Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

orzech amerykański na schody i podłogę- co sądzicie

madzik

Recommended Posts

Czy macie jakies doświadczenia z zatosowania orzecha amerykańskiego na schody (drewno lite) i podlogę w salonie (tu chodzi mi o deskę warstwową kahrsa). Czy to drewno nie jest za miękkie? Pan od schodów odradzał...sprawdziłam i jest rzeczywiście wg skali brinella bardziej miękkie niz dąb. Ale ten kolor........

Odpuszczenie schodów może bym i przeżyła, ale na salon i jadalnię z lekka się napaliłam. Czy myslicie, że potencjalny upadek noża na polakierowana powierzchnię może spowodowac uszkodzenie drewna?

pozdrawiam

magda

Różnica w twardości między rodzimym dębem a orzechem amerykańskim jest niewielka. Można go użyć do wykonania schodów jak i podłogi. Upadek noża na podłogę może uszkodzić każdą podłogę drewnianą. Jeśli podoba Ci się wygląd orzecha amerykańskiego, to się nie zastanawiaj. Pozdrawiam.

• 2 months później...
ja zrobilam w marcu podłoge i schody na gorze z orzecha amerykanskiego i .....niestety nie polecam ,pięknie wygladało do czerwca a teraz normalnie jest jakies powycierane,za cholere nie wiem co się ztym stało,mylam tylko plynami do drewna,nikt w domu w szpilkach nie chodzi a schody na kazdym stopniu najbardziej na krawedzi sa powycierane,wyglądają jakby mialay 5 lat a mie pol roku...i nie wime co z tym zrobic,czy zareklamowac czy samej zcyklinoiwac i jakims dobrym lakierem zalakierowac....zalamalam się szczerze mowiąc:-(

Mam orzech amerykański na podłodze w domu i jest ok. Użytkuję od prawie roku i podłoga nie zmieniła swojego wyglądu. Mnie także straszono, że drewno jest miękkie. Może i tak, ale nie wpływa to na wygląd podłogi. Oprócz ludzi intensywnie użytkują go 1 kot i 1 gruby goldenek. Orzech jest olejowany. Wrażenia estetyczne - bezcenne. Ja w każdym razie gorąco polecam.

ja zrobilam w marcu podłoge i schody na gorze z orzecha amerykanskiego i .....niestety nie polecam ,pięknie wygladało do czerwca a teraz normalnie jest jakies powycierane,za cholere nie wiem co się ztym stało,mylam tylko plynami do drewna,nikt w domu w szpilkach nie chodzi a schody na kazdym stopniu najbardziej na krawedzi sa powycierane,wyglądają jakby mialay 5 lat a mie pol roku...i nie wime co z tym zrobic,czy zareklamowac czy samej zcyklinoiwac i jakims dobrym lakierem zalakierowac....zalamalam się szczerze mowiąc:-(

cyklinować i to jak najszybciej. Położyć 4 warstwy lakieru do schodów. Odczekać zalecany czas między lakierowaniami, to ważne. Koszt lakieru od 65 do 98zł/l.

• 1 month później...
Czy taki orzech nadaje się na ogrzewanie podłogowe? Bo zastanawiam się nad zwykłym parkietem 60x1200 (grubość 15mm). A może jednak nie ryzykować i wziąść deskę trójwarstwową (Baltic Wood lub kahrs)?

Okładzina - deska dwu lub trójwarstwowa jest najbezpieczniejszym rozwiązaniem w przypadku ogrzewania podłogowego. Lite, twarde drewno nieco lepiej przewodzi ciepło ale wykonanie i użytkowanie takiej podłogi tworzy więcej uwarunkowań niż w przypadku podłóg warstwowych. Klejenie do podłoża znacznie poprawia efektywność ogrzewania. Pozdrawiam.

• 4 weeks później...

orzech jest gładki, w stosunku do dębu, nawet zakładając że twardość jest podobna, to uszkodzenia dużo bardziej widoczne na orzechu

i należy pamiętać że intensywnie zmienia kolor, staje się bardzo "ciepły" żółto-czerwony (sorry nie umiem opisywać kolorów), ale można zobaczyć na zdjęciach pod tym artykułem jest m.in. orzech http://www.myfloor.pl/podlogowy-kameleon-czyli-jak-zmienia-sie-kolor-drewna,265,artykul.html

orzech jest gładki, w stosunku do dębu, nawet zakładając że twardość jest podobna, to uszkodzenia dużo bardziej widoczne na orzechu

i należy pamiętać że intensywnie zmienia kolor, staje się bardzo "ciepły" żółto-czerwony (sorry nie umiem opisywać kolorów), ale można zobaczyć na zdjęciach pod tym artykułem jest m.in. orzech http://www.myfloor.pl/podlogowy-kameleon-czyli-jak-zmienia-sie-kolor-drewna,265,artykul.html

Ciekawe opracowanie, warto poczytać. Pozdrawiam.

Uhm przeczytałam i troszkę mnie te odbarwienia zmartwiły.

Jarekkur i parkietkomplex skoro już jesteście na tym wątku to zapytam, robimy teraz ściany i niestety nie dało rady obejść się bez gładzi, co mnie niestety bardzo smuci, bo tynki nie sa idealnie zatarte. Powiedziano mi, że teraz ściany wchłoną wodę i z podłogą trzeba będzie poczekać ze 2 miesiące. Czy to wystarczy? Na podłodze mamy podłogówkę.

Uhm przeczytałam i troszkę mnie te odbarwienia zmartwiły.

Jarekkur i parkietkomplex skoro już jesteście na tym wątku to zapytam, robimy teraz ściany i niestety nie dało rady obejść się bez gładzi, co mnie niestety bardzo smuci, bo tynki nie sa idealnie zatarte. Powiedziano mi, że teraz ściany wchłoną wodę i z podłogą trzeba będzie poczekać ze 2 miesiące. Czy to wystarczy? Na podłodze mamy podłogówkę.

Moim zdaniem w okresie zimowym, w sytuacji ogrzewania pomieszczeń, wilgoć wychodząca z gładzi gipsowej ścian nie stanowi większego zagrożenia dla stolarki wewnętrznej /drzwi, schodów, podłóg/. Natomiast odmienna jest sytuacja w odniesieniu do stolarki zewnętrznej, gdzie niewiele podwyższona wilgotność powietrza wewnętrznego ujawni się w postaci rosy na oknach i drzwiach zewnętrznych i tu może być problem.

Proponuję zakupić zwykły termohigrometr i kontrolować mikroklimat wnętrza. Istotna jest tu wilgotność RH, gdzie przy przekroczeniu wartości 50% należy przewietrzyć pomieszczenia i wilgotność natychmiast spadnie. W takiej sytucji można spokojnie wykonywać wewnętrzne prace stolarskie. Podłogówka tu daje duży plus. Pozdrawiam.

Synthia. Powietrze na zewnątrz w tej chwili może mieć średnio 95 % ( w zależności od temperatury i ciśnienia) Wpuszczając go do domu i ogrzewając powodujesz spadek jego wilgotności. W skrajnych przypadkach możesz uzyskać wilgotność nawet poniżej 30 %. Tak więc lekko uchylone okno i grzejniki na maxa to substytut suszarki do drewna i betonu. Oczywiście , tak jak napisali koledzy, należy kontrolować wilgotność i nie przesadzać z wietrzeniem - zwiększenie kosztów ogrzewania. W lecie są inne warunki tak na zewnątrz jak i w pomieszczeniu i powyższe rozważania tracą sens. Nie zagłębiam się w szczegóły, bo to forum popularne a nie naukowe.

Pamiętać należy, że woda paruje tylko dla tego, że dostarczymy jej energię - patrz ciepło parowania wody - oraz wilgotność powietrza jest niższa od wilgotności równoważnej dla wilgotności chwilowej materiału suszonego. Czyli wpuścić zimne powietrze - ogrzać go - po wyrównaniu wilgotności wypuścić go na zewnątrz i wprowadzić nowe, świeże powietrze. I tak do skutku.

sukcesów :)