Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak wyliczy? ilo?? stali?

Recommended Posts

Będę niezmiernie wdzięczna za pomoc w wskazaniu sposobu wyliczenia ( a może jest na to jakaś norma?) ilości stali (w tonach) dla zbrojenia siatką ze stali żebrowanej 18G2 fi10 o oczkach 15/15 dla 1 m2 płyty?

W projekcie jest przewidziane zbrojenie płyty siatką fi8 20/20, ale w związku z problemami z ubiciem piasku pod wylewką konstruktor wpisał do dziennika budowy zbrojenie siatką o nowych parametrach. Niestety nie ma wyliczonej ilości w tonach, a wykonawca przedłożył kosztorys na tę część (zresztą już wykonaną) i według jego zdania zmiana sposobu zbrojenia skutkowała zwiększeniem tonażu z ok.0,7 t na ok. 2,1 t. Czy to możliwe i jak to zakwestionować (na co się powołać ?). Metraż zbrojonej płyty to ok. 190 m2. Różnica w cenie jest kolosalna, bo zamiast dotychczasowych ok. 3000 (mat. plus robocizna) mam zaplacić ponad 6000.

Pozdawiam,

gaga2

Nie napisałaś z jakiej średnicy drutu ta siatka (standardowo od 3do 6mm)

Sama ilość kilogramów niewiele da bo jest to wyrób gotowy (zgrzewany).

W projekcie powinno być zestawienie stali przynajmniej ilość siatek.

Ja mam inną propozycję zapytaj w składzie budowlanym(o cenę wielkość zakładów) lub zobacz w internecie na stronie http://www.elektrom.pl/pl_main_siatki.html

Radzę udać się do konstruktora niech policzy ile tej siatki kazał włożyć w tą płyte (chyba wziął za to pieniądze?), bo dla mnie 2100 kg siatki pachnie zbrojeniem płyty fundamentowej na gruncie, a ja rozumiem że u Ciebie idzie o zbrojenie wylewki.

Pozdrawiam

dziękuję za odpowiedzi.

średnicę stali podałam - to fi10, a wielkość oczek 15x15; wykonawca powiedział że takich gotowych siatek nie ma i trzeba wykonać ją ręcznie na budowie. Konstruktor pierwotnie założył fi8 i oczka 20x20 i takie siatki podobno są do kupienia gotowe, całość miała ważyć te ok. 0,7 t (policzone przez konstruktora). Potem - w trakcie budowy - zmieniono ilości zbrojenia (j.w.) bo okazało się, że nie ubito należycie piasku; jest to zbrojenie pierwszej warstwy wylewki - podłogi na gruncie 12 cm; na to ma iść styropian i jastrych 7 cm. Czy jest jakaś norma (względnie KNR) która mówi jak przeliczyć ilość stali? Bo to jest argument na wyliczenia wykonawcy.... poza rachunkami za kupno stali, oczywiście :)

Pozdrawiam,

gaga2

Ja chciałbym tylko zwrócić uwagę na sensowność (przezbrojenie lub jak kto woli przewymiarowanie zbrojenia) tak dużego stopnia zbrojenia.

Siatka o boku 15 cm z prętów fi 10 stali Al toż to zbrojenie płyty krzyżowo -zbrojonej o rozpiętości np. 4m*4m o obciążeniu typowym dla domu jednorodzinnego.

Spytaj innego konstruktora jakie zbrojenie zastosowałby na wylewkę (tzw. ślepą) na niedostatecznie zawibrowanym podłożu.

Uzasadnieniem takiego zbrojenia mogło by być murowanie ciężkich ścianek działowych na tej wylewce (jeżeli niema fundamentów pod nie).

Ale teraz to musztarda po obiedzie i ewentualne pretensje do konstruktora,bo jeżeli firma zrobiła według jego zaleceń to jest "kryta"

Wydaje mi sie dziwne rozwiazanie z tak gesta siatke zbrojeniowa To jest domek czy jakis garaz/magazyn?. Ja bym jednak był za własciwym zageszczeniem podłoza. Podloze powinno byc zawsze zageszczone, zbrojenia stosuje sie wowczas gdy wystepuja duze obciazenia dzilajace na posadzke. Jezeli to domek to siatka 20x20 jest juz przeada.

MJ

• 3 weeks później...

Gaga2, Ostatnio myślałem o Twoim niedającym się zagęścić piasku:)

I nagle przyszła mi do głowy taka myśl - jeśli nie da się tego piasku bardziej zagęścić to w czym problem - przecież jeśli się nie da, to i nie osiądzie. W czym zatem problem?

Co o tym sądzisz?

wg - dzięki za przemyślenia, mam nadzieję, że moje problemy nie odbierały Ci snu nocną porą :D

też tam myślę -że skoro nie da się zagęścić bardziej - to znaczy że jest ok. Ale my się tak trzęsiemy nad tym domkiem (rozumiesz - budowa życia :)) że chcemy mieć gwarację, że wszystko będzie OK, zwłaszcza że w posadzce mają iść wszystkie instalację. I jeszcze ten strach przed szkodami górniczymi...... W sumie to pewnie wszystko zostalo policzone przez konstruktora mocno na wyrost (to tylko takie moje wrażenie ;) ale zorientowaliśmy się o tym fakcie poniewczasie.

Co do stali - za radą forumowiczów (dzięki dal wszytskich :)) - poprosiłam o przeliczenie tych ilości przez inspektora nadzoru - i wyszło tej stali tak mniej więcej jak pisali przedmówcy.

Pozdrawiam,

gaga2

PS> Jak się można domyślić obecnie jestem w konflikcie z wykonawcą :(

po przedstawieniu tych wyliczeń.....