Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy trzeba robić okapnik dookoła tarasu??

Recommended Posts

Nad wylewką będzie jeszcze folia w płynie( lub inny uszczelniacz) + płytki, ze słupków przechodzących przez wszystkie warstwy rezygnuję, nad styropianem trzy warstwy foli budowlanej i coraz częściej myślę nad zadaszeniem tarasu :-)

Przeglądając różne rozwiązania izolacji tarasów natknąłem się na folię paraizolacyjną pokazaną na rysunku 9, pozycja nr 2

http://www.technologie-budowlane.com/Izolacja_tarasow_i_balkonow_w_systemie_DRIZORO-1-50-_10-.html

wygląda jak folia kubełkowa, rozumiem że jej zadanie to odprowadzanie na zewnątrz wody z ewentualnych przecieków aby osuszyć styropian

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a sorki... nie zauwazylem aktywnosci w tym watku, siedzialem ostatnio w dziale elewacji na FM :) stad moje milczenie.

Wieczorkiem skrobne w tym temacie troszku szerzej bo wlasnie zbieram sie na budowe.

wstretny jestem, wiem, ale dopiero wrocilem do domu i mi sie juz dzisiaj nie chce rozpisywac....

Balustrada w miare mozliwosci montowana od czola w mysl zasady - im mniej przejsc przez izolacje tym mniej problematycznych miejsc

opis z rysunkami w w PCI

Z tym ze raczej sceptycznie podchodzilbym do rozwiazania uszczelnien powierzchniowych poliuretanowych, w koncu chodzimy bezposrednio po hydroizolacji i wczesniej czy pozniej uszkodzimy ja mechanicznie, jednak wykonanie wg tych wytycznych izolacji podplytkowej zdaje egzamin.

Podobne rozwiazania znajdziesz u innych producentow: Kerakoll, Schomburg, Mapei, Sopro

• 2 weeks później...
  • 8 months później...

Odświeżę trochę temat...

taras stanowi płyta benonowa wylana nad garażem. Generalnie jak poprwnie zaizolować nie stanowi problemu, pozostaje kwestia wykonania obróbki blacharskiej: pojedyncza czy podwójna? Jeśli pojedyncza to w której warstwie, między stropem a papą?

Druga sprawa to spadek. Płyta żelbetowa ma wymiary ok 4.5 x 6.5, niestety wylana jest bez spadku. Pytanie w której warstwie robić ten spadek, czy konieczne jest zrobienie go bezpośrednio na płycie i potem kolejne warstwy czy można zrobić po prostu warstwę spadkową w ramach wylewki?

Mistrzu Janie.... smaruj proszę, skoro podważasz rozwiązania systemowe i wytyczne producentów chemii takich jak Sika, Basf, Schomburg, Botament, Mc Bauchemie, czyli frm mocno wyspecjalizowanych w zagadnieniach hydroizolacyjnych to podziel się swoja wiedzą, daj możliwość nauczenia się czegoś od Ciebie i wypowiedzenia się na ten temat w przypadku ewentualnych watpliwości

powinno sie ja zrobic przed polozeniem styropianu i zachowac przez wszystkie warstwy, w praktyce: mozna ja zrobic na warstwie dociskowej, nie ma z tym wiekszego problemu. Pamietajmy o dylatowaniu warstwy dociskowej (obwodowo plus pola robocze) z zachowaniem ciaglasci dylatacji w pionie przez wszystkie warstwy, w tym takze - odpowiednie ulozenie plytek i fugowanie w tym miejscu silikonem lub poliuretanem.

powinno sie ja zrobic przed polozeniem styropianu i zachowac przez wszystkie warstwy, w praktyce: mozna ja zrobic na warstwie dociskowej, nie ma z tym wiekszego problemu. Pamietajmy o dylatowaniu warstwy dociskowej (obwodowo plus pola robocze) z zachowaniem ciaglasci dylatacji w pionie przez wszystkie warstwy, w tym takze - odpowiednie ulozenie plytek i fugowanie w tym miejscu silikonem lub poliuretanem.

ok, czyli spokojnie mogę na prostej płycie tarasu ułożyć papę, folię i styropain/styrodur a spadke zrobić dopiero na wylewce. o dylatacjach pamiętam. przy założeniu że spadek robię na warstwie dociskowej jaką założyć jej min. grubość? taras ma wymiar ok 4.5 x 6.5 - spadek bedzie po dlugosci 4.5m. Czy jak dam od ściany 10cm a przy krawędzi 3cm (całośc z siatką) to będzie ok?

mam jeszcze pytanie o zakończenie boku/zakończenia poszczególnych warstw. papę i folię dociągnę do obecnej krawędzi płyty, pod papę zapewne okucie na lepiku - planowalem dać blachę jakieś 10cm na płytę, potem zapas 17cm na ocieplenie ściany i 6cm zejście do rynny z kapinosem - będzie ok?

wylewka będzie wypuszczona o grubość ocieplenia ściany, natomiast co z styopianem pod nią? też wypuszczać tak by wsparł się na styropianie elewacyjnym? tylko jak wtedy go zakończyć?

Dodano:

Odnośnie styropianu pod wylewką: zapewne najlepszym rozwiązaniem będzie jego zakończenie przy krawedzi tarasu tak by z czoła doszedł do niego styropian elewacyjny i dopiero na to wylewka:)

Edytowane przez mp_krk
Uzupełnienie

• 2 weeks później...

Bartku,

a jak wygląda kwestia dylatacji a zastosowania na izolację podpłytkową szlamów uszczelniających? Czy w takim przypadku nie powinny być zastosowane tylko dylatacje obwodowe?

• 1 month później...

Bartku,

wracając do izoalcji tarasu. Planuję zrobić tak...

płyta stropowa

* 2x papa termozgrzewalna

* po obrzeżu obróbka

*folia

* styropian hydro 10cm (2x5cm)

* folia

* wylewka ze spadkiem (z zatopianą siatką)

* na wylewkę folia w płynie lub nylon

Ale Jan poleca np takie rozwiazanie....

płyta stropowa

* styropian hydro 10cm (2x5cm) klejony na piankę

* po obrzeżu na styropian obróbka - czym kleić obróbkę do styropianu hydro???

* pierwsza warstwa papy - czym kleić papę do styropianu hydro???

* druga warstwa papy zgrzewana do poprzedniej

* folia

* wylewka ze spadkiem (z zatopianą siatką)

* na wylewkę folia w płynie lub nylon

""Czy tak będzie ok? Co z wspomnianym klejeniem?

"" Czy papa ma być taka z SBS za kilkanaście zł/m2 czy np może byc Icopal V60S24 modyfikowana SBS w dwóch warstwach?

P.S. Jaką to może mieć generalną przewagę nad systemem z papą pod styropianem?