madzik 05.07.2010 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Czy macie jakies doświadczenia z zatosowania orzecha amerykańskiego na schody (drewno lite) i podlogę w salonie (tu chodzi mi o deskę warstwową kahrsa). Czy to drewno nie jest za miękkie? Pan od schodów odradzał...sprawdziłam i jest rzeczywiście wg skali brinella bardziej miękkie niz dąb. Ale ten kolor........ Odpuszczenie schodów może bym i przeżyła, ale na salon i jadalnię z lekka się napaliłam. Czy myslicie, że potencjalny upadek noża na polakierowana powierzchnię może spowodowac uszkodzenie drewna? pozdrawiam magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 05.07.2010 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Różnica w twardości między rodzimym dębem a orzechem amerykańskim jest niewielka. Można go użyć do wykonania schodów jak i podłogi. Upadek noża na podłogę może uszkodzić każdą podłogę drewnianą. Jeśli podoba Ci się wygląd orzecha amerykańskiego, to się nie zastanawiaj. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 22.09.2010 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 ja zrobilam w marcu podłoge i schody na gorze z orzecha amerykanskiego i .....niestety nie polecam ,pięknie wygladało do czerwca a teraz normalnie jest jakies powycierane,za cholere nie wiem co się ztym stało,mylam tylko plynami do drewna,nikt w domu w szpilkach nie chodzi a schody na kazdym stopniu najbardziej na krawedzi sa powycierane,wyglądają jakby mialay 5 lat a mie pol roku...i nie wime co z tym zrobic,czy zareklamowac czy samej zcyklinoiwac i jakims dobrym lakierem zalakierowac....zalamalam się szczerze mowiąc:-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baumanka 26.09.2010 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 A miała Pani wcześniej olejowane te deski lub lakierowane? Czym Pani impregnowała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renalda 26.09.2010 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Mam orzech amerykański na podłodze w domu i jest ok. Użytkuję od prawie roku i podłoga nie zmieniła swojego wyglądu. Mnie także straszono, że drewno jest miękkie. Może i tak, ale nie wpływa to na wygląd podłogi. Oprócz ludzi intensywnie użytkują go 1 kot i 1 gruby goldenek. Orzech jest olejowany. Wrażenia estetyczne - bezcenne. Ja w każdym razie gorąco polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 26.09.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 ja zrobilam w marcu podłoge i schody na gorze z orzecha amerykanskiego i .....niestety nie polecam ,pięknie wygladało do czerwca a teraz normalnie jest jakies powycierane,za cholere nie wiem co się ztym stało,mylam tylko plynami do drewna,nikt w domu w szpilkach nie chodzi a schody na kazdym stopniu najbardziej na krawedzi sa powycierane,wyglądają jakby mialay 5 lat a mie pol roku...i nie wime co z tym zrobic,czy zareklamowac czy samej zcyklinoiwac i jakims dobrym lakierem zalakierowac....zalamalam się szczerze mowiąc:-( cyklinować i to jak najszybciej. Położyć 4 warstwy lakieru do schodów. Odczekać zalecany czas między lakierowaniami, to ważne. Koszt lakieru od 65 do 98zł/l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Synthia 27.10.2010 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 A można poprosić o jakieś fotki waszych podłóg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 27.10.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Czy taki orzech nadaje się na ogrzewanie podłogowe? Bo zastanawiam się nad zwykłym parkietem 60x1200 (grubość 15mm). A może jednak nie ryzykować i wziąść deskę trójwarstwową (Baltic Wood lub kahrs)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 28.10.2010 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Czy taki orzech nadaje się na ogrzewanie podłogowe? Bo zastanawiam się nad zwykłym parkietem 60x1200 (grubość 15mm). A może jednak nie ryzykować i wziąść deskę trójwarstwową (Baltic Wood lub kahrs)? Okładzina - deska dwu lub trójwarstwowa jest najbezpieczniejszym rozwiązaniem w przypadku ogrzewania podłogowego. Lite, twarde drewno nieco lepiej przewodzi ciepło ale wykonanie i użytkowanie takiej podłogi tworzy więcej uwarunkowań niż w przypadku podłóg warstwowych. Klejenie do podłoża znacznie poprawia efektywność ogrzewania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drewniana Podłoga 24.11.2010 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 A może produkty firmy Karelia? W deskach trójwarstwowych dają 1mm więcej drewna szlachetnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Synthia 01.12.2010 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 A co sądzicie o orzechu z Dąbexu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nofear 02.12.2010 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 orzech jest gładki, w stosunku do dębu, nawet zakładając że twardość jest podobna, to uszkodzenia dużo bardziej widoczne na orzechui należy pamiętać że intensywnie zmienia kolor, staje się bardzo "ciepły" żółto-czerwony (sorry nie umiem opisywać kolorów), ale można zobaczyć na zdjęciach pod tym artykułem jest m.in. orzech http://www.myfloor.pl/podlogowy-kameleon-czyli-jak-zmienia-sie-kolor-drewna,265,artykul.