 stopnie od reszty 10cm te wyniki są bardzo zbieżne z tym co wyszło u innych, którzy również liczyli audytorem OZC i wyobraź sobie również działa bardzo ładnie przykład http://forum.muratordom.pl/showthread.php?105517-Dom-Piczmana&p=2286350#post2286350 źle źle i jeszcze raz źle rozkład temperatur na podłodze masz nierównomierny, temperatura podłogi jest za wyska. Rozsatw powinno sie przyjmować w strefie przebywania od 15-20 temperarura podłogi powinna wynosić od 29-30 st max wtedy jest ekonomicznie i komfortowo. Ile ty masz tej podłogówki że zaoszczędziłes5-10 tyś ???. Projektu nie należy wykonywać samemu na podstawie programu komputerowego tylko jest taki zawód jak projektant instalcji sanitarnych który posiada odpowiednią wiedzę i potrafi dobrze wykorzystać program. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 07.07.2010 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Jeśli jestem instalatorem naciagaczem to niech i tak bedzie. Ja mam zrobić tak żeby było dobrze działało bezproblemowo i żeby użytkownik miał w domu komfort przez długie lata. A Ci którzy robią sobie sami instalacje mogą robić różne "cuda" bo odpowiadają tylko sami przed sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 07.07.2010 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Puławiak trochę ci się dziwie, skoro potrafisz robić obliczenia i masz w tym wprawę to przecież zrobienie takie domku nie pochłonie ci nawet jednego dnia. A dzięki temu masz pewność, że to co zakładałeś z palca jest słuszne, zyskujesz w oczach inwestora jako profesjonalista. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 07.07.2010 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 a co masz na podłogówce gdzie masz rozstaw co 35cm? Na forum ktoś się skarżył - że przy rozstawie 25cm i terakocie - ręką czuje gdzie przechodzą rurki od podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 07.07.2010 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Wiesz latanie z kartkami papieru do inwestora bo ja tu panu zrobiłem obliczenia niech Pan zobaczy. To jest naciąganie przecietny inwestor jest "zielony i taki spis tabelek ma gdzies" Interesuje to go żeby dobrze działało i komfortowo. Robiąc kotłownie a tego robię dość dużo też nie robię obliczeń robię to z głowy. Co do podłogówki to radzę żeby inwestor zastanowił sie nad wyborem płytek i sposobu układania tak żeby później płytki nie pękały i żeby dobrze wyznaczyć dylatacje a robienie obliczen do 100 m2 podłogówki dla kogoś kto robi setki tysiecy kilometrów jest poprostu śmieszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 07.07.2010 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 (edytowane) Nie byłem na kursie 2 godzinnym. ) Chodzę tylko ta te szkolenia gdzie dają dobry obiad, wódeczkę i mówią jak naciągnąć inwestora ) Edytowane 7 Lipca 2010 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 07.07.2010 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 (edytowane) aaa widzisz to zaelży od budynku rodzaju ogrzewania, rodzaju kotla itp. ogolnie od 60- 120. A automatycznie kotly się dobiera na oko i tak maja moduację mocy zwykle są to najmniejsze kotły w typoszeregu danego producenta. Edytowane 7 Lipca 2010 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 07.07.2010 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 (edytowane) koszty to najbardziej podnosi przewymiarowanie instalacji robionej na oko PS ja swój projekt podłogówki robiłem na podstawie audytora OZC, kosztowało mnie to 3 dni pracy, zaoszczędziłem lekko licząc 5-10 tyś zł rozstawy wyszły mi dla tem. zasilania sypialnie 35cm salon gdzie są duże przeszklenia 25cm łazienka z tem wyższą o 4 stopnie od reszty 10cm te wyniki są bardzo zbieżne z tym co wyszło u innych, którzy również liczyli audytorem OZC i wyobraź sobie również działa bardzo ładnie, przykład http://forum.muratordom.pl/showthread.php?105517-Dom-Piczmana&p=2286350#post2286350 rozstaw 35 jest niekomfortowy ,za duże odległosci między rurami,ewidentnie mozna odczuc gdzie rurki lecą Edytowane 7 Lipca 2010 przez jacekaqua bład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 07.07.2010 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 (edytowane) szkoda gadać gościa nie przekonamy, audytor dla niego to świętość zaoszczędził 100 mb rury i jest szczesliwy. Niestety w Polsce tak jest jakoś dziwnie że oszczędza się nie tam gdzie trzeba i wychodzą takie różne klocki. Edytowane 7 Lipca 2010 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 08.07.2010 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Dobieram na oko bo robię setki takich małych obiektów i wiekszość z nich jest powtarzalna więc po co ??? Robiac wieksze obiekty oczywiście robiśie obliczenia ale nie dla domków jednorodzinnych gdzie wszystko widać na pierwszy rzut oka wystarczy porozmawiać z inwestorem. Jesteś po próbach ciśnieniowych ale nie termicznych zobaczymy jak sobie pomieszkasz roczek lub dwa wtedy zauważysz różnicę. Materiałów nie załatwiam tylko je sprzedaję a nie prowadze działalności charytatywnej wiec musze na tym też zarabiać. Prowadzę legalną działalność gospodarczą i mam koszty wynikające z prowadzenia tej działalności. I na końcową cenę składa się też te koszty - utrzymanie pracowników, samochodów ( koszty paliwa przeglady, naprawy itd), zakup narzedzi i ich utrzymanie ale w zamian za to klient otrzymuje instalację wykonaną fachowo zgodnie z obowiązującymi normami, przepisami i sztuką budowlaną, ma zapewniony serwis gwarancyjny i pogwarancyjny. I to cała różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts