Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy trzeba robić okapnik dookoła tarasu??

Recommended Posts

Witam,

W bryle domu mam garaż. Jest on przyklejony do lewego boku domu i jak to zwykle bywa - jego wierzch jest naszym tarasem :)

W następnym tygodniu przystępuję do zrobienia izolacji wodnej (papa termozgrzewalna) i termicznej (styrodur). Na to wszystko przyjdzie wylewka która będzie już warstwą ostateczną przed położeniem płytek.

Mój wykonawca twierdzi że trzeba zrobić tzw okapnik dookoła tarasu po to aby się potem woda nie lała po ścianach.

W tej chwili płyta która stanowi sufit garażu jest wylana tak że kończy się równo ze ścianami - czyli nie ma żadnego okapnika.

Wykonawca twierdzi że trzeba zrobić tak:

-zrobić najpierw ocieplenie ścian garażu po to aby uzyskać w ten sposób ostateczną szerokość i długość tarasu,

-następnie trzeba nadlać płytę, tzn przedłużyć ją tak aby jeszcze wystawała za ten styropian na ścianach o jakieś 10cm - i to będzie stanowiło ten okapnik.

Czy rzeczywiście ten okapnik jest niezbędny??

Przyznam że wydaje mi się że taki okapnik dookoła garażu który jest w bryle domu będzie wyglądał bardzo źle - taki 'kwiatek do kożucha'...

Na wizualizacji mojego projektu oczywiście niczego takiego nie ma - płyta tarasu kończy się równo ze ścianami i nic poza obrys ścian nie wystaje.

Bardzo Was proszę o pomoc, specjalistów - o konkretne uwagi jak można to rozwiązać inaczej, a pozostałych forumowiczów o wskazanie zdjęć jak zrobiliście to u siebie - wszak garaż w bryle domu to bardzo popularna sprawa :)

Tutaj link do mojego projektu żeby było wiadomo o czym mówię:

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-passiflorze/m4864d1cfe8544

Dziękuje,

Kamil

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W następnym tygodniu przystępuję do zrobienia izolacji wodnej (papa termozgrzewalna) i termicznej (styrodur). Na to wszystko przyjdzie wylewka która będzie już warstwą ostateczną przed położeniem płytek.

a na tym powinna byc jeszcze izolacja przeciwwodna podplytkowa - jakis szlam uszczelniajacy (Mapelastic, Idrobuild, Aqoafin 2K, Seccoral 2K, MD28) lub cos podobnego i dopiero klej do plytek i playtka. Oczywiscie z zachowaniem szczelin dylatacyjnych.

A obrobki blacharskie bardzo wskazane, wrecz konieczne. Jezeli nie podoba Ci sie obrobka blacharska mozesz zastosowac takie cudo: profil brzegowy

Ja mam taki taras jak ty i radzę Ci zrobić obróbkę blacharską. Ale najpierw lepiej zrobić docieplenie ścian. Ja zrobiłem odwrotnie tzn. najpierw dałem obróbkę blacharską a teraz docieplam i to był mój błąd. Ale musiał tak zrobić bo dom stoi już parę latek i bez tej obróbki zalewało by mi ściany. Mimo że u ciebie nie widzę rynien radzę Ci je zamontować bo woda mimo tego ze zrobisz okap z blachy może kapać na elewację i robić brzydkie zacieki.

Ja dodam od siebie wskazany byłby okapnik i mała rynna jeżeli bedzie kapało wiatr i tak pchnie krople na ścianę do tego mróz i może być kłopot.

Fachowcem jestem od instalacji, ale wydaje mi się że nad garażem to spory taras i wody może być sporo lepiej sprowadzić ją rynną .

Piotr

Dziękuje wszystkim za wskazówki!

Znalazłem jeszcze coś takiego - myślę ze chyba można by tym rozwiązać sprawę, nie?

http://www.hauraton.com/pl/GALAbau/RECYFIX_STANDARD/index.php

To się montuje w 'podłodze' - więc tego w ogóle nie widać, a chyba załatwiło by problem deszczówki dosyć skutecznie?

Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam,

Kamil

Witam,

Wykonawca twierdzi że trzeba zrobić tak:

-zrobić najpierw ocieplenie ścian garażu po to aby uzyskać w ten sposób ostateczną szerokość i długość tarasu,

-następnie trzeba nadlać płytę, tzn przedłużyć ją tak aby jeszcze wystawała za ten styropian na ścianach o jakieś 10cm - i to będzie stanowiło ten okapnik.

Wytłumaczcie mi taką rzecz na czym wylewka na brzegu elewacji jest oparta.

Wylewka ma wystawać poza styropian 10cm jeżeli ocieplenia mamy 15cm to brzeg wylewki o szerokości ok. 25cm jest oparty tylko na styropianie i na dodatek wystaje w powietrzu.

Mnie jako laika interesuje jak można obciążać tą brzegową cześć wylewki jeżeli powiedzmy wylewka ma grubość 4cm.

Kwestia okapnika też mnie interesuje bo muszę wykończyć wykusz - czyli w sumie taras tylko taki malutki.

okapnik powinien być i nie ma co do tego dwu zdań. Osobiście dałbym także rynnę by wiatr nie zawiewał kropel wody na elewację.

Odaro - przeważnie przed tą częścią opartą na styropianie jest barierka więc szanse na to by na krawędzi stanąć są minimalne ale... ale ja bym tą wylewkę i tak wzmocnił, czy to włóknami czy wręcz jakimś delikatnym zbrojeniem. Choć może samo zaciągnięcie styropiany dwoma warstwami siatki z klejem już by wystarczyło?

okapnik powinien być i nie ma co do tego dwu zdań. Osobiście dałbym także rynnę by wiatr nie zawiewał kropel wody na elewację.

Odaro - przeważnie przed tą częścią opartą na styropianie jest barierka więc szanse na to by na krawędzi stanąć są minimalne ale... ale ja bym tą wylewkę i tak wzmocnił, czy to włóknami czy wręcz jakimś delikatnym zbrojeniem. Choć może samo zaciągnięcie styropiany dwoma warstwami siatki z klejem już by wystarczyło?

Włókna to tyko i wyłącznie zbrojenie przeciwskurczowe.

Nawiązując jeszcze do dyskusji Odaro i Jareko ,

Wydaje mi się że tam gdzie jest sam styropian wystarczy go normalnie wykończyć tak jak wykańcza się ścianę - czyli klej, siatka, tynk..

Tak jak napisał Jareko - przed tym będzie barierka a za nią się nie będzie chodzić więc nie ma się o co martwić :)

Dalej nie rozumiem po jakiego grzyba miałbym nadlewać ten beton i robić sobie betonowy okapnik wychodzący poza obrys ocieplonej ściany?!?

Ale może to ja jakiś dziwny jestem bo właśnie wczoraj usłyszałem od tego Pana że on chce mi dobrze zrobić a ja wydziwiam...:wtf:

Kamil

Nawiązując jeszcze do dyskusji Odaro i Jareko ,

Wydaje mi się że tam gdzie jest sam styropian wystarczy go normalnie wykończyć tak jak wykańcza się ścianę - czyli klej, siatka, tynk..

Tak jak napisał Jareko - przed tym będzie barierka a za nią się nie będzie chodzić więc nie ma się o co martwić :)

l

Tylko że barierki najczęściej są mocowane do bocznej ściany a nie od góry

Witajcie,

Zrobiłem rysunek ilustrujący jakby to chyba można zrobić z okapnikiem z blachy . Z odpływu liniowego chyba rezygnuję - boję się że przekombinuję :confused:

Proszę o informacje czy wszystko 'gra' :)

(mam nadzieję że zdjęcie się załączy)

Kamil

Koniec wylewki powinien być zlicowany przynajmniej z styropianem z ocieplenia elewacji.

Hej,

Poprawiłem trochę rysunek.

Dzięki fighter1983 znalazłem takie cudo:

http://schlueter-pl.schlueter.de/produkt.aspx?doc=2068.xml&pg=funktion

Do tego zrobię rynnę i powinno być miodzio ;)

Tylko teraz rodzą się takie problemy - nie za bardzo rozumiem dlaczego nie dało by się tego okapnika zamontować w wylewce, dlatego na rysunku dalej jest umieszczony w warstwie wylewki. Jeśli by go dać do warstwy ocieplenia i przykryć wylewką to on będzie wisiał tak trochę nisko, nie? A poniżej okapnika będzie jeszcze rynna! Nie wiem czy to będzie dobrze wyglądać..

Druga sprawa - naprawdę barierki montuje się do ściany?? Zawsze myślałem że do podłogi. Niech mi ktoś teraz wytłumaczy jak niby zamontować barierki do ściany która będzie ocieplona 20cm styropianu, ja z moją wyobraźnią wysiadam :/

Trzecia sprawa - do Serwis24 - rysunek wykonałem tylko tak dla picu i uwzględnia on tylko te rzeczy które aktualnie sprawiają mi kłopot :D

Izolacja wodna, papa i takie tam - wiadoma sprawa - ale do tego dojdziemy zapewne dopiero po łikendzie :D

Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych,

Kamil

Okapnik Schluter..JPG

Lepiej narysuj wszystkie warstwy bo ja już któryś dzień o tym myślę i dopiero przy wszystkich warstwach robi się wesoło :-) Jak już uporamy się z Twoim tarasem to wrzucę swój jako rozwinięcie :) z cyklu jak sobie można komplikować życie :) Życzę Ci tego miodzio i czekam na efekty :) pozdr adam