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 02.12.2010 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 orzech jest gładki, w stosunku do dębu, nawet zakładając że twardość jest podobna, to uszkodzenia dużo bardziej widoczne na orzechu i należy pamiętać że intensywnie zmienia kolor, staje się bardzo "ciepły" żółto-czerwony (sorry nie umiem opisywać kolorów), ale można zobaczyć na zdjęciach pod tym artykułem jest m.in. orzech http://www.myfloor.pl/podlogowy-kameleon-czyli-jak-zmienia-sie-kolor-drewna,265,artykul.html Ciekawe opracowanie, warto poczytać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 02.12.2010 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Ciekawe opracowanie, warto poczytać. Pozdrawiam. owszem. Inne artykuły mają duże błędy np. o wilgotności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Synthia 03.12.2010 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Uhm przeczytałam i troszkę mnie te odbarwienia zmartwiły. Jarekkur i parkietkomplex skoro już jesteście na tym wątku to zapytam, robimy teraz ściany i niestety nie dało rady obejść się bez gładzi, co mnie niestety bardzo smuci, bo tynki nie sa idealnie zatarte. Powiedziano mi, że teraz ściany wchłoną wodę i z podłogą trzeba będzie poczekać ze 2 miesiące. Czy to wystarczy? Na podłodze mamy podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 03.12.2010 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Uhm przeczytałam i troszkę mnie te odbarwienia zmartwiły. Jarekkur i parkietkomplex skoro już jesteście na tym wątku to zapytam, robimy teraz ściany i niestety nie dało rady obejść się bez gładzi, co mnie niestety bardzo smuci, bo tynki nie sa idealnie zatarte. Powiedziano mi, że teraz ściany wchłoną wodę i z podłogą trzeba będzie poczekać ze 2 miesiące. Czy to wystarczy? Na podłodze mamy podłogówkę. Moim zdaniem w okresie zimowym, w sytuacji ogrzewania pomieszczeń, wilgoć wychodząca z gładzi gipsowej ścian nie stanowi większego zagrożenia dla stolarki wewnętrznej /drzwi, schodów, podłóg/. Natomiast odmienna jest sytuacja w odniesieniu do stolarki zewnętrznej, gdzie niewiele podwyższona wilgotność powietrza wewnętrznego ujawni się w postaci rosy na oknach i drzwiach zewnętrznych i tu może być problem. Proponuję zakupić zwykły termohigrometr i kontrolować mikroklimat wnętrza. Istotna jest tu wilgotność RH, gdzie przy przekroczeniu wartości 50% należy przewietrzyć pomieszczenia i wilgotność natychmiast spadnie. W takiej sytucji można spokojnie wykonywać wewnętrzne prace stolarskie. Podłogówka tu daje duży plus. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Synthia 03.12.2010 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 05.12.2010 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Synthia. Powietrze na zewnątrz w tej chwili może mieć średnio 95 % ( w zależności od temperatury i ciśnienia) Wpuszczając go do domu i ogrzewając powodujesz spadek jego wilgotności. W skrajnych przypadkach możesz uzyskać wilgotność nawet poniżej 30 %. Tak więc lekko uchylone okno i grzejniki na maxa to substytut suszarki do drewna i betonu. Oczywiście , tak jak napisali koledzy, należy kontrolować wilgotność i nie przesadzać z wietrzeniem - zwiększenie kosztów ogrzewania. W lecie są inne warunki tak na zewnątrz jak i w pomieszczeniu i powyższe rozważania tracą sens. Nie zagłębiam się w szczegóły, bo to forum popularne a nie naukowe. Pamiętać należy, że woda paruje tylko dla tego, że dostarczymy jej energię - patrz ciepło parowania wody - oraz wilgotność powietrza jest niższa od wilgotności równoważnej dla wilgotności chwilowej materiału suszonego. Czyli wpuścić zimne powietrze - ogrzać go - po wyrównaniu wilgotności wypuścić go na zewnątrz i wprowadzić nowe, świeże powietrze. I tak do skutku. sukcesów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